13 Ocak 2013 Pazar

Bir Demet Ispanak-1: Ispanaklı Kiş

Bir demet ıspanaktan iki kişilik neler yapılabilir adlı çalışmamın ilk parçasıyla karşınızdayım :)
Biz evde iki kişi olunca ve ablam genelde yaptıklarımdan yemeyince (kötü olduklarından değildir umarım :)) -tamamen iştahsız birisi olmasından dolayı) bizim eve pek sebze girmiyor. Eh alınca da mecburen az alıyorum. Ama az almış olsam bile, yine büyük kısmı kalıyor çoğu zaman. İşte Cuma günü aldığım bir demet ıspanağın hikayesinin ilk paragrafı..

İlk kez İkea'da yemiştim geçen sene. Görüp dururdum ondan önce de yabancı bloglarda.
Ne zamandır aklımdaydı ama düne kısmetmiş. Çok sevdim ve sık sık yaparım herhalde artık.
Misafir geleceği zaman da güzel bir alternatif olabilir diye düşünüyorum.
İster büyük bir tart kalıbında yapıp dilim dilim, istersek bu küçük güveç kaplarında veya 6'lı muffin kalıplarında tek kişilik pişirip sunabiliriz. Bence hem görüntü hem de lezzet olarak güzel bir kurtarıcı olacaktır.
Yapımının çok basit olması da bir artı.




Ispanaklı Kiş (2 Kişilik)
Malzemeler
8-10 yaprak ıspanak
1 yemek kaşığı tereyağı
Orta boy bir soğanın yarısı
1 çay brd. beyaz peynir ezilmiş
1 yemek kaşığı kahvaltılık lor (isteğe bağlı)
1 yumurta
Tuz, karabiber

Hamuru İçin
3/4 cup un
1/3 cup tam buğday unu
3-4 yemek kaşığı soğuk ayran(koyu kıvamlı)
1,5 yemek kaşığı soğuk tereyağı
Tuz

Yapılışı
  • Hamur için unları ve biraz tuzu bir kapta karıştırın. Küplere kesilmiş tereyağını ekleyip çatalla ezerek karıştırın. 3 yemek kaşığı kadar ayranı ekleyin ve çatalla karıştırıp hamuru birleştirmeye çalışın. Birleşmiyorsa 1 yemek kaşığı daha ayran ekleyin. Hamuru elinizle toparlayıp streç filme sarın. Buzdolabında soğumaya bırakın.
  • İç malzeme için ıspanakları güzelce yıkayıp havlu kağıtla fazla sularını alın. İnce ince doğrayın.
  • Tereyağını küçük bir tencerede eritin. Soğanı yemeklik küçük küçük doğrayın. Tencereye ekleyin. Soğan pişip renkleri dönmeye başlayınca ıspanağı ekleyin. Tuz, karabiber ekleyip 1-2 dk tahta kaşıkla çevirerek pişirin.
  • İç malzemeyi soğuması için kenara alın. Bu sırada hamuru hafif unlu tezgahta ince bir şekilde açın. Kalıplarınızın dibini tereyağı ile yağlayıp hamuru kalıpların üzerine serin. Ellerinizle kalıpların dibine ve kenarlarına doğru güzelce yerleştirin. Merdane ile üzerlerinden geçerek kesin hamurların fazlalığını. Kenarları düzeltin ve bir çatalla taban kısmına delikler açın.
  • İç malzemeye beyazpeyniri, loru ve yumurtayı ekleyip çatalla güzelce çırpın. Kalıplara paylaştırıp, dilerseniz kalan hamurdan şekiller keserek üzerine yerleştirin (Ben kalan hamurumla minik şekiller kestim ve kaplarla birlikte pişirdim fırında. Üzerine tereyağı ile sıcak sıcak servis edebilirsiniz bu minik ekmekleri)
  • Önceden ısınmış 180 derecedeki fırında kenarları ve üstü kızarıp, kabarana dek pişirin.


Afiyet olsun!

Görüşmek üzere.

16 yorum:

  1. çok hoş görünüyor (bir demet ıspanaktan yaptığın) kişin ellerine sağlık. bende bir kilo ıspanağımı bir o kaba bir bu kaba aktararak yıkamakla meşgulüm inşallah akşama yemek olacaklar:)

    YanıtlaSil
  2. yine harika bir şey yapmışsın,eline sağlık canım.

    YanıtlaSil
  3. nefiss ellerinize sağlık..

    YanıtlaSil
  4. Deniz'cim kişleri çok severim ellerine sağlık nefis olmuş sevgiler...

    YanıtlaSil
  5. Nefis gorunuyor.Ispanaklı kis favorilerimin arasındadir.Kalplere bayildim.
    Ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  6. Çok nefisler,ciciler,hem göze hem mideye hitap edecek cinstenler:)
    Ellerine sağlık canım.
    Şifa olsun :)

    YanıtlaSil
  7. fazlasıyla iştah açıcı..ellerine sağlıkk

    YanıtlaSil
  8. Çok güzel görünüyor, güveç fikrinde harika, senin fotoğraflarını çok beğeniyorum, ellerine sağlık:))

    YanıtlaSil
  9. Çok çok güzel görünüyorlar, ben bunu kesin denerim, ellerinize sağlık:)

    YanıtlaSil
  10. Çok güzel görünüyor. Görsel şölen gibi:)
    Ellerine sağlık canım. Sunum harika...
    Sevgilerimle Deniz'ciğim...

    YanıtlaSil
  11. Ne kadar güzel bir sunum olmuş... Becerebilir miyim acaba..

    YanıtlaSil
  12. Merhaba süt ve yumurtaya alerjisi olan cocuklar icin kücük bir etkinlik baslatiyorum sizdende tarif istesem yardimci olumusunuz, tarifin linkini bana yollasaniz yeterli olacak, saygilarimla

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, tabiki yardımcı olmaya çalışırım. Sayfanda görmüştüm zaten yazını. Düşünmüştüm bile. Üzerinde çalışayım yarın, ona göre güzel bir seçenek yollarım sana :) Sevgiler.

      Sil
  13. Ayy ne kadar güzel olmuş. Bakın haberim yokdu işde sizide tanımış oldum. EMEĞE SAYGI GRUBU SAYESİNDE..

    YanıtlaSil
  14. ellerinize saglik izlemeye aldim sizi

    YanıtlaSil
  15. Çok güzel olmuş Deniz, hele de üzerindeki kalp :) Aslında ben de bir kiş denemeyi istiyorum, bu hamuru kullanabilirim belki. Ellerine sağlık.

    YanıtlaSil

Tasarım:Sawako Kuronuma