15 Ocak 2013 Salı

Portakal Şerbetli Cupcake

Bir tıkanıklık yaşıyorum. Lavabo aç gibi bişey yok mu tıkanan beyinler için de?
Hani böyle içsek ya da burna çeksek ve bir anda kafamızda yazacak güzel sözler, yazılar, konular belirse? Bence bilimadamlarına çıtlatmak lazım bu konuyu. Biz bloggerlar olarak bu konuda zorluk çekmiyor muyuz, çekiyoruz tabii ki. Buradan bilimadamlarına sesleniyorum, bırakın koyunları, kuzuları, bizim için zihin açıcı birşeyler üretin :)
Bilimadamları bana şimdi sebze meyve de tavsiye edebilirler tabii :D Canım bak biraz taze meyve suyu, zencefil felan tüket, bizi bunlarla meşgul etme diyebilirler :)
Beni okuyan tüm bilimadamlarına selamlar :))) Seviyorum sizi.





Geçen hafta patronumun eşi elinde mis kokulu bir tabakla geldi. Portakallı kek getirmişti. Daha doğrusu ben öyle sanıyordum. İlk çatalı almamla birlikte enfes bir portakal şenliğinin ortasına düştüğümü farkettim. Anında kafamda dönmeye başladı, nasıl yapmış olabileceği. Klasik portakallı kekin üzerine ekşimsi bir şurup dökmüş. Ama nasıl olduysa şurup sadece üst ve alt kısımdan hafif içeri geçmiş. Gerisi kuru. Ama bu şurup öyle lezzetli ki tarif edemem. Kokuyu anlatmama bile gerek yoktur.  Hayır abartıyor olamam. Tek ben değil herkes bayıldı burada. Neyle yaptığını bilemiyorum tabii ki tarifi henüz vermedi :P Ama ben kendi versiyonumla da oldukça güzel idare ediyorum :)
Şimdilik benim versiyonumla idare edelim. Sonrasında gerçek tarifi alınca onu da denerim.

Portakal Şerbetli Cupcake
Malzemeler (12 adet)
2 yumurta
1 çay bdr. tozşeker
100 gr margarin (çok yumuşak)
2 portakalın rendelenmiş kabuğu
1 su brd. portakal suyu
1,5 cup un
1/2 çay kaşığı kabartma tozu
1/4 çay kaşığı karbonat

Şerbeti için
1 portakalın rendelenmiş kabuğu
1,5 su brd. tozşeker
1 su brd. su
1 su brd. portakal suyu taze sıkılmış
Yarım limonun suyu

Yapılışı
  • Kek için, bir karıştırma kabına margarini ve tozşekeri alıp iyice çırpın. Yumurtaları ekleyin ve 1 dk boyunca çırpın.
  • Portakal suyunu ve kabuklarını ekleyip karıştırın.
  • Unu, kabartma tozunu ve karbonatı karıştırıp yumurtalı karışıma ekleyin. Güzelce karıştırıp kalıplara paylaştırın.
  • 180 derecede ısınmış fırında pişirin. Pişen kekleri soğumaya bırakın.
  • Bu arada küçük bir tencereye su, portakal suyu, portakal kabuklarını ve limon suyunu ekleyip karıştıra karıştıra kaynatın. İlk sıcağının çıkması için bir 10-15 dk bekletin.
  • Soğuyan kekleri ilk sıcağı çıkmış olan şurup tenceresine atıp altlı üstlü batırdıktan sonra bir tabağa alın. Soğuduktan sonra servis edebilirsiniz.
NOT: Daha ıslak tatlı sevenler kekleri şurupta daha fazla bekletebilir.

Afiyet olsun.

16 yorum:

  1. cupcake sevilmez mi çok sevilir...
    çayımın yanına şimdi çok iyi olurdu...
    canım ellerine sağlık...

    YanıtlaSil
  2. bunu yıyınce beynımız acılır bence ellrınıze saglık

    YanıtlaSil
  3. Hımmm,çok ama çok lezzetli görünüyor.Ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  4. Toplaşıp bilimadamlarına da çağrıda bulunalım.
    Açılsın beyinler,dökülsün birbiri ardınca kelimeler :D
    Gelsin,cümleler,yazılar,gitsin,şiirler,destanlar :)
    Kekler de acaip şahaneler :)

    YanıtlaSil
  5. Senin fotograflar süper ya bence bununla ilgili bir blog aç. Daha çok gençsin bunun için ama örneğin ben böyle tıkanık durumlarda B12 ye başvuruyorum. :)) Kek müthiş acaba o bahsettiğin sıvı likör veya konyak falan olabilir mi? Ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  6. 1- Gruba katıldım.
    2- Tarife bayıldım ve bunu da deneyeceğim Deniz :)
    Harikasın...

    YanıtlaSil
  7. muhteşem olmuş şerbet çok yakışmıştır diye düşünüyorum:)sevgilerimle

    YanıtlaSil
  8. Deniz'cim ellerine sağlık bende portakal ve çikolatalı yaptım:)))Nefis görünüyor sevgiler...

    YanıtlaSil
  9. Deniz, ilk yazdiklarin cok hos..bak yuzumde koca bir tebessum ..portakal kapkek lerse nefis gozukuyor denemekte fayda var diyecem ama yedikce bana ne kadar fayda edecek gorecem:)) ellerine saglik, sevgiler

    YanıtlaSil
  10. ellerine sağlık.çok güzel görünüyor.

    YanıtlaSil
  11. Gürme Şirine, valla iyi giderdi çayla. Biz çayı akıl edemedik yerken :)

    Selma Tamer, inşallah faydası olur, çok yedim çünkü :D

    Butikrabia, hoşgeldin bloguma. Teşekkür ederim.

    Zel, toplaşırsak yapamayacağımız hiçbir şey yok :) Bilimadamlarına ulaşmalıyız bu konuda :))

    İlhan bey, bakın çok çabuk gaza geliyorum ben :) Gerçi bir süredir aklımdaydı flickr da veya tumblr da bir yer edinmek. Fotoğraf çekmeyi seviyorum. Aslında sırf fotoğraf çekmek için birşeyler pişirdiğim, yaptığım çok oluyor. Teşekkürler tavsiye için. Bu arada portakaldaki likör değildi sanırım. Belki portakal reçelini sulandırmış olabilir diye düşünüyorum. Teşekkürler ziyaretiniz için.

    Leylacığım çok iyi ettin. Dene bak seveceksin :)

    Yemekbiraşk, gerçekten çok yakıştı, hafif nemli bir kek oldu. Daha şerbetli de yapılabilir. Sevgiler.

    Derya Sezgin, portakal ve çikolata çok yakışıyor birbirine. Sizin de ellerinize sağlık. Sevgiler.

    Dostbahcesindenlezzetler, tebessümünüze sevindim. Evet yedikçe yarıyor açıkçası :)) Ama siz yapın yiyin, bir deneyin bakalım, sevecek misiniz :)

    YanıtlaSil
  12. kesinlikle sana katılıyorum benimde bazen beynim boşalıyor resmen:)
    portakal en sevdiğim ellerine sağlık denemeli:)

    YanıtlaSil
  13. Ellerine sağlık çok güzel görünüyorlar, bunun benzerini tepside yapardım. bu şekli çok orjinal:) Fotoğraflarını çok beğendiğimi tekrar etmeden geçemeyeceğim :)

    YanıtlaSil
  14. Harika tarifi okurken zihnim açıldı benim:)
    Ellerine sağlık Deniz'im.
    Bizim evin kek aşkı topkektir, mutlaka deniycem cnm.

    YanıtlaSil
  15. mmmm dicem cunku cok severım portakal serbetlı kekleri...bılımadamları ugrasırmı bılmem ama hakıkaten bende tıkanıyorum sılıp sılıp defalarca yazdıgım hatta bazen sacmaladıgım oluyor Allahtan okuyucu anlayıslı :)) sevgıler:))

    YanıtlaSil
  16. portakal aromasını keklerde cok severım emınım tadı harıkadır ellerıne sağlık

    YanıtlaSil

Tasarım:Sawako Kuronuma