Haydi gelsin bakalım tarif..
Doughnuts/ Berliner
Malzemeler
3-4 su brd. un (bir kısmı hamuru açmak için)
1,5 çay kaşığı kuru maya
1/2 su brd.'dan bir parmak eksik tozşeker
1/2 su brd. ılık süt
80 gr yumuşak tereyağı
2 yumurta
Kızartmak için sıvıyağ
İçine doldurmak için herhangi bir koyu kıvamlı reçel veya marmelat
Üzeri için pudra şekeri serpilebileceği gibi, benim yaptığım şekilde çikolata ile de süslenebilir.
Yapılışı
- Karıştırma kabına ılık sütü ve mayayı alın. Maya kabarmaya başlayınca tozşeker, tereyağı ve yumurtaları ekleyin.
- 2 su brd. unu da eleyerek bu karışıma ekleyin. Tahta bir kaşıkla iyice çırparak karıştırın.
- Un eklemeleriyle (yaklaşık 1-1,5 bardak daha) hamuru ellerinizle yoğurmaya başlayın.
- Yumuşak kıvamlı bir hamur elde ettikten sonra üzerini temiz bir bezle kapatıp ılık bir ortamda, 1 saat mayalanmaya bırakın. Süre sonunda hamuru bir iki defa daha yoğurup iki parçaya kesin.
- Parçaları teker teker unlanmış tezgahta açın (5-6 mm yi geçmeyecek şekilde) ve bir bardak veya kalıpla parçalar kesin. bu parçaları da unlanmış bir tepsiye alıp üzerini tekrar bezle kapatıp 15 dk dinlendirin.
- Süre sonunda derin bir tencere veya tavaya sıvıyağ koyup kızdırın.
- Hamurları şekillerini bozmadan dikkatlice yağa bırakın ve üzerini kapakla kapatın. 1 dk kadar bu şekilde bekletip kapağı açın. Her iki yüzünü de 2-3 dk kadar iyice kızarana dek pişirin (içlerinin iyi pişmesi için).
- Pişirdiğiniz hamurları kağıt havlu serili bir tabağa alın ve bir sıkma aleti ile içlerine reçel sıkın.
- Üzerlerini de dilediğiniz gibi süsledikten sonra servise hazırlar.
Afiyet olsun.
Görüşmek üzere.