5 Şubat 2012 Pazar

Haşhaşlı Kurabiye


Geçenlerde ablam işyerinde bir çörek yemiş. Haşhaşlı. Çok hoşuna gittiği için iç malzemesinden sipariş etmiş getiren kadına. Yarım kilo vardı. Sanırım beyaz haşhaşı ezip tahinle karıştırmışlar. Biz de yapalım dedik geçen hafta annemle. Bir kısmını o şekilde çörek yaparak kullandık. Yarısından fazlası kaldı tabi. Ben de dün akşam kurabiyeme katıp denemek istedim. Sonuç gayet güzel oldu.



Ezme böyle birşeydi. İçinde ne olduğunu tam olarak bilmiyorum. Ancak haşhaş tohumu ezmesi ve tahin olduğunu düşünüyorum. Belki pekmez de vardır, rengini veren o olabilir ama ondan emin değilim.



Haşhaşlı Kurabiye
Malzemeler
1,5-2 su brd. un
1 yemek kaşığı yumuşak margarin
1 dolu yemek kaşığı beyaz haşhaş ezmesi
2 yumurta
4 yemek kaşığı tozşeker
1 tatlı kaşığı kabartma tozu

Üzeri için: 40 gr bitter çikolata, 1 tatlı kaşığı margarin
Yapılışı: Yumurta ve şekeri bir karıştırma kabına alıp iyice çırpın. Margarini ekleyip çırpmaya devam edin. Haşhaş ezmesini de karıştırdıktan sonra 1 su bardağı unu ve kabartma tozunu ekleyip karıştırın. Hamur biraz cıvık olacak bu noktada. Hamur kabına yapışmayacak hale gelene kadar - yaklaşık 2 su brd. daha un ekleyin ve karıştırın. Yumuşak ama yapışmayan bir hamur olduğunda un eklemeyi bırakın. Temiz bir zemine çok az un serpip hamuru üzerine alın. Merdane ile 5-6 mm kalınlıkta açın. dilediğiniz kalıpla şekillendirip yağlı kağıt serilmiş tepsiye aralarında boşluk bırakarak dizin. 200 derecede önceden ısıtılmış fırında 15-20 dk pişirin.
Çikolatayı eritmek için bir benmari kurun. Ben genelde su ısıtıcısının üzerine oturacak şekilde bir kase koyarak hallediyorum eritme işini. Çikolatayı minik minik kıyıp kaseye alın. Margarini de ekleyip karıştırarak eritin. Kasenizi benmari üzerinde bırakıp, çikolatanın eridikten sonra çok ısınmasına izin verirseniz, çikolata katılaşıp kasenin dibine saracaktır. O yüzden eritme işlemini, çikolatayı kullanacağınız zaman yapmanızı öneririm. Soğuyan kurabiyelerinizi çikolata sosuna batırarak veya çikolatayı kurbiyelerin üzerinde gezdirerek süsleyebilirsiniz.


Afiyet olsun.


7 yorum:

  1. rengi icin ne kullandin sen..kakao ollurmuu

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tarifte de yazdığı gibi haşhaş ezmesi kullandım. Haşhaş ezmeniz yoksa tarifi tamamen değiştirmeniz gerekir.

      Sil
  2. ne ollur soyleyin denemek istiyorum ama icine bilmiyorum ne koyucamm

    YanıtlaSil
  3. Ama beyaz hashas ezmesi kulanirsak boylemi ollur rengi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sizin için önemli olan kurabiyenin rengi ise herhangi bir kurabiye hamuruna yoğurmadan önce pekmez katarsanız da bu renge benzer bir renk yakalamanız mümkün olabilir.

      Sil
  4. Hashas ezmesi yok ana tarifi degistirmek icin ne yapmaliyin ne koyim icine

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Beyaz haşhaş/ sarı haşhaş olarak da geçer. Bazı marketlerde bulunuyor. Ben onu kullanmıştım. Rengi böyle oldu. Haşhaş ezmeniz yoksa haşhaş ezmeli kurabiye yapamazsınız. Haşhaş ezmesi yapısı sebebiyle hem yağ oranını, hem un oranını, yani neredeyse tüm tarifi değiştirecek bir malzeme. Onsuz denemediğim için de bu tarif için yeni malzemeler ve oranlarını uydurmam doğru olmaz. Tutmayabilir tarif.
      Diğer kurabiye tariflerimi kontrol edip isteğinize uygun olanı deneyebilirsiniz.

      Sil

Tasarım:Sawako Kuronuma