12 Şubat 2016 Cuma

Portakal Dilimi (Benim Usulde^^)

Bu hafta evimiz normal seyrine döndü. Yaklaşık 2,5 aydır annem ve babam bizimleydi. Daha sonra ablam ve yeğenlerimin katılımıyla daha da şenlendi evimiz. Geçen hafta ablamlar, bu hafta da annemler gittiler. Evimiz bir anda bomboş kaldı. İlk akşam eve gittiğimde bir an tuhaf hissettim. Aslında ben evde yalnız olmayı, sessizliği severim ama bu sefer evin boşluğu tuhaf geldi. Alışmışım hemen yeni düzene. Annemin babamın evde olmasına. Garip haller :)
Bu 2,5 ay mutfakta epey vakit geçirdim. Hazır yeğenlerim toplanmışken sürekli onlar için veya misafirler için bir şeyler pişirme durumum oldu. Böyle olunca bana da yazacak çok şey çıktı. Normalde herkes misafir olacağı zaman garanti tarifleri uygular ya, ben yeni olsun, değişik olsun diye epey farklı tarifler bulmaya çalıştım. Bunlardan birkaçını paylaştım sizlerle. Artık kalanları da yavaş yavaş paylaşmanın zamanı.
Bunları ilk kez Mutfak ve Tatlar adlı blogda görmüştüm ve mutlaka deneyeceğimi yazmıştım. Kendisi de tarifi Oya's Cuisine'den almış. Tarifi denedikten bir süre sonra yapılacaklar listemden silmiştim. Bugün yazıyı yazarken de tırım tırım arandım, nerede görmüştüm diye. Demek ki neymiş, hemen silmemek gerekiyormuş, yaptık bitti diye. Neyse ki buldum ve kendisine bizlere ulaştırdığı için teşekkür edebiliyorum.
Bu tarifte kullanılan yumurta sayısı biraz göz korkutabilir ama, tatlı pişip soğuduktan sonra koku falan kalmıyor, ama benim gibi sıcakken tadına bakmayın^^
Yiyen herkes çok beğendi bu portakal dilimlerini. Kabuğunun acısıyla, portakalın kokusuyla, hafif ekşiliğiyle kesinlikle tam bir portakal dilimi.

 
Ben bazı değişiklikler yaptım tarifte. Tabanı için Balkabaklı Turta'nın hamurundan hazırladım ve daha fazla miktarda pişirdim. Daha az, kare borcamda yapmak isteyenler için tarif burada.

Portakal Dilimi
Hamur için
2,5 cup un
3/4 cup tozşeker
1 paket kabartma tozu
Bir çimdik tuz
150 gr yumuşak tereyağı / margarin
2 yumurta
Portakal Sosu için
2 portakalın rendelenmiş kabuğu 
2 portakalın suyu
4 yumurta
1,5 su brd. tozşeker
3 yemek kaşığı un
1 tutam karbonat
Üzeri için
Eritilmiş 40 gr bitter çikolata veya file badem
 
Yapılışı
  • Fırını 180 derecede ısınmaya bırakın.
  • Bir kapta un ve kabartma tozunu karıştırın. Şeker, yağ, yumurta ve tuz ekleyip çatalla ezerek karıştırın. Bu hamuru yağlanmış dikdörtgen borcama  kenarlarından yukarı çıkacak şekilde yayın. ısınmış fırında 15 dk pişirin. Fırından çıkarıp ilk sıcağının çıkması için bekletin.
  • Başka bir kapta tozşeker ve portakal kabuklarını çatalla ezerek karıştırın. Yumurtaları, unu ve karbonatı ekleyip mikserle iyice çırpın. Son olarak portakal suyunu ekleyip çırpın.
  • Portakal sosunu, ilk sıcağı çıkan taban üzerine dökün ve tekrar fırına verin. Hafifçe kabarıp, üzeri hafifçe kızarana dek pişirin.
  • Pişen tatlıyı iyice soğutun. Soğumadan dilimlemeyin. Tamamen soğuyan tatlıyı dilimleyin, üzerine benmaride eritilmiş bitter veya sütlü çikolatayı, bir krema poşetine koyup ince şeritler halinde gezdirin. Çikolatası tamamen donana dek bekleyip servis edebilirsiniz.
Afiyet olsun.

 
Renkli ve güzel bir hafta sonu geçirmenizi dilerim.
 

4 yorum:

  1. Bu tarifi bende gördüğümde sosundaki yumurta sayısı bana fazla gelmişti ama denenip beğenildiğine göre denemeli ellerine sağlık sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Portakal sosunda yumurta kokusu sadece sıcakken hissediliyor. Soğuduktan sonra hiç bir etkisi kalmıyor.
      Yeşekkürler uğradığınız için. Sevgiler.

      Sil
  2. Selam,
    Harika görünüyor:))) Elinize sağlık.
    Bu arada üyenizim, ben de sizi beklerim sayfama ziyarete, eğer katılırsanız çok sevinirim.
    fulyapimlezzetler.blogspot.com
    Sevgiler...

    YanıtlaSil

Tasarım:Sawako Kuronuma