24 Eylül 2010 Cuma

Kepekli, 7 Tahıllı Poğaçalar

Bu poğaçalar yumuşacık. Kesinlikle tavsiye ederim. Unundan olduğunu söylüyorlardı yerken ama benim maharetimden bence :))
Epey oluyor yapalı. Bayramın son günü kahvaltı için yapmıştım. Kapışıldı desem yalan olmaz.



Kepekli, 7 Tahıllı Poğaça
Malzemeler
1 su brd. kepekli un
1 su brd. 7 tahıllı un karışımı
1,5 su brd. buğday unu
1 su brd. sıcağa yakın ılık süt
Yarım su brd. sıvıyağ
1 tatlı kaşığı kuru maya
Tuz, şeker
Ezilmiş beyaz peynir ve çekirdeği çıkarılmış zeytin
Yapılışı: Ilık süte yağı ekleyip karıştırın. 1 tatlı kaşığı maya ve 1 çay kaşığı tozşekeri de koyup bekletin.Derin bir kapta bütün unları ve bir miktar tuzu karıştırıp ortasını çukur yapın. Mayalı karışımı ekleyip iyice yoğurun. Hamurun kıvamını ayarlamak için bir miktar daha un koyabilirsiniz. Ama hamur çok cıvık olmamalı.Üzerini temiz bir bezle kapatıp 1 saat dinlenmeye bırakın. 
1 saat sonra hamur iyice kabarınca küçük parçalar koparın ve içini peynir veya zeytinle doldurup iyice kapatın. Yağlı kağıt serilmiş veya yağlanmış tepsiye dizip 180-200 derecede, önceden ısıtılmış fırında üzerleri hafif kızarana kadar pişirin.
Şeklini fotoğraftaki gibi yapmak isterseniz; hamurdan yumurta büyüklüğünde parçalar koparın ve çok ince olmayacak şekilde açın. Üstüne ezilmiş beyaz peynir sürüp, çekirdeği çıkarılmış ve 2'ye 3'e kesilmiş zeytin serpin. Şeritler halinde kesip, birini diğerinin üstüne koyarak kapatın ve burgu yapın. Uçlarını birleştirip simit haline getirin.
Afiyet olsun.



19 Eylül 2010 Pazar

Bebişe Hoşgeldin Diyeceklere Hediye


Ailemize yeni katılacak olan yeğenim için hazırladık bunları. Onu ziyarete geleceklere küçük bir hediye olarak.
Sepetin süslemesini ben yaptım. Şekerleri de ablam kendisi yaptı. Ablamın 3. çocuğu. Kız olacak hayırlısıyla. Kendisini sabırsızlıkla bekliyoruz.

17 Eylül 2010 Cuma

Böğürtlenli ve Kakaolu Toplar

Birkaç hafta önce yaptığım toplar aslında rulo pasta olacaktı. Ama ben hiçbir zaman keki rulo yapamamış biri olarak tekrar denersem, olacağı yine aynıdır. Yine kek kırılır, parçalanır. E çöpe atıcak değiliz ya. Hemen tarif hiç bozuntuya verilmeden, sanki aslında o keki sırf o güzelim topları yapmak için pişirmişiz gibi hooop döndürüverilir. Güzel de olur :)
Gelecekte tekrar o hataya düşer de yapmaya kalkar mıyım bilmiyorum ama bu rulo pasta olayı şimdilik son bulmuştur benim için.


Böğürtlenli ve Kakaolu Toplar
Malzemeler
3 su brd. kek (robotta çekilmiş)
1 çay brd. böğürtlen reçeli (çekirdeklerinden arınmış)
1 çay brd. böğürtlen (taze veya dondurulmuş)
Sosu için: 1 paket bitter çikolata, Yarım çay brd. krema
Yapılışı: Kek parçalarını robotta iyice un haline getirin. Reçeli üzerine gezdirerek dökün, böğürtlenleri de 2 parçaya kesip ekleyin ve iyice karıştırın. Reçelle iyice karışıp kek hamur gibi olduğunda minik minik parçalar alıp yuvarlayın. Bu arada minik bir cezvede kremayı ısıtın. Kaynamadan hemen önce alıp içine çikolata parçalarını ekleyin. Çikolatalar iyice eriyip sos kıvamına gelince topların üzerinde gezdirin.
Servis önerisi: Küçük kaselere 3-4 adet koyup soslayarak tek kişilik servisler hazırlayabilirsiniz.

Afiyet olsun.

16 Eylül 2010 Perşembe

Sıradakiler..

Kepek un, 7 tahıllı un ve normal unu karıştırarak yaptığım poğaçalar.

Muzlu ve çikolatalı kekler.

Böğürtlen ve kakaolu toplar.

Yakında..
 :))))

9 Eylül 2010 Perşembe

İyi Bayramlar

Herkesin Ramazan Bayramı'nı kutlar, tüm sevdiklerinizle birlikte, harika geçmesini dilerim.
Ne zamandır beklediğimiz bayram geldi. Tüm hazırlıklar tamamlandı. Ziyaretler, telefonlaşmalar başladı.
Her bayramda yaptığımız Yaprak Sarması da, tatlı da hazır.
Yaprak Sarması demişken, geçenlerde bloguma Sayaç ekledim. Baktım kimsenin yorum felan bıraktığı yok, ben öyle kendi kendime konuşuyor gibiyim. Moralim bozuldu. İsteksizleştim yazmaya karşı, dedim ki bi sayaç ekleyim de bakayım girip bakan var mı diye. İyi ki de eklemiştim. Meğer kendini belli etmeyen ne çok ziyaretçim varmış. İşte o sayaçta referans gösteren bir bölüm var. Ordan görebiliyorum blogumda hangi konuya bakıldığını. En çok da geçen bayramlardan birinde eklediğim "cabada yaprak sarması" fotoğrafına bakılmış. Eh bu bayram da tarifiyle verelim de tam olsun dedim. Arife günü yapılacak olan sarmayı da cabada yaptık. Cabayı daha önce açıklamıştım ama belki bilmeyenler olur, bizim oralarda toprak kaplara caba denir. Bazı yerlerde güveç felan denir. Ama bizde cabadır o. Hatta çok esmerlere "kara caba" diye lakap takarlar :))
İşte o cabalar asıl fırına sürülür. Bayramlarda arife akşamından yakılır fırın, sabah da alınır cabalar erkenden. Ama Ramazan ayı içerisinde her sabah yakılır o fırın. Akşam ezanı okunmadan da alınır.
İstanbulda da öyle fırınımız olmadığı için biz yine cabada, ama ocakta pişiriyoruz sarmayı.


Bu geçen yaz çekilen bir fotoğraf. Kuzenim çekmiş Tosya'ya gittiğinde. Böyle bir görüntü olur işte fırının önünde, Ramazan'da her akşam. Herkes kendi cabasına bir işaret koyar karışmasın diye. Çıkınca da alır götürür evine. Ne kadar iştah açıcı görünüyorlar değil mi? Ancak yaprak sarmasını herkes yapmaz fırında. Çünkü ağzı açık olduğu için kararır yapraklar. O yeşil görüntü gider. Alttaki fotoğrafta olduğu gibi kararmış olur havayla temsa eden yerleri. Gerçi bu bizi caydırmaz, çünkü lezzeti bambaşka olur :)

             İşte bizim bu sabah pişirdiğimiz sarmamız. Üzüm yaprağından, bol naneli, dereotlu.
                                                   Pişmemiş hali. Yemyeşil, ekşi yapraklar :)
Pişirirken üstüne uyacak bir tencere kapağı kapattık ki kararmasın ve kurumasın üstü. 

 Son hali de bu işte.
Tarifi vermeden çıkmışım, iyi ki geldi şimdi aklıma.

Yaprak Sarması
Malzemeler
3 su brd. pirinç
Yarım kilo üzüm yaprağı
3 adet soğan
1 demet dereotu (eğer varsa kurusunu da kullanabilirsiniz)
Yarım demet maydanoz (eğer varsa kurusunu da kullanabilirsiniz)
3/1 demet nane (eğer varsa 1 çorba kaşığı kuru nane)
2 çorba kaşığı domates salçası
1 çorba kaşığı biber salçası
1,5 çay bard. sıvıyağ (yağ gözünüze çok gelmesin, böyle daha lezzetli oluyor)
Tuz, karabiber, kimyon
Yapılışı: Not: Öncelikle yapraklarınız eğer salamura değil de taze ise bir tencerede biraz tuzlu suyu kaynatın ve yapraklarınızı (üst üste konulmuş 10-15 yaprağı) bir kevgirle bu suya daldırıp rengi değişene kadar bekletin ve geri çıkarıp başka bir kaptaki soğuk suya daldırıp çıkarın. Suyu süzülünce bir kaba alın. Aynı işlemi bütün yapraklar bitene kadar tekrarlayın. Eğer yapraklarınız marketlerden veya pazarlardan alınan salamura edilmiş yapraklardan ise çok tuzlu olacağı için yukarıdaki işlemi tuzsuz su ile yaparak yaprakları tuzundan biraz da olsa arındırın.
Bu işlem bittikten sonra iç malzemeyi hazırlamak için pirinci ılık su ile yıkayın. (Yapraklarınız çok yumuşak ve fazla haşladıysanız pirinci sıcak suda bekletip öyle kullanabilirsiniz. ) Üzerine soğanları soyup, yemeklik olarak doğrayın. Salçaları ve yağı da ekleyip karıştırın. Tüm yeşillikleri doğrayıp harca ekleyin. En son baharatları da katıp iyice karıştırın.
Yaprakları teker teker açıp içine biraz harçtan koyduktan sonra yanlarını içe doğru kıvırıp, ne çok sıkı ne çok gevşek olacak şekilde sarın. Tencerenin (eğer varsa cabanızın) alt kısmına isterseniz yırtılan veya artan yapraklardan bikaç tane döşeyebilirsiniz. Pişerken alt sıraya zarar gelmemesi için. Sıra sıra dizdikten sonra en üst sıradan belli belirsiz görünecek şekilde su ekleyin. Üzerinden biraz sıvıyağ gezdirip kaynayana kadar yüksek ateşte, kaynadıktan sonra kısık ateşte 30 dk. pişirin. Piştikten sonra isteğe bağlı olarak bir tavada 2 çorba kaşığı sıvıyağla 1 çorba kaşığı domates salçasını kavurup, üzerine 1 su brd. su ekledikten sonra tencerenin üzerinden yavaşça gezdirerek dökün. Bu işlem çok daha lezzetli olmasını sağlar. Ama salçayı çok sevmeyenler bu işlemi yapmak zorunda değiller.

Afiyet olsun.

Fincanda Cevizli Kadayıf

Ramazan bitti ben tatlı tarifi veriyorum :) Hem de Ramazan'da en çok yenen tatlıdan. Gerçi bayram bugün. Hemen yapıp, misafirlerinize ikram edebilirsiniz. Hemen dediğime bakmayın yine sürüyor hazır olması 1-2 saat.
Ben bunu bir hafta önce felan yaptım, ama evde internetim olmadığı için, ha oldu ha olacak diyerek bugüne kadar erteledim. E artık bugün de yayınlamazsam ne zaman yayınlıcam artık.


Bu kadayıfı yapmak öyle çok zor değil aslında. Ben de ilk kez yaptım. Eskiden annemle teyzem yaparken izlemiştim bir defa. Yapmadan önce de netten bir daha baktım neye benzemesi lazım diye.Yetenekliyim yani onu demeye çalışıyorum :)))) Şaka bir yana gerçekten yapması çok basit. Sadece şerbette bekleme süresi ve fincanda şekillendirme kısmı biraz oyalıyor.

Fincanda Cevizli Kadayıf
Malzemeler
Yarım kilo yaş tel kadayıf
125 gr. eritilmiş margarin/tereyağı
2 su brd. dövülmüş ceviz
1 çorba kaşığı şeker
3 su brd. tozşeker
3 su brd. su
Birkaç damla limon suyu

Yapılışı: Öncelikle şerbet için bir tencereye suyu ve şekeri döküp kısık ateşte kaynamaya bırakın. En son birkaç damla limon suyu ekleyip soğuması için bir kenara alın.
Büyük ve derin bir kaba kadayıfın tamamını alın ve ellerinizle havalandırın. (Eğer kadayıfınız havası alınmış torbalarda ve sıkışık ise bu işlemden önce kadayıfı yavaşça birbirinden ayırmanız gerekecek.) Eritilmiş ve soğumuş olan margarinin bir kısmını üzerinde yavaşça gezdirerek dökün ve her tarafına karışması için alt üst getirerek ve didikliyormuş gibi hareketlerle iyice yedirin. Geri kalan kısmını da aynı şekilde döküp kadayıfa yedirin. Bu işlem sonunda bir tepsiyi biraz yağlayın ve yanınızda hazır bulundurun. Dövülmüş cevizi 1 çorba kaşığı şekerle karıştırın bir kapta. Ellerinizle kadayıftan bir parça alıp -becerebiliyorsanız bir kahve fincanının içinde dolayarak, ortasında küçük bir boşluk kalacak şekilde sarın. -ki ben beceremediğim için iki parmağıma doladıktan sonra avcuma alıp ortasını açtım ve cevizden bir çay kaşığı kadar koyup, hepsini fincana koydum ve biraz baskı uykuladım. Ama çok bastırmayın ki kadayıf telleri birbirine çok girip hamur gibi olmasın. Zaten sonra yerken açılmıyo sert oluyor :) O yüzden çok bastırmayın. Fincanı ters çevirip kadayıfı içinden çıkarın ve tepsiye dizin. Bütün kadayıf bitene kadar aynı işlemi yapın. 200 derecede ısıtılmış fırına koyup altlı üstlü kızarana kadar yaklaşık 30 dk. pişirin. Fırından çıkar çıkmaz soğuyan şerbeti üzerlerinde gezdirerek dökün. Tepsiniz çok büyükse şerbet çok ince kalacağından başka derin ve daha küçük bir tepside veya borcamda da şerbetleyebilirsiniz. Şerbetini iyice çekip soğuduğunda üzerlerini ceviz veya hindistancevizi ile süsleyip servis edebilirsiniz.

Afiyet olsun.
Tasarım:Sawako Kuronuma