28 Ağustos 2015 Cuma

Kabaklı Domatesli Tart

Geçen hafta sonu çok çalıştığımdan bahsetmiştim geçmiş yazımda.
O hafta sonu evde tek başıma mutlu mutlu takılıp, buzluğa kaldırmalık yiyecekler hazırladım.
Ancak kabaklarımın buzdolabını her açtığımda attıkları "çürümeye yüz tutuyoruz, yapıver bişeyler artık" bakışlarına daha fazla dayanamayıp akşam yemeğime kabaklı tart yapmaya karar verdim.
Basit bir tart yapmaktı düşüncem. Öyle de yaptım. Doğaçlama oldu biraz, hazırlayıp hemen attım fırına. Tabiiii biraz araştırıp üzerine düşünmeyince bu düşüncesizliğim tartımın kabak suyunda yüzmesiyle sonuçlandı. Ama dersimi aldım tabi^^ Böyle bir tart yapmak isterseniz bir gün, kullanacağınız sebzelerin pişerken su bırakabileceğini unutmayın.
*Çiğ sebzelerin (kabak, rendelenmiş patates, rendelenmiş havuç, soğan gibi) hamurlu tabanlarla pişerken su bırakmaması için, sebzeler yıkanıp doğrandıktan sonra üzerlerine tuz serpilir. Hafifçe harmanlanıp birkaç kat kağıt havlu üzerine yerleştirilirler. Bir süre bekletildikten sonra tuz, sebzenin fazla suyunu bırakmasına yardım eder. Yine kağıt havluyla hafifçe üstlerine de dokunarak fazla su alınıp sebzeler kullanılabilir hale getirilir.
Kabaklı Domatesli Tart
Malzemeler
Hamur için
1+ 1/2 su brd. un
50 gr tereyağı (soğuk)
2 -3 yemek kaşığı soğuk su
Tuz
 
Üzeri için
2 adet kabak
1 adet büyük domates
1 su brd. kaşar peyniri rendesi (veya lor peyniri de olabilir)
1 kibrit kutusu büyüklüğünde beyaz peynir
Kekik
1 diş sarımsak
1 yemek kaşığı zeytinyağı
 
Yapılışı
  • Kabakları yıkayıp dilediğiniz gibi doğrayın. Bir kaba alın ve üzerlerine bir iki tutam tuz serpiştirin. Bir tepsiye birkaç kat kağıt havlu serin ve kabaklı bunun üzerine yayıp bırakın. (Alttaki fotoğraftaki yuvarlak kabaklardan birini ve uzun kabağı kullandım)
  • Fırını 180 dereceye ayarlayıp ısınmaya bırakın.
  • Hamur için bir kaba unu eleyin, tuz ekleyip karıştırın. Küp küp doğranmış yağı da ilave edip çatalla yağları ezerek una karıştırın. Hamuru hafif toparlayacak şekilde bir kaç yemek kaşığı soğuk su ilave edip çatalla karıştırın.
  • Hamuru tezgaha alıp elinizle bir araya getirin. Çok fazla mıncıklamadan yapın bunu. Merdane ile kalıbınızdan biraz büyük olacak şekilde açın.

  • Hamuru kalıba koyup kenarları hafiften yukarı doğru çekerek yerleştirin. Üzerine kaşar peyniri (lor da çok yakışacaktır) serpiştirin. Onun da üzerine beyaz peynir parçaları serpiştirin.
  • Bir kağıt havluyla kabak dilimlerinin üzerine hafifçe dokunarak suyunu alın. Kabakları dilediğiniz şekilde hamurun üzerine yerleştirin. İnce dilimlenmiş domates dilimlerini de yerleştirip üzerine kekik serpiştirin.
  • Isınmış fırına verip hamurun rengi hafiften değişmeye başlayana kadar pişirin.
  • 1 diş sarımsağı rendeleyip 1 yemek kaşığı zeytinyağına ekleyip karıştırın.
  • Pişen tartı fırından çıkarın ve sarımsaklı yağı fırça ile kabakların üzerine yavaşça sürün. Tartı tekrar fırına verip 5-10 dk daha pişirin. Süre sonunda fırından çıkarıp servis edebilirsiniz.
Afiyet olsun!
Görüşmek üzere.
 
Ha! Peki ben kabaklarımın suyunu ne mi yaptım? Tabii ki yine kağıt havlu iş başındaydı. Kalıbı hafifçe yana eğip suyu kağıt havluyla aldım^^
 

8 yorum:

  1. Kabağın her bişeyini çok severim ben. Pizzaya falan da koyarım. Tartı da muhteşem görünüyor, eline sağlık <3 <3 <3

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Pizzada da harika oluyor :) Teşekkürler <3

      Sil
  2. Şimdiki çay demlemeyi bile bilmeyen genç kızları gördükçe seni takdir etmemek mmümkün değil. Hem çok pratiksin hem de yaratıcısın. Ayrıca bu işi çok sevdiğinden hep pozitif enerji yayılıyor paylaşımlarından. Bu basit kabaktan bile neler yaratmışsın. Eline sağlık süper.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ayy bir aslan burcu olarak şu an göklerdeyim :)))
      Teşekkür ederim güzel düşünceleriniz için. Sizin pozitifliğiniz de bana yansıyor her zaman. Teşekkürler gerçekten.

      Sil
  3. Gerçekten çok lezzetli gözüküyor.

    YanıtlaSil
  4. Zaman zaman yeni lezzetlerde yeni şeyler öğreniyoruz. Hayat aslında hep öğrenmek değil mi ellerine sağlık Deniz eminim ki çok nefis olmuştur sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle, her yeni şey, yeni bir şeyler öğrenmek için fırsat.
      Teşekkürler :) Sevgiler.

      Sil

Tasarım:Sawako Kuronuma