Geçen hafta ablamların pazardan aldığı bamyaları görünce çok şaşırmıştım. Benim bildiğim bamyalar minicik minicik olurdu. Tosya'dayken annemle bağdan topladığımız bamyalar.. Güzelce yıkar, saplarını dikkatlice keserdik. Hiç ağzıma sürmesem de :) Evet ben bamya yemem. Salyalı olur, suyu bir tuhaf, üstü tüylümsü felan diye yemem. Yemezdim mi desem acaba. Çünkü geçen akşam ablamın yaptığından biraz yedim o açlıkla. Az önce de bunlardan yedim. Salyalı değildi, çekirdekleri ilginçti ama kötü de değildi.. Eh, artık burun kıvırmam o halde :))
Yeşil fasülye ve karnıbaharla da olduğu gibi bir sebzeyle daha barışmış olduğuma göre, tarife geçebiliriz.
Sodalı Bamya Kızartması
Malzemeler
500 gr uzun bamya
3 tepeleme yemek kaşığı un
1 yumurta
Tuz, karabiber, pulbiber
Yarım şişe soda
Kızartmak için sıvıyağ
Yapılışı:
- Bamyaları iyice yıkayıp saplarını kesin. Bir tencerede kaynayan suya alıp 5-6 dk haşlayın. Suyunu süzdürüp kağıt havluyla hafifçe kurutun.
- Derin bir kaseye unu alın. Tuz, karabiber ve pulbiberi ekleyin.
- Yumurtayı üzerine kırın. Hafifçe çırpmaya başlayın.
- Sodayı yavaş yavaş ekleyerek çırpmaya devam edin.
- Bamyaları sodalı karışıma ekleyip iyice bulanmasını sağlayın.
- Tavanızın dibini kaplayacak kadar yağ koyup kızmaya bırakın.
- Bamyaları tek tek (aman ha ellerinizi yakmayın) tavaya yerleştirin.
- Her iki tarafını da güzelce kızartın.
- Kağıt havlu serilmiş bir tabağa alıp fazla yağını çektirdikten sonra servis edebilirsiniz.
Ayrıca bu sodalı sos ile diğer sebzelerinizi de (patlıcan, kabak, karnıbahar, biber gibi) bu şekilde kızartabilirsiniz.
Afiyet olsun!