30 Haziran 2015 Salı

Sütlü, Cevizli Fincan Kadayıf

Haziran ayına yetiştirmek istediğim sütlü kadayıf tarifinde sıra :)
Uzatmıyorum çünkü sayılı dakikalarım var.

Sütlü, Cevizli Fincan Kadayıf
Malzemeler
500 gr yaş kadayıf
100 gr margarin/ tereyağ
1 çay brd. sıvıyağ
2 su brd. dövülmüş ceviz içi

Şerbet için
3 su brd. süt
2 su brd. su
2,5 su brd. tozşeker

Yapılışı

  • Öncelikle sütü, suyu, tozşekeri karıştırın ve kaynatın. Birkaç dakika kaynadıktan sonra ocaktan alın ve soğumaya bırakın.
  • Margarini/tereyağı eritin, sıvıyağı ekleyin. Kadayıfı ellerinizle çekiştirerek, çok fazla parçalamadan açın. Topak olmuş kısım kalmamalı. Erimiş ve ılımış yağı üzerine döküp ellerinizle iyice havalandırarak karıştırın.
  • Fırın tepsinize yağlı kağıt serin. Kağıdın üzerine fırçayla çok az pekmez sürün (kadayıf pekmez istermiş).
  • Minik bir kaseye (fincana) biraz kadayıf alın ve dibine serin. Ortasına bir kaşık ceviz içi koyun. Üzerine tekrar kadayıf yerleştirip elinizle bastırın. Kaseyi tepsiye ters çevirin. Bütün kadayıfı bu şekilde hazırlayıp tepsiye dizin. 180 derecede önceden ısınmış fırında 40-45 dk üstleri ve altları kızarana dek pişirin.
  • Kadayıfları soğuması için bir kenara alın. Kadayıf soğuk, şerbet ılıkken (neredeyse soğuk) şerbetin 3/4'ünü üzerlerinden kepçeyle dökün. Şerbetini çektikten sonra kalan şerbeti de üzerlerine dökün.
Afiyet olsun. 
Görüşmek üzere.

14 yorum:

  1. Bende çok sık yaparım sütlü kadayıf tatlısını ama ilk defa duydum altına pekmez sürülmesini,ilk fırsatta dneyeceğim...ellerinize sağlık..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de ilk kez bir yemek programında duymuştum. Denemek istedim, şerbete de hafif tat veriyor. Ama tabi fırında pişirirken kadayıfların altını çok yakmamak gerek pekmez sürünce.
      Teşekkürler, iyi günler.

      Sil
  2. tamda böyle bir tarif ararken çok iyi oldu.ellerinize saglık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Beğenirsiniz umarım. Teşekkürler.

      Sil
  3. deniz eline sağlık,hayatımda hiç kadayıf pişirmedim,bu nedenle de yaş kadayıf ne demek bilmiyorum,benim için bi ileri açıklama lütfen:))))
    sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :)) Yaş kadayıf, kadayıfın bu pişmemiş, beyaz hali. Marketlerde şu sıralar fazlaca mevcut. 500 gr lık kapalı paketlerde oluyorlar genelde.
      Sevgiler :)

      Sil
  4. Ben de muffin kalıbında pişiyorum kadayıf tatlısın. Çok pratik oluyor. Bayram yaklaşıyor, bakalım bu bayram hangi tatlı çıkacak Bizim mutfaktan. Elinize sağlık, sevgiler... http://bizimmutfakdan.wordpress.com/

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Muffin kalıpları da güzel fikirmiş :)
      Aynen ben de bu bayram ne yapsam diye düşünmekteyim ama son anda değişebilir fikrim :)
      Sevgiler.

      Sil
  5. Denizcim;
    Kadayıfa karşı bir sempatim yoktu aslında buraya gelene kadar. Burada sevmeye başladım, biraz da yokluktan. Türkiye'dekiler kadar şahane olmuyor tabi ama bize şahane gibi geliyor. Yemekhanede yapıldığı için ben evde hiç denemedim, eminim evde daha güzel yapabilirim:) Daha bugün öğlen yemeğinde dünden kalanı yedik. Ama ilk fırından çıkınca hafif ılınmışken çok seviyorum ben.
    Seninkiler de çok tombik pufidik sevimli olmuş. Böyle şekil vermek süper fikirmiş. bir gün ben de alır ve olur da evde yapmaya karar verirsem senin bu tarifin gibi yapacağım. Geçen de bir reklamda tulumbanın ortasına dondurma koymuşlardı, ben tr ye gidince kocaman tulumbaların içine kaymak koymayı düşünüyorum:) Ahh bu reklamlar yok mu, gurbettekilere izletmemek lazım.
    Ellerine sağlık. Afiyetle ye bizler için de o yaptığın leziz yemekleri:)
    Sevgiler kocaman

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de piştikleri ilk anlarında severim çoğu yiyeceği. Kadayıfı da öyle, henüz şerbetini çok çekip şişmemişken seviyorum :) Bunlar biraz fazla büyük kaçtılar aslında :)) Tahmin edemedim çok büyük olacaklarını. Aslında küçük çay fincanları daha uygun olurmuş.
      O tulumbaları ben de gördüm ve ne yalan söyleyim benim de içim gitti. Ama senin de dediğin gibi bence de kaymakla çok daha güzel olur. Bayılıyorum kaymağa böyle tatlıların yanında. Nasıl da ferahlatıyor bir an, o şerbetin şekerinden yanan damağı. Çok severim. Bayılırım. Şimdi de istedi canım :P :))

      Sil
  6. Çok leziz görünüyor :) Bloğunuzu Deli Anne vesilesiyle tanıdım. Takipteyim... Sevgiler..
    www.grilady.blogspot.com.tr

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler. Uğramanıza sevindim öyleyse :) Deli Anne yazılarını okumaktan keyif aldığım bir blog yazarı. Uğrayacağım bloğunuza. Sevgiler.

      Sil
  7. Harika duruyor. Kücük porsiyon olmazsi cok pratik. Denemeliyim. Ellerinize saglik.

    YanıtlaSil
  8. Canım, her zamanki gibi muhteşem fotoğraflara muhteşem lezzetler eşlik etmiş bloğunda. Enerjim arttı sanki...
    Öpüyor ve sevgilerimi gönderiyorum...

    YanıtlaSil

Tasarım:Sawako Kuronuma