Hamuru keyifli bir hamur. Piştiğinde de ağızda eriyen bir yapısı oluyor. Gerçekten çekinmeden tavsiye edebileceğim bir tarif. Sadece üzerine koyacağınız malzemenin çok sıvı olmamasına dikkat edin, hepsi bu.
Marmelatlı Kurabiye / Thumbprint KurabiyeMalzemeler
2 yumurta sarısı
200 gr tereyağı/yumuşak
2/3 su brd. tozşeker
1 paket vanilin
1 çay kaşığı kabartma tozu
3 su brd. un (ben sarı un kullandım)
(Gerekirse 2 yemek kaşığı un daha)
1/2 su brd. koyu kıvamlı marmelat (ben erik marmeladı kullandım)
NOT:Marmeladınız koyu kıvamlı değil de akışkansa, 1 tatlı kaşığı nişasta ile 1/2 çay brd. suyu karıştırın. 1/2 su brd. kadar marmelada ekleyip küçük bir tavada veya cezvede kısık ateşte koyulaşana dek pişirin. Ben erik marmelatlarımı bu şekilde karıştırarak koyulaştırıp keklerde ve kurabiyelerde kullanıyorum.
İsterseniz daha farklı reçeller, fıstık ezmesi, karamel, Nutella tarzı çikolatalar da kullanabilirsiniz üzerlerinde.
Yapılışı
- Tereyağı, hamuru yoğuracağınız kaba alın ve mikserle, arada spatula ile kenara sıçrayanları da indirerek 1-2 dk çırpın. Tozşekeri ve yumurta sarılarını ilave edin ve 1-2 dk da bu şekilde çırpın.
- Kabartma tozu, vanilin ve 2 su brd. unu karışıma eleyin ve kaşıkla iyice yedirene dek karıştırın. Kalan unu da yavaş yavaş ilave edip yoğurun, ve gerekirse 1-2 yemek kaşığı daha un ilave ederek, ele yapışmayan, yumuşak bir hamur elde edin.
- Yağlı kağıt serili bir tepsi hazırlayın. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp avucunuzda yuvarlayın, (dilerseniz bu aşamada hamurları tozşekerde yuvarlayabilirsiniz. Ben tercih etmedim. ) tepsiye dizin. Tüm hamur bittiğinde bir oklavanın ucunu una batırın ve hamurlar üzerinde çukurlar açın. Bu çukurları marmelat ile doldurun. Önceden ısıtılmış 180 derecedeki fırında 15-20 dk (altları ve üzerleri hafif kızarana dek) pişirin.
Afiyet olsun.
Görüşmek üzere.