Tadı harikaydı ama çok çekirdekliydi. Bir kısmını yedikten sonra ben bunlarla bişey yaparım diyip eve götürdüm kalanı :) Daha yeni cupcake yapmıştım o hafta. Başka birşey olsun ama mutlaka şerbetli olsun istedim. Ben de böyle bir tatlı yaptım. Nasıl olmuş?
Mandalinalı Çiçek Tatlı (Şekerpare)
Malzemeler
1 yumurta
125 gr margarin
Yarım paket kabartma tozu
1 paket vanilya veya birkaç damla vanilya aroması
2 yemek kaşığı irmik
Un
1 tutam tuz
3 mandalinanın rendelenmiş kabuğu
Dilerseniz üzeri için yumurta sarısı
Şerbeti İçin
1,5 su brd. tozşeker
1,5 su brd. su
1 su brd. mandalina suyu
1 mandalinanın rendelenmiş kabuğu
Birkaç damla limon suyu
Yapılışı
- Hamuru hazırlamak için margarini dilimleyip derin bir kaba koyun. Üzerine yumurtayı kırın.
- 2 su brd. un, irmik, kabartma tozu, kullanıyorsanız vanilin veya vanilya aroması, bir tutam tuz ve mandalina kabuğu rendesini ekleyip bir çatalla eze eze karıştırın. (Veya direkt yoğurmaya başlayın. Ben çok cıvık hamurun ellerime yapışmasından hoşlanmıyorum o yüzden çatal kullandım)
- Azar azar un ekleyerek ele yapışmayan ama çok yumuşak bir hamur hazırlayın.
- Hamur hazır olduktan sonra düz bir zemine biraz un serpip hamurun yarısını merdane ile 10-12 mm kalınlığında açıyoruz.
- Çiçek kurabiye kalıbı ile şekiller kesip yağlı kağıt serilmiş tepsiye biraz aralık bırakarak dizin.
- Kalan hamuru da aynı şekilde açıp kesiyoruz. Dilerseniz üstlerine yumurta sarısı sürebilirsiniz. Ben kullanmadım.
- Önceden ısıtılmış fırında 180 derecede kabarıp üstleri kızarana dek pişirin.
- Onlar soğurken küçük bir tencerede şerbeti hazırlayın. Tüm malzemeleri tencereye koyup kaynatın.
- Şerbetin ilk sıcağı çıktıktan sonra soğumuş olan şekerparelerin üzerine bir kaşıkla gezdirerek dökün. İyice şerbeti çekip soğuduktan sonra kaymak ve fıstıkla (fındık, ceviz vs.) süsleyip servis edebilirsiniz.
Mandalinanın suyunu portakal kalmadığında pırasaya koymaktan başka bi yerde kullanmadım. Aslında kek de olur ve tabii şerbette de olur :) Yaptığın her şey öyle cezbedici ki; görüntüleri, o şekilleri, sunumların.. Bunu yerim diyebiliyorum :)
YanıtlaSilKanlıca mantarı bol bol yağmur yağdığında çıkar. Aslında tüm mantarlar öyle ya :)
Ve kanlıca mantarını bulduğun zaman affetmeyip, kilo kilo alacaksın, dondurucuya atacaksın :) Çünkü çok zor bulunuyor işte.
Beyaz kültür mantarından ziyade kestane mantarını tavsiye ederim, tadı daha güzel, her şeye yakışıyor; çorbaya, pizzaya..
Zeytinyağlı pırasaya da yakışır evet :) Beğenmenize çok sevindim.
SilKanlıca mantarı için herhalde baharı beklemem gerekiyor. Umarım kaçırmam dönemini :)
Kestane mantarını da çok gördüm marketlerde ama hiç denememiştim. Bir dahaki sefere alıp deneyim.
Deniz'cim hemde nefis olmuş olsada yesem ellerine sağlık sevgiler...
YanıtlaSilTeşekkürler :) Sevgiler.
SilNefis olmuş hemde çok nefis ellerinize sağlık sevgiler...
YanıtlaSil:) Sevgiler.
SilDenizim gelsen buraya bir yağmur sonrası,ellerimizle toplarız senle o nefis mantarları :)
YanıtlaSilMandalinaları da ağacından kopartırız ne güzek olur :)
Bu şirin ,cici tatlıdan da yaparız.
Ne çok hayal kuruyorum ben bugün.
Kurana değil,kurdurana bakmak lazım sanırsam:)
Ellerine,emeğine sağlık canım.
Muhabbetle..
Şimdi bana da kurulacak bir sürü hayal verdin :) Ne güzel olurdu gerçekten. Güzel sözlerin, düşüncelerin için çok teşekkür ederim Zelihacığım. Muhabbetimiz daim olsun. Sevgiler.
SilDeniz'ciğim, ne kadar yaratıcısın.
YanıtlaSilHer yaptığın tarif, görsel bir şölen gibi:)
Eminim tadları da muhteşemdir.
Sevgiler canım...
hayirli cumalar ablam
YanıtlaSilitiraf etmeliyim okumakta zorlaniyorum gözlerden
okurken yoruluyor ara ara görmüyorum .hatirini almaya geldim lezzetten süphem yok cünki
iyiki varsin muhabbetle
Aynenen bende geçen hafta bu kanıca antarınıa radım pazarda bulamadım.
YanıtlaSilAslında birka hafta önce pazarda başımı nereye çevirsem görüyodum ama nedense almamıştım..
Zamanı geçti galiba..:((
Tatlı nefiss görünüyor canım..
Ellerine sağlık.
Şekilleri görünümü çok hoş olmuş ellerine sağlık canımm.
YanıtlaSilMandalinalar tezgahta kokusu girse kanımaaaaa:)) yazını okurken bu cok sevdiğim şarkı sözü geldi birden aklıma.Resmen kaniniza girmiş o guzel koku.Cok iyide olmuş nefis bir tatlı çıkmış ortaya.Cokta şirin görünüyorlar.Ellerine sağlık olsun
YanıtlaSilSevgiler
Muhteşem olmuş muhteşem ! ve o kırmızımsı, buram buram kokulu mandalinanın adı Bodrum mandalinası, çok da lezzetli olur ve genelde ince kabukludur,en sevdiğimdir :) Ellerin dert görmesin Deniz. Bu arada yaşadığın mantar hüsranı benim Trabzonda yaşadıklarımla aynı.....
YanıtlaSilÇok kokulu ve çok çekirdekli olduğuna göre Bodrum mandalini de olabilir. Dün bana Bodrum'dan kargoyla geldi, hemen tarifleri bulup reçel yaptım. Bütün ev mandalina kokuyor hala. Paylaşacağım yakında değişik bir tarif. Bu arada Kanlıca mantarının zamanı çoktan geçti. Ama atlın nefis olmuş, sunum da her zaman ki gibi muhteşem. Ellerine sağlık.
YanıtlaSilHarika gözüküyor,ellerine sağlık.
YanıtlaSil