7 Ağustos 2015 Cuma

Mozaik Pasta

Bizim evde mozaik pasta ben taaaaaaa 4-5 yaşlarındayken keşfedildi. O sıralar ablalarım da genç kızlar tabi, -hala öyleler :))) Nerden bulundu bu tarif, kimden alındı bilmiyorum ama mozaik pasta ile ilgili en büyük anım, hala gözümün önündedir o gün, biraz acı olmuştu.
Biliyorsunuz; mozaik pastanın harcını kaşıkla alıp, elde yuvarlayıp hindistancevizine bularsanız, o zamanların meşhur top pastasını yaparsınız. İşte bir gün ablalarım ve annem oturmuşlar top pasta yaparlarken ben de yanlarına yerleştim. Çocukluk hali, sabırsızlık had safhada tabi, durur muyum? Durmadım. Yaramazlık yapıp, bol bol götürüyorum onların yuvarladıklarını. Bir değil, iki değil, üç değil, böyle gitti bu. Sonra o ılık harç, hala zihnimde harcın dokusu, sıcaklığı, tadı, her şeyi, bana dokundu. Mide bulantıları mı dersiniz, karın ağrıları mı dersiniz, epey zor bir gün geçirdim. Senelerce görmek bile istemedim. O gün bugündür pek hazzetmem mozaik pasta fikrinden. Dışarıda gördüğümde, adını duyduğumda hep o gün gelir aklıma; mozaik pasta harcının tadı, sıcaklığı.. Ama yerim :) Nadir de olsa (4-5 yılda bir?) yaparım ve yerim.
Ama bizim Ada'mız (en büyük ablamın kızı, yeğenim) pek sever mozaik pastayı. Ada bu sene çok kalmayacağı için, kısa vakitte yapılabilecekleri iyi planladım ve bir gün de mozaik pasta yaptım ona. Aslında birlikte yaptık. Bisküvileri kırma işi onundu :) Neyse ki kolay bir tatlı, hemencecik yapıp attık dolaba.
Mozaik Pasta
Malzemeler

1 paket sade petibör bisküvi
1 paket kakaolu petibör bisküvi
75 gr tereyağı/ margarin
2 yemek kaşığı kakao
40 gr bitter çikolata
1 su brd. süt
2 yemek kaşığı tozşeker

Hindistancevizi
İri kırılmış kavrulmuş badem

Yapılışı
  • Küçük bir  tencerede tereyağı eritin. Sütü, şekeri ve kakaoyu ekleyip çırpın. Ocağın altını kapatın ve çikolatayı iri parçalara kırıp ekleyin.
  • Bir kaba bisküvileri biraz iri kalacak şekilde kırın. Üzerine ılık* olan kakaolu karışımı dökün ve kaşıkla iyice karıştırın.
  • Streç filmle kaplanmış kalıba karışımı dökün ve kaşıkla hafif bastırarak iyice yerleştirin. Streç filmi üzerine kapatıp buzdolabında en az 2 saat bekletin. Süre sonunda pastayı streç filmden çıkarıp servis tabağına alın ve üzerini kavrulmuş badem parçaları ve hindistancevizi ile süsleyip servis edin.
Afiyet olsun.
Görüşmek üzere.

7 yorum:

  1. ne kadar da güzel hikayelerin var,bayıldım.
    tuhaf gelebilir ama ben hiç mozaik pasta yapmadım,yemeyi de pek sevmem kuru kuru gelir bana.
    ama tarifin ve hikayen o kadar hoş ki denemeye karar verdim,yapınca yazıcam sana.
    sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler Havva.
      Evet mozaik pasta dediğin gibi bazen kuru kuru gelebiliyor. Sanırım o da kullanılan tereyağ ve çikolatanın donmasından kaynaklanıyor. Ama burada kullanılan süt çikolatalı kısmı biraz daha yumuşak yapıyor. Buzdolabında beklese bile çok fazla donup sertleşmiyor. Fotoğraftaki şekilde daha yumuşak bir kıvamı oluyor. Bu yüzden çok kuru gelmiyor pasta.
      Umarım beğenirsin sen de, bekliyorum geri dönüşünü ;) Sevgiler.

      Sil
  2. Hatırası olan yiyeceklerin daha bir önemi var benim gözümde. Her çocuğun bir mozaik pasta hikayesi vardır mutlaka. Ellerinize sağlık Deniz ve Ada :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Doğru diyorsun, hikayesi olan yiyecekler daha bir anlamlı. Teşekkürler Nesli :)

      Sil
  3. Ayyy Deniiiiizzzzz,
    Mozaik pasta mı dedin sen. Neden yaptın bunu banaaaa. Yerim bir paketi vallahi bir oturuşta. Eşim de ben de çok severiz. O der arada hadi hanım yap da yiyelim. Ben ama pişirmeden yapıyorum. Daha kolay oluyor sanırım öylesi. Lezzeti güzel oluyor ama. Ben mesela hindistan cevizi de sevmem. Yani kesip dilim dilim yemeyi seviyorum ama bir şeyi hindistan cevizi tozuna bulamayı sevmiyorum. Eskiden yerdim ama sonraları soğudum neden bilmem. Bir tek pudra şekeri ve kakaoya banmayı seviyorum kurabiyeleri ve onun gibi diğer banılacak şeyleri.
    Şu truff olayı beni bitiriyor. Evde artan kekle yapmak nefis oluyor. Bak şimdi dün markete gittim bisküvi almadım unuttum tüh yapardım bugün bir mozaikcik:):)
    Afiyetle yiyin canım. Çocukların da en çok sevdiği tariflerden biri zaten. Onlar da afiyetle yesinler. Bizim kuzenlerin çocukları da mozaik pasta ve bir şeylere banmalı truff çok seviyorlar.
    Öpüldün.
    Not: Sen yazdıkça benim yapasım geliyor yalnız napıcaz denizcim böyle?? Kilolar bana geliyor valla yaniiii!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslında mozaik pasta için birkaç yöntem var sanırım ama ben bunu bildiğimden böyle yapıverdim. İçine çırpılmış krem şanti katanlar da varmış. Ama sanırım o biraz daha parfe gibi olur gibi geliyor bana. Hindistancevizi ile benim aramın da nasıl olduğu konusunda çok emin değilim aslında :) Mesela kurabiyesini çok seviyorum ama böyle birşeylere bulanınca çok da hazzettiğim söylenemez. Görüntü olsun diye serpiştiriveriyorum ben de öyle :)
      Şimdi sizin orda yapınca böyle şeyleri tek ikinize kalıyordur bitirmek. Keşke yiyip kilo almayanlardan olsaydık :)) Çok imreniyorum onlara. Gerçi bizim evde mutlaka bir alıcısı çıkıyor benim dışımda.Ama bazen günlerce süründüğü de olmuyor değil^^
      :* :*

      Sil
  4. eline sağlık, hem malzemesi kolay hem yapımı :) acil misafire pratik hemen yapılabilir bir tarif çok severim ..

    YanıtlaSil

Tasarım:Sawako Kuronuma