19 Ocak 2016 Salı

Bisküvi Tabanlı Brownie

Geçtiğimiz hafta sonu misafirlerimiz vardı. Birlikte yaşadığım ablamın erkek arkadaşının ailesi geldi. Usulen, keyifli bir isteme yapıldı. Yani ablam resmen nişanlanmış oldu^^ Annem babamın keyfi yerinde.
Eve biri geleceği zaman tatlı olarak yapılacaklar benim görevim olur. Bense özendiğimde hiçbir şeyi düzgün yapamadığım için, mümkün olduğunca kek yapmaktan kaçarım. Farklı ve her halükarda tutacak tarifler yapmaya çalışırım. Ama özendiğim için yine de yaptıklarım istediğim gibi kusursuz olmaz :) Belki de sorun bende. Önemli olduğu için çok mükemmel olsun istiyorum ve en ufak kusuru büyütüyorum. Ama başka zaman öylesine yaptığımda beklentim yüksek olmadığı için sonuç her halükarda güzel geliyor da olabilir. Bir tuhaf şeyler söz konusu yani :)
Bu sefer değişiklik yapacağım diyerek iki çeşit tatlı yapmaya karar verdim. Biri ne olursa olsun çikolatalı olacaktı. Diğeri ise elmalı veya balkabaklı bir tarif olabilirdi.
Her ikisi de yiyenler tarafından oldukça beğenildi. 
Önce çikolatalı olanı hazırlamıştım daha kolay olduğu için. O yüzden önce çikolatalı olanı paylaşacağım.

Bisküvi tabanlı brownie. Brownie'yi çok pişirmedim, yumuşak, fudge kıvamlı bir yapısı olsun istedim. Böylece alttaki bisküvi tabanına daha çok yakışacaktı.
Üzerine de karamel sosu yapmayı düşünmüştüm, fakat piştikten sonra acelem olduğu için vazgeçtim. Ama siz üzerine karamel sos veya az şekerli, çırpılmış krema hazırlayarak daha da lezzet katabilirsiniz. Bu yalın hali oldukça lezzetliydi.

Bisküvi Tabanlı Brownie
Malzemeler
Taban için
1 paket pötibör bisküvi
1,5 yemek kaşığı tereyağı
3 yemek kaşığı süt

Brownie için
120 gr bitter çikolata
1 dolu yemek kaşığı kakao
2 dolu yemek kaşığı un
3 yumurta
2 dolu yemek kaşığı tozşeker

Üzeri için
İri kırılmış ceviz

Yapılışı
  • Öncelikle çikolataları küçük parçalara kırıp benmaride eritin.
  • Bu sırada bisküvileri rondoya alıp öğütün. 1.5 yemek kaşığı tereyağını eritip bisküvilere ekleyin. İyice karıştırın. Sütü de ekleyip karıştırın. Bastırdığınızda birbirine yapışan ama hala dağınık bir karışım olacak.
  • Kalıbınıza yağlı kağıt serin ve bisküviyi döküp ellerinizle bastırarak düzleyin.
  • Karıştırma kabına yumurtaları kırın, şekeri ekleyip 5 dk boyunca mikserle çırpın.
  • Eriyen çikolatayı, kakaoyu ve unu ekleyip kaşıkla veya mikserle çırpın. Bu karışımı da bisküvinin üzerine dökün. Üzerine ceviz parçalarını serpiştirip fırına verin.
  • Önceden ısınmış 200 derece fırında 15 dk pişirin. Kabı hafifçe salladığınızda ortası oynuyorsa hala akışkan demektir. 10 dk daha pişirip kürdan testi yapın. Kürdan üzerinde parçacıklar olacak. Bu istediğimiz kıvamı aldığını gösterir. Eğer kürdandaki çikolata hala sıvıysa daha pişecek vakti var demektir.
  • Pişen brownieyi fırından çıkarıp soğutun. Daha sonra buzdolabına kaldırıp 2 saat dinlendirin.
  • Buzdolabından çıkarıp 10 dk bekletin, artık dilimleyip servis edebilirsiniz.
NOT:
1-Kalıbınız eğer büyükse pişme süresi uzayabilir. Ortası ve kenarlarına kürdan testini uygulayın. Çok pişmiş olması sorun değil, tadı hala aynı olur, ancak az pişmiş olması orta dilimlerin akarak dağılacağı anlamına gelir. Ben iki küçük kare kalıp kullandım 14*14 veya 13*13 olsa gerek. Bisküvili harç 1 kaplık daha artıyor. Ben kalın olmaması için bu seferlik kullanmadım ama siz kullanarak daha kalın bir taban hazırlayabilirsiniz. Ya da 1 paket bisküvinin 3/4'ünü kullanabilirsiniz. Bu durumda sütü 1 kaşık daha azaltmalısınız.
2-Bisküvi tabanında fazla yağ kullanmak yerine, süt de kullanırsanız tabanınız cıyır cıyır ve dağılan değil, daha yumuşak, kurabiye kıvamlı olur. Cheesecake tabanlarımda uyguladığım bir yöntemdir bu. Tavsiye ederim. Bu taban buzdolabına konduğunda da çok fazla sertleşmez, kıvamını korur.

Görüşmek üzere.
Sevgiler.

10 yorum:

  1. Öncelikle hayırlı uğurlu olsun diyeyim. Benim de öylesine yaptıklarım özendiklerimden daha iyi olur. Bu tarife bayıldım. Bir de fotoğrafta iki kalıp görünüyor. bu tariften iki kare tepsi mi çıkıyor?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim.
      Yazmayı unutmuşum, evet bu tariften iki küçük kare kalıp çıkıyor. Bisküvi harcı bir kaplık daha artıyor yalnız. Kalıpların tam ölçüsünü bilmiyorum ama 14*14 veya 13*13 olsa gerek.

      Sil
  2. tebrikler,Allah tamamına erdirsin.
    bu arada yaptığın herşeyi çok beğeniyorum.
    sevgiler

    YanıtlaSil
  3. Merhabalar,
    Kek olur da iyi olmaz mı:, ben her türlüsüne bayılırım) Tabi ki bazen istediğimiz görüntü çıkmayabilir ama elinize sağlık gayet hoş görünüyor:)
    Ben de sayfama beklerim lütfen, güzel paylaşımlarda bulunmak dileğiyle...
    SİHİRLİ YEMEK KUTUSU... SEVGİLER
    fulyapimlezzetler.blogspot.com

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ahhh! Kek olayında yeni yeni denemeye başladığım bir tarif dışında genelde sınıfta kalırım :) O yüzden benim için tehlikeli bir çeşittir :D
      Teşekkürler ziyaretin için. Sevgiler.

      Sil
  4. Tebrik ederim deniz:) ellerine emeklerine saglik gel beni ye diyor inan harikaaa.. sevgilerimle:)

    YanıtlaSil
  5. Aslında blogunuzu başka bir blogtan tesadüfen buldum ve bir ziyaret edeyim dedim:) bu tarifi görünce çok hoşuma gitti. Tam da hafta sonu boyle bir tarife ihtiyacım vardı. Çok teşekkürler. Sizi takibe aldım ben de sizi bloguma beklerim:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim, memnun oldum ziyaretinize. Ben de size uğrayacağım.
      Umarım ihtiyacınızı karşılar tarifim.
      İyi haftasonları dilerim.

      Sil

Tasarım:Sawako Kuronuma