17 Ekim 2014 Cuma

Unsuz Çikolatalı- Fasulyeli Kek

Geçenlerde, evde epeydir duran tane fasulye konservesini birşeyler yapayım diye göz önüne kaldırmıştım. Sonunda geçen haftasonu açtım onu. Büyük çoğunluğunu kek yaptım. Daha önce bir kek denemem olmuştu. Gayet de memnun kalmıştım sonuçtan. Kestaneli gibi olmuştu çünkü. Bu sefer de unsuz kek yapmak istedim. bol çikolatalı ve bol cevizli, ezme kıvamında, nefis bir kek.
Un yok, çikolata dışında yağ da yok. Diyetimsi :) Eh şekeri de nazar boncuğu olsun..




Unsuz Çikolatalı- Fasulyeli Kek
Malzemeler
6 yumurta
2 cup konserve beyaz fasulye tanesi (veya haşlanmış kuru fasulye)
100 gr bitter çikolata
1 yemek kaşığı kakao
1 cup dövülmüş ceviz
3/4 cup tozşeker
İsteğe göre birkaç damla rom aroması
1 çimdik tuz

Yapılışı
  • Fırını 180 dereceye ayarlayıp ısınmaya  bırakın.
  • Çikolatayı ufak parçalara kırıp bir kaseye alın. Benmaride veya mikrodalga fırında eritin.
  • Fasulyeleri blenderda püre haline getirin (veya mikserle de derin bir kapta püre yapabilirsiniz).
  • Yumurta beyazlarını ve sarılarını ayırın. Sarılara kakaoyu ekleyin ve iyice çırpın. Eriyen çikolatayı ve fasulye püresini de ekleyin ve iyice karıştırın.
  • Beyazları, bir çimdik tuzla, büyükçe (diğer tüm malzemeler de buraya eklenecek o yüzden büyükçe olmalı, yukarda da göreceğiniz gibi benim kabım yeterli büyüklükte değildi, taştı taşacak) bir kapta 1-2 dk çırpın. Tozşekeri azar azar ilave ederek parlak ve koyu bir kıvama gelene dek yüksek devirde 1-2 dk daha çırpın.
  • Fasulyeli karışımın 3'te 1'ini beyazlara ekleyin ve tahta kaşıkla çok fazla çalkalamadan yavaşça karıştırın. Kalan malzemenin yarısını ve sonra kalanını da ekleyip aynı şekilde alttan üste doğru, çok fazla olmayacak şekilde karıştırın.
  • Son olarak cevizi de ekleyip hafifçe karıştırdıktan sonra, altı yağlanmış kelepçeli kalıba dökün.
  • Kalıbı ısınmış fırına verin ve 45-55 dk arası pişirin. Pişen keki kalıbında ılıdıktan sonra kenarlarını bir bıçakla geçip kalıptan çıkarabilirsiniz.
Afiyet olsun..

Görüşmek üzere.

9 yorum:

  1. Bu fasülyeli kek,uzun zamandır yapmak istediğim tariflerden biri ama bir türlü yapma fırsatım olmadı.
    Öyle güzel fotoğraflamışsın ki,can çektiriyor :))
    Ellerine sağlık canım benim :)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Fasulye tat olarak bir fark katmıyor ama dokusunu değiştiriyor kekin. Bu unsuz olduğu için daha çok kestane ezmesi, badem ezmesi yiyormuş hissi veriyordu. Beğeneceğini düşünüyorum :) Denersin umarım.

      Sil
  2. Ellerine sağlık canım benim.Çok sevdiğim bir tariftir.Enfes görünüyor.

    YanıtlaSil
  3. bır kere goruntu sahane ozenlı resımlerıne bayılıyorum bende denemıstım fasulye ıle gayette guzel olmustu bu değısık bır versıyonu deneyeceğım elıne sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Beğenirsiniz umarım bu halini de. Sevgiler.

      Sil
  4. Çok güzel bir tarif olmuş:) Unsuz ve fasulyeli olmasına bayıldım, ellerinize sağlık:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler :) beğenmenize sevindim.

      Sil
  5. fotoğrafların şahane,
    ben de yapmıştım bu kekten:)düdüklüde uzun kalınca pert olmuş kurudan nolur diye nette araştırma yapınca bulmuştum.sonra kayınvalidemin gün arkadaşına yaptım,bayıldılar:))
    sana ödül gecesi yayınımda ödül var
    sevgiler

    YanıtlaSil

Tasarım:Sawako Kuronuma