29 Kasım 2016 Salı

Ispanaklı Yumurtalı Börek

Yarın çok yoğun bir gün olacak benim için. Bütün günüm mutfakta geçecek. Instagram'dan sürekli hikaye ve fotoğraf paylaşacağım. Hikaye kısmı çok iyi oldu, çok beğendim. Anlık kısa videolar ile neleri nasıl pişirdiğimi paylaşabiliyorum. O yüzden, IG'de beni takip etmeyi unutmayın diyor, sıradaki tarifime geçiyorum.
Ispanaklı Yumurtalı Börek. Bu böreği yaparken de IG'de paylaşmıştım. Ufak bir süre geçti tabi üstünden :P Şimdiye kısmetmiş. Ercüment'in verdiği fikirle bu sefer de ıspanağa yumurta eşlik etsin dedik. Doğruyu söylemek gerekirse benim şüphelerim vardı lezzet konusunda. Hani yumurtalı ıspanağı yemek olarak yiyoruz da, böreğe girince nasıl olur emin olamıyordum. Neyse ki yüzümüz ak çıktı ve lezzetli mi lezzetli böreklerimiz oldu.
Ispanakları yıkama işleminden sonra yapması oldukça pratik. Hele dondurucuda temizlenmiş doğranmış ıspanağınız varsa hemen hazırlayıp fırına atabilirsiniz.
Ispanaklı Yumurtalı Börek
Malzemeler
3 adet yufka
1 büyük boy soğan
1 bağ ıspanak
3 yumurta
Tuz, karabiber, pulbiber
Sıvıyağ
Süt
Su
Üzeri için yumurta sarısı, haşhaş, çörekotu, susam, neyi seviyorsanız.


Yapılışı
  • Ispanakları yıkayın, suyunu süzdürüp doğrayın.
  • Yumurtaları çırpın. Azıcık tereyağı eritilmiş tavada karıştırarak pişirin. Kesme tahtasına alıp küçük parçalara kesin. Bir tabağa alıp kenarda bekletin.
  • Bir tavaya/pilav tenceresine birkaç kaşık sıvıyağ koyun. Soğanı yemeklik doğrayıp bu yağda kavurun. Ispanakları ekleyip bir iki dk karıştırın. Çok fazla öldürmeden tuzunu, biberlerini katıp ocağın altını kapatın. Yumurtayı ekleyip karıştırın.
  • Yufkaları 4'e bölün.
  • Bir kasede süt, sıvıyağ ve biraz suyu karıştırın. Her bir yufkaya bu karışımdan sürün. Yufkanın geniş kısmına iç malzemeden koyun ve kenarlarını kapatıp sarın. Gül şekli verip yağlı kağıt serili fırın tepsisine dizin.
  • Üzerlerine yumurta sarısı sürüp haşhaş/çörekotu serpiştirin.
  • Önceden ısınmış fırında, 180 derecede pişirin.

Afiyet olsun!
Görüşmek üzere.

25 Kasım 2016 Cuma

Balkabaklı Havuçlu Kurabiye

Bazı sebze/meyvelere birkaç şans daha vermek gerekir. Mesela patlıcan! Türlünün içinde sevmediysen fırınlanmışını ya da kızarmışını dene. Yine mi sevmedin? Başka tarifle bir daha dene. Bamya? Bamya da onlardan değil mi çoğumuz için? Katiyen ağzıma sürmezdim çocukken, ama bir kere de büyüyünce deneyim dedim ve çok beğendim :P Balkabağı da bunlardan biriydi benim için. Hoş, bir tek tatlısı yapılırdı bizim evde ben çocukken. Hem de tencerede. Hiç sürmezdim ağzıma onu da. Çok zaman sonra, birkaç sene önce fırınlanmış kabak tatlısı yememle birlikte o da girmeye başladı mutfağıma. Şimdi de nerelere daha koysam diye bakınıyorum :)
Balkabağı da hani alınca bitmez. Çorbasını, tatlısını yaptık yedik. Eee kalanı ne olacak? Bisküvili pastası, turtası, kurabiyesi.. Kurabiye güzel fikirlerden biriydi. Geçenlerde çorba için dilimlediğim kabaktan biraz artınca rendeleyip havuçla birlikte kavurdum ve kurabiye içine doldurdum. Çok yakıştı. İşte onu paylaşacağım bugün.
Balkabaklı Havuçlu Kurabiye
Malzemeler
1,5 cup un
2 yemek kaşığı pudra şekeri
75 gr yumuşak tereyağı
1 çay kaşığı kabartma tozu
Bir çimdik tuz
1 su brd. balkabağı rendesi
1/2 su brd. havuç rendesi
1 yemek kaşığı tozşeker
1/2 su brd. kırık fındık
Tarçın, kakule, muskat

Yapılışı
  • Öncelikle kabak ve havuç rendesini tavaya alın. Üzerine şeker ve baharatları ekleyip orta ateşte birkaç dk kavurun. Bir kenara alıp soğumasını bekleyin.

  • Hamur için tüm malzemeleri kaba alın, önce çatalla ezerek karıştırın. Sonra elinizle toparlayın hamuru. Yumuşak bir hamur olacak.
  • Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp avucunuzda açın. Ortasına bir tatlı kaşığı kabaklı içten koyun ve top yaparak kapatın.
  • Yağlı kağıt serili tepsiye yerleştirin ve 180 derecede önceden ısınmış fırında kabarıp altları kızarmaya başlayana dek pişirin.
  • Fırından çıkarıp iyice soğutun. Üzerine pudraşeker serpip servis edebilirsiniz.


Afiyet olsun.
Görüşmek üzere.


20 Kasım 2016 Pazar

Pazar Sabahına Fikir; Pastırmalı, Biberli Omlet / Frittata


İki hafta önce iş hayatıma belirsiz süre ile ara verdim. Şimdilik bir işsizim^^ Gönüllü işsizlerden.
Çalışmıyor olmanın en keyifli yanı evde olmak :D:D:D Evde olmak iyi hoş da, şimdiden her sabah kahvaltıda ne yesek sorusuna cevap aramaktan da sıkıldım. Aklımızın karıştığı sabahlarda imdadımıza yetişen en güzel fikir de omlet oluyor. Omletleri seviyorum, çünkü evde ne varsa ona göre şekillendirilip farklı tatlar yaratılabiliyor.
Biz bu sefer biraz da frittata havası kattık. Kalınca, bol malzemeli, sebzeli, pastırmalı bir omlet yaptık.


Pastırmalı, Biberli Omlet / Frittata
Malzemeler (4-5 Kişilik)
5 yumurta
5 dilim küçük doğranmış pastırma
1 küçük boy kuru soğan veya yarım orta boy
2 adet ince yeşil soğan, beyaz ve yeşil kısımları ayrı doğranmış
2 adet yeşil biber
1 acı veya tatlı kırmızı biber
5-6 dal maydanoz
1/2 su brd. rendelenmiş kaşar peyniri
Tuz, karabiber, kekik
1,5 yemek kaşığı tereyağı

Yapılışı
  1. Tereyağının yarısını geniş bir tavada eritin. Yemeklik doğranmış kuru soğan ve yeşil soğanın ince doğranmış beyaz kısmını tavaya alıp kavurun. Biberleri ilave edip pişene dek kavurun.




  • Pişen karışımı derin ve geniş bir kaseye alın. Doğranmış maydanoz, rendelenmiş kaşar peynir, pastırma ve yeşil soğanın yeşil doğranmış yeşil kısımlarını da koyun.

  • Yumurtaları da kaseye kırın. Üzerine tuz, karabiber ve kekik ilave edip iyice karıştırın. 

  • Kalan tereyağı tavada eritin. Karışımı tavaya döküp kapağını kapatın ve kısık ateşte pişirin. Pişmeye yakın kaşıkla aralayıp kalan sıvı kısmın da pişmesini sağlayın.
  • İsterseniz çevirip iki taraflı da pişirebilirsiniz benim yaptığım gibi. İsterseniz üzerini olduğu gibi bırakabilirsiniz. Fırına girebilen bir tavanız varsa frittata olarak tamamen fırında da pişirebilirsiniz. Her iki haliyle de nefis olacaktır.
Afiyet olsun!
Görüşmek üzere.



13 Kasım 2016 Pazar

Erikli Ve Marmelatlı Kek

Eskiden kek yapmayı pek sevmezdim. Ya kabarmazdı sıkış tıkış olurdu, ya da güzelce kabardıktan sonra söner yine sıkış tıkış olurdu. Zamanla birçok tarif ve yöntem deneyerek, kek yapmanın aslında ne kadar da keyifli ve basit olduğunu gördüm. Şimdi sıkıştıkça kek yapmaya gidiyor ellerim doğruca. Aslında mükemmel kekin sırrını falan bulmuş değilim. İki katına kadar kabaran keklerim olmuyor yine. Sadece harika süngersi kıvamda oluyorlar ve bu benim için yeterli.
Yazın, bir tanıdığımızdan gelen bir kavanoz erik marmelatımız oldu. Jöle kıvamında bir marmelattı ve ekşiliği çok hoşuma gitmişti. Birkaç defa kahvaltıya çıkardıktan sonra el koydum kavanoza ve sık sık keklerimde kullanmaya başladım.
Limonla birlikte nefis olduğu gibi tek başına da harikalar yaratıyordu kekte. Bu harikalar kısmı aslında benm damak zevkime göre. Çünkü ben çok şekerli şeyleri sevmiyorum ve tatlı bir keke en çok yakışan şey ekşi bir malzemedir bana göre.
Bu kekte de eriği ve marmelatını bir arada kullanarak nefis bir kombo yaptım :)

Erikli Ve Marmelatlı Kek
Malzemeler
3 yumurta
4 yemek kaşığı tozşeker
1/2 çay brd. süt
1/2 çay brd. sıvıyağ
1,5 cup un
1 paket kabartma tozu
2 yemek kaşığı erik marmeladı
2 adet kırmızı erik


Yapılışı
  • Yumurtalar ve şekeri mikserle iyice kabarıp beyazlaşana dek çırpın.
  • Süt ve yağı ekleyip çırpın.
  • Unu ve kabartma tozunu eleyerek ilave edip tamamen karışana dek çırpın.
  • Karışımı yağlanmış ve unlanmış kalıba dökün.
  • Üzerine marmelattan birer çay kaşığı koyun.
  • Erik dilimlerini de yerleştirip önceden ısınmış 180 derecedeki fırına verin.
  • 30-40 dk pişirin. Fırından almadan önce kürdan testi uygulayın. Pişmişse çıkarabilirsiniz.

4 Kasım 2016 Cuma

Tavuklu Kimçili Kızarmış Pilav

Yaptığım kimçimin bir kısmı ile de kızarmış pilav yaptım. Bugüne kadar denediğim en lezzetli Kore yemeklerinden biri olduğunu söylemeliyim. Kimçi piştiğinde, eklendiği yemeği bir üst levele çıkarıyor bence. Pişmemiş turşu haline göre; ramen, pilav, sulu yemeği gibi yemeklere katılmış halini daha çok sevdim ben.
Kore'de çoğu yemeğe konulduğu gibi yumurta buna da konulabiliyor. Ve yumurtalı hali de 10 numara.
Yani demem o ki; birgün olur da yolunuz Kore yemeği yapan bir restorana düşerse veya gökten elinize kimçi dolu bir saklama kabı düşerse çekinmeden deneyin bu yemeği ;)


Tavuklu ve Kimçili Kızarmış Pilav
Malzemeler (2-3 kişilik)
2 adet kemiksiz tavuk but
1 cup küçük doğranmış kimçi (suyunu biraz sıkın)
1/2 cup kimçi suyu
1 yemek kaşığı gochujang (Kore salçası) veya acı biber salçası
3 adet yeşil soğan
1 yemek kaşığı susam yağı
1 yemek kaşığı sıvıyağ
2 cup haşlanmış tuzsuz pirinç (artan pilavlar da olur)
Servis için
2 yumurta
Kavrulmuş susam
Yeşil soğan
Kurutulmuş yosun parçaları


Yapılışı
  • Öncelikle tavuğu, kimçiyi ve yeşil soğanı doğrayın (Yeşil soğana daha sonradan ilave yaptım)
  • Tencerede sıvıyağ ve susam yağını karıştırıp ısıtın. Tavuğu ekleyip birkaç dakika kavurun.

  • Kimçinin suyunu sıkın ve taneleri tencereye ekleyin. Tavuk iyice pişene dek birlikte kavurmaya devam edin.

  • Tencereye gochujangı ilave edip karıştırdıktan sonra pilavı da ilave edin. Pirinçleri çok ezmeden güzelce karıştırın. Kimçi suyunu ekleyip karıştırın. Birlikte birkaç dakika daha pişirdikten sonra üzerine doğranmış yeşil soğanı ekleyip karıştırın ve ocaktan alın.
  • Kimçili pilavı tabaklara servis edin. Bir tavada azıcık yağda yumurtaları çırpmadan pişirin ve tabaklara alın. Üzerlerine kavrulmuş susam, yosun parçaları ve yeşil soğan serpiştirip servis edebilirsiniz (Yosun kullanacaksanız, yosun yaprağını ocağın ateşi üzerinde hızlı hareketlerle çevirerek çıtırlaşmasını sağlayın, Yosun ucundan alev alabilir, dikkatlice sallayarak söndürün :))) Bir buzdolabı poşetine koyup ellerinizle poşetin dışından ovalayıp parçalayarak kullanabilirsiniz).


Afiyet olsun!
Görüşmek üzere.

Tasarım:Sawako Kuronuma