23 Aralık 2014 Salı

Fıstık Ezmeli Kurabiye

Bu aralar bin parçaya bölündüm. Aklımda öyle çok şey var ki, her birini yapmaya kalkıyorum ve her birini de yarım bırakıyorum. Çünkü hazır hevesim varken hepsini gerçekleştirmek istiyorum. Ama bu hevesle hiç biri yarım kalmayacak gibi. Bir kısmını bitirdim bile. Önce odamın duvarına bir süsleme yaptım. Yakında buraya yazacağım. Bir yandan Defne'nin oyuncak bebek evine minicik eşyalar yapıyorum. Bir yandan yılbaşı hediyelerini hazırlıyorum. Sevdiklerime benden hatıra olacak, ufak hediyeler hazırlıyorum. bu hafta sonum evde çok yoğun geçti dolayısıyla. Mutfakla pek ilgilenmedim. Ama Pazar akşamı -hatta gecesi diyeyim :P çünkü saate baktığımda 10'u çoktan geçmişti, nefis bir kurabiye yaptım. Doğru dürüst akşam yemeği yemediğim için canım acayip şekilde kurabiye çekti. Şöyle bir bakınınca Pinterest'e, ne yapmam gerektiğini buldum. İşte bu kurabiyelerin görüntüsü beni mest etti. Ben tabi tozşekere bulanmış şeyleri yiyemediğim için o aşamayı geçtim. Ama nasıl bu kadar güzel kurabiyeler çıktığına şaşırarak ve kendimi durdurmaya çalışarak sıcağı çıkar çıkmaz bir iki tane yedim. Tamam, 4 tane de olabilir^^ Fıstık ezmesi seviyorsanız bu lezzetten ve keyiften mahrum kalmamanız için şiddetle tavsiye ediyorum bu tarifi. Ama az yapın, tarifteki miktarda. Az dediğim yine 16 tane çıkıyor. Ama iki katı yapmayın. O gün pişsin ve bitsin. Ertesi güne de güzel oluyor ama o ilk piştiği hali gibi kıyır kıyır olmuyor. Kıvamını anlatamam, yok gibi, böyle fıstık ezmesi yiyormuşsunuz gibi, brownie gibi, ağızda eriyor gibi, gibi gibi, yemeniz lazım yani. Çok övdüm biliyorum ama güzel olmayan şeyi övmem ben. Pratik de..
Fıstık Ezmeli Kurabiye
Malzemeler 15-18 adet
1/4 cup fıstık ezmesi
2 yemek kaşığı tereyağı / margarin
1/2 cup esmer şeker
1 yumurta
3/4 cup un
Yarım çay kaşığı kabartma tozu
2 yemek kaşığı tozşeker, kurabiyeleri yuvarlamak için
 
Yapılışı
  • Fırını 180 dereceye ayarlayıp ısınmaya bırakın.
  • Fıstık ezmesi ve yağı mikserle derin bir kapta çırpın.
  • Yumurtayı ve esmer şekeri ekleyip çırpmaya devam edin.
  • Ayrı bir kapta un ve kabartma tozunu karıştırıp yumurtalı karışıma ekleyin ve iyice çırpın.
  • Hamur cıvık ve yapışkan olacak. Eğer tozşekerde yuvarlayacaksanız, hamuru yarım saat buzdolabında bekletip kaşıkla alarak tozşekere atın ve hafifçe çevirerek yuvarlayın.
  • Eğer tozşekere bulamayacaksanız birer tatlı kaşığı hamuru, diğer bir tatlı kaşığının yardımı ile yağlı kağıt serili tepsiye, birkaç cm aralık bırakarak yerleştirin.
  • Çok dışarı doğru çıkan hamur uçlarını parmaklarınızla şekillendirebilirsiniz.
  • Isınan fırında 10-12 dk pişirin. Kurabiyelerin üstleri çatlayacak ve altları çok hafif kahverengileşmiş olacak, unutmayın bu kurabiyeler sıcakken kek gibi çok yumuşak olacaklar. Soğudukça kıyır kıyır bir hale gelecek, ama hala kek, brownie gibi bir yapısı olacak.
 
Afiyet olsun..
 

14 yorum:

  1. Allah zamanını bereketlendirsin bütün istediklerini yap inşallah :)

    Ben fıstık ezmeli kurabiye yapınca yer fıstığına buluyorum acayip bi lezzet patlaması oluyor aklında olsun.

    Şuan canım süt ve kurabiye istedi ki sütle pek aram yoktur. En iyisi gideyim buralardan:))) Ellerine emeklerine sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ayy amin, teşekkür ederim, ne güzel bir dua bu.
      Kurabiyeleri fıstığa batırmak da güzel fikirmiş. Teşekkürler. Sütle çok iyi gidiyor bu kurabiye.

      Sil
  2. sevgili adaşım ellerine sağlık..
    kurabiyelerin harika görünüyorlar..
    zaman hepimiz için dar ama inşallah gönlümüzden geçenleri hayatımıza geçirebilelim..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler sevgili adaşım :)
      Umarım başarabiliriz bunu. Teşekkürler uğradığın için.

      Sil
  3. Merhaba;
    Fıstık ezmeli kurabiye bizim favori kurabiyelerimizdendir, eşim zaten fıstık ezmesine bayılır, ben daha çok nutellacıyım. Fıstık ezmesi her zaman bulabildiğim bir şey değil ama bulunca iki kavanoz alıyorum ki birinden kurabiye yapabileyim diye:) Bana kurabiye canavarının kurabiyelerini anımsatıyor böyle yayvan şekilli olanlar. Annem teyzem hep top kurabiye yaparlardır, bense çatalla ezilen yada böyle kocaman olanları seviyorum. Üzeri kakao, tarçın veya pudra şekerine bulanan hatta gömülen kurabiyelere bayılıyorum ama yemesi güç oluyor:) Eşim de onları pek sevmiyor, genelde üzerine bir şey serpmem, çok canım isterse bir minik kaseden banarım. Tarifi not edeyim ben, belki bendekindendir,eve gidince bir bakarım. Kış aylarında kurabiye, kek vazgeçilmez gibi bir şey benim için, yazın da börek canavarına dönüşüyorum:) Bazen öğlen tatilinde eve gidip kek kurabiye pişirip ofise taşımışlığım da vardır, belki bugün o günlerden biri olabilir:)
    Ellerine sağlık
    Bon Appétit :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok severim ben de fıstık ezmesini. Eksik etmemeye çalışırız evden. Dediğin gibi kurabiye canavarını anımsatıyorlar gerçekten de :D Yaaa aslında şimdi sen bahsedince aklıma geldi. Arkadaşımın kakaoya bulanıp hazırlanan nefis bir kurabiyesi var. Tarifi de var bende. Bir ara yine yapayım da güncelleyim fotoğraflarını da. Çok nefis oluyor gerçekten. Ben de tam aranızdayım işte, çok dağılıyor yerken diye hoşlanmıyorum ama kakaonun şekerle birleşip ağızda erimesi de hoşuma gittiğinden seviyorum da :) aradayım işte :)) Sendeki tarif aynısı değilse eğer bana da verir misin deneyim ben de? Bir fanı olduğuna göre çok güzellerdir. Merak ettim.
      Teşekkür ederim uğradığın için.
      Sevgiler.

      Sil
    2. Merhaba yeniden;
      Aslında şöyle tarifimi süslü püslü bir kağıda yazıp bulduğum yerdeki görseli ile birlikte sana mail atmak istedim ama mailina baktım bulamadım:( Buradan yazıyorum o yüzden. Unutmuşum bile tarifi ben epeydir yapmamıştım, fıstık ezmem de varmış yarın tatil belki yaparım:) Unutmadan ben de bir kurabiye canavarı kurabiyesi tarifi de var ki offff her yapan bayılıyor kocaman bir şey oluyor, eskiden subway vardı kocaman kurabiyeler yapan onunkilere benzetiyorum ben, istersen onu da yazabilirim, tabi önce bir bulayım da ben:)
      Şimdi gelelim fıstıklı kurabiyemize,
      Çooook basit bir tarif ama leziz,
      Malzemeler:
      1 bardak fıstık ezmesi, pürüzsüz veya tanelilerden de olabilir
      1 bardak şeker (esmer şekerle yaptım ben)
      1 büyük yumurta (hafif çırpılmış)
      1 çay kaşığı vanilya veya vanilya özütü
      Yapılışı:
      Fırını yüksek dereceye ayarlıyoruz. Benim fırında derece yok ne yazık ki ben 2 numarada ısıtıyorum. Karışımı elde veya mikserde düşük hızda iyice birbirine geçinceye kadar karıştırıyoruz.
      Fırın tepsimize pişirme kağıdımızı seriyoruz. Karışımdan yuvarlak parçalar kopartıyoruz. Sonra bir çatal yardımıyla üzerine bastırıyoruz iki taraflı olarak bir düz bastırıyoruz bir de yandan:) Üzerinde kareli motif de oluyor hem böylece.
      Rengi altın sarısı olana kadar fırında 10-12 dk pişiriyoruz. Fırından çıkarttıktan sonra 2 dk dinlendiriyoruz.
      Not: Benim uyduruk fırınım sadece alttan pişirme yaptığı için ben hiç 12 dk ya kadar bekletmiyorum, çünkü bir kere beklettim sert oldu dışarıda da beklettiğim için ekstradan. Bu kurabiyeyi yumuş kurabiye de yapabilirsin çıtır da, dışarıda bekletirsen çıtır olur, soğumadan üzerini bir şey ile kapatırsan yumuş oluyor:) Eşim sevmişti umarım sen de seversin...Kahveyle bence süper gidiyor:)
      Kurabiye canavarı kurabiyesini de bulayım yazacağım bir ara
      Sevgiler

      Sil
    3. Teşekkürler Tuğba. Mutlaka deneyeceğim bu tarifi de. Ancak un göremedim tarifte. Unuttun sanırım yazmayı. Ayrıca diğer kurabiyeyi de merak ettim :D Bulursan yazmayı unutma :)
      Sevgiler.

      Sil
    4. Denizcim yazmayı unutmadım:) Bu tarifte un yok:) Web'den bulmuştum bu tarifi four ingredients peanut butter cookies dersen teyit edebilirsin hemen çıkıyor:) Diğer kocaman kurabiye tarifini de yazacağım henüz bulamadım nereye yazmışım:)Sevgiler

      Sil
    5. Wow çok ilginç :) Çok çok merak ettim şimdi. Yarın deneyeceğim. Teşekkürler :)

      Sil
  4. Mmmm fistik ezmesi harika bir tat katiyor :) Nefis gorunuyor... Ellerinize saglik

    YanıtlaSil
  5. Elinize sağlık bu kadar övgüye gerçekten denemek lazım değilmi kahve yanına harika görünüyorlar sevgiler...

    YanıtlaSil

Tasarım:Sawako Kuronuma