24 Kasım 2014 Pazartesi

24 Kasım/ Balkabaklı Muzlu Bisküvili Pasta

Ne güzel bir günle başlıyoruz haftaya değil mi? Bir zamanlar ikinci yuvamız olan okulda, annemiz babamız yerine koyduğumuz öğretmenlerimiz için, ne güzel bir insan tarafından, başöğretmenimizden hediye.
Liseye kadar zor bir okul hayatı yaşadım. Çekindiğim şeyler yüzünden biraz pısırık, sönük bir öğrenciydim. Özellikle orta okuldayken. Orta okuldaki öğretmenlerimin de çoğunu sevmiyorum. Anlayışsız, bir çocuğun psikolojisini bilmeyen, umursamayan ve fevri öğretmenler yüzünden zor zamanlar yaşadım. Onların öğretmenler gününü kutlamıyorum :) Ne tuhaf, bana yapılan iyi ve kötü şeyleri asla unutmam ama kinci değilimdir. Yani kötülük istemem bana yapılanın karşılığında, ama unutmam o yapılanı. Nerden nereye geldim, ellerim neler yazıyor öyle :) Halbuki çok güzel başlamıştım :))
Neyse, o kişileri bırakıp bana yardımı dokunan, çok sevdiğim ve çok şey öğrendiğim öğretmenlerimi düşünmeli ve bu güzel günde onları anmalıyım sanırım. Hepsinin ellerinden öpüyor ve hayatları boyunca güzelliklerle karşılaşmalarını diliyorum. Öğretmenler günü kutlu olsun.
Son yazımda bahsettiğim, bugün tarifini vereceğim muzlu, balkabaklı pastamı da öğretmenlere ithaf ediyorum :)
 
Bu pastayı iki defa hazırladım. İlkinde kendi yaptığım pudingi kullandım, ikincisinde ise hazır pasta kreması kullandım. Her ikisi de çok güzel oldu. İlk yaptığımda bisküvilerin pudingle ıslanacağını düşünüp ek bir ıslatma uygulaması yapmamıştım. Ancak biraz kuru kalmıştı pasta. İkincisinde bisküvileri soğuk süte batırarak kullandım ve sonuç çok güzeldi. Bu tecrübemi de paylaşayım dedim bisküvileri ıslatma aşamasını geçmeyi düşünecekler için :)


Balkabaklı Muzlu Piramit Pasta
Malzemeler
36 veya 27 adet petibör bisküvi
1 cup süt
2 adet muz
1 cup balkabağı püresi (tarifi aşağıda)
Yarım paket vanilyalı pasta kreması, 1 cup süt karışımı veya puding (tarifi aşağıda)
Üzerine serpmek için hindistancevizi rendesi

Ev yapımı puding için1 tatlı kaşığı un
2 tatlı kaşığı nişasta
1,5 cup süt
2 yemek kaşığı tozşeker
Yarım paket vanilin
Balkabağı Püresi için
10 küp balkabağı, sadece turuncu kısmı
1 yemek kaşığı tozşeker
İsteğe göre muskat rendesi, tarçın, yenibahar

Yapılışı
  • Öncelikle balkabağını tatlısı için doğrar gibi, küp olarak doğrayın. Buharda pişirme süzgecine yerleştirin ve pişirin. Yumuşayan kabaklara şeker ve baharat ekleyip blenderla püre haline getirin. Blender yoksa çatalla ezdikten sonra mikserle çırpabilirsiniz.
  • Kremanızı hazırlayın. Veya puding yapacaksanız tencereye tüm malzemeleri koyun ve kaynatın. Koyulaşan pudingi iyice çırpın.
  • Bir tepsiye alüminyum folyo serin. Bisküvileri süte batırıp hemen çıkarın ve dizin. Üzerine balkabağı püresi yayın. Tekrar süte batırılmış bisküvileri dizin. Bu sefer pudingden yayın. Tekrar bisküvi dizip balkabağı püresi yayın. Orta sıraya iki adet muzu ellerinizle düzleştirip yerleştirin.
  • Geniş kenarlardan tutarak alüminyum folyoyu kaldırın ve ellerinizle hafifçe bastırarak üçgen şekli verin.
  • Folyoyu yavaşça açın ve kalan puding ile pastanın her yerini sıvayın.
  • Üzerine ve yanlarına hindistancevizi serpip streç filmle, pastaya baskı yapmayacak şekilde kapatın. Buzdolabında 2 saat bekledikten sonra servis edebilirsiniz.
NOT: Yapılış aşaması fotoğrafları ilk yaptığım pastaya aittir. Görsel olarak tarifi desteklemesi için ekledim.
Püreyi fazlaca hazırlayıp dondurucuya atabilirsiniz. Bu tür pastalar için tekrar tekrar az miktarda kabak pişirmenize gerek kalmaz.
Dilerseniz tüm katları balkabağı püresiyle de yapabilirsiniz. Ben bir katı kremalı, diğer ikisi püreli şekilde hazırlamayı tercih ediyorum.
Bisküviler her ne kadar süte batırılmış olsa da buzdolabında bir süre beklemeden dilimlemeyin. Kapalı şekilde dinlendikten sonra çok daha güzel dilimlenecektir.

Afiyet olsun..
Görüşmek üzere.

 

6 yorum:

  1. İnsan bazen olmayacak şeyleri hatırlıyor,yer ediyor kalbinde ve hafızasında. Yine de hep kötülükleri unutmak için dua ederim. Kin tutmasak bile insanı yoruyor hatırlamak bence :)

    Tarif çok leziz görünüyor, sevdiğim lezzetler bir araya toplanmış. Ellerine emeklerine sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Maalesef yoruyor ama unutmak da mümkün olmuyor yer edince.
      Pastamı beğenmene sevindim. Teşekkürler.

      Sil
  2. nefis görünüyor, ellerine sağlık ;))

    YanıtlaSil
  3. mesela ben ilkokul ögretmenimi hiç sevmezdim.adını bile hatırlamıyorum.ama yinede bütün ögretmenlerin ögretmenler günü kutlu olsun.ellerine saglık.

    YanıtlaSil
  4. Ogretmenler le ilgili bazi hatiralar guldurdu:)
    Kek ini ben lor dedigimiz tuzsuz peynirle yapiyorum ama kabakli mevsime ve zamana uygun mutlaka denemeliyim. Afiyet olsun.

    YanıtlaSil

Tasarım:Sawako Kuronuma