Bu ara bloğuma pek fazla zaman ayıramıyorum. Taşınma esnasında bilgisayarımın, power kablosu ve monitörü bilgisayara bağlayan kabloları kayboldu. Dolayısıyla bilgisayarımı açamıyorum. Bu hafta sonu buna bir çözüm bulmaya çalışacağım. Makinede biriken fotoğrafları ordan burdan Google +'ya yükleyip burayı boş bırakmamaya çalışsam da her zaman fırsatım olmuyor.
Bu fotoğrafları da çekeli epey oluyor. Sevgili Meliha'nın çeşitli otlarla yaptığı salatalar, yemekler öyle hoşuma gidiyordu ki bir gün artık dayanamayıp işyerimin yakınındaki pazara küçük bir ziyaret yaptım. Tüm tezgahlara bakıp da farklı otlar bulamayınca artık umudumu kaybetmeye başlamıştım ki, yaşlı bir amcanın tezgahında bu güzelliklere rastladım. Nedir, ne değildir soruşturduktan sonra aldım yarımşar kilo. Kazayağı ve gelincik otları. Öyle mutluydum ki anlatamam :)
Akşamına da hemen denemelere koyulduk. Ama çok çamurlu toplanmışlardı. Yıkama kısmı öyle uzun sürdü ki, toplayanları anmadan edemedim :) Kazayağını soğanla kavurduk, gelincik otunu da kavurup sarımsaklı yoğurtlu yaptık. Her ikisi de çok güzeldi ama yoğurtlu gelincik çok hoşuma gitti benim. Onların fotoğrafları ne yazık ki yok. Bir daha kısmet olursa artık fotoğraflarım. Ama o hafta sonu ikisini, mantar ve patatesle karıştırarak bir börek yaptım. Bence nefisti.
Börek için ayrıntılı tarif vermeyeceğim, ama kısaca bahsedeyim.
Bütün otları güzelce yıkayıp, doğrayıp, bol soğan ve minik doğranmış kestane mantarlarıyla (pazardaki adamın yalancısıyım, benim bildiğim kestane mantarının üstü kahverengi olurdu) ve rendelenmiş 1 büyük boy patatesle kavurdum. Öyle bile kaşıklayası geliyordu insanın :) Sonra da yufkalara sarıp bir kısmını aşağıdaki gibi, bir kısmını da gül böreği şeklinde pişirdim. Ispanaklı börek izlenimi verse de içindeki otların farklılığı anlaşılıyordu. Lezzeti başkaydı yani. Bu otları bulursanız denemenizi tavsiye ederim.
Herkese şimdiden güneşli ve huzurlu bir hafta sonu dilerim.
Görüşmek üzere.
Uzun Bodrum yaşantım sırasında çoğu otu tanıdım. Kazayağı ve gelincik otlarını en doğru şekliyle börekte kullanmışsın. Böreğin nefis gözüküyor ellerine sağlık.
YanıtlaSilÇok şanslısınız, o taraflarda ot çeşidi daha bol. Tabi hangi ot nasıl daha leziz olur hiç bilmiyorum ben. Börek her zaman en iyi seçim oluyor sanki :) Ama yoğurtlu hali de çok güzeldi.
SilTeşekkür ederim yorumunuza. Sevgiler.
Ben de börekte daha güzel olduğunu düşünüyorum. Bu kadar çeşitlemeye giremedim ben henüz ot mevzuunda :)
YanıtlaSilKestane mantarı kahverengi olurdu evet, yazmasaydın, kültür mantarı olduğunu düşünecektim. (Bir mantardır gidiyor aramızda, farkında mısın? :) Haydi hayırlısı )
Evet evet :) sizin de mantarlı pilavınız nefis görünüyordu. Yalnız bu mantarlardan omlet de yapmıştım ve çok lezzetliydi, kültür mantarına göre.
SilDeniz'cim bilmediğimiz ne otlar var:)))Börek nefis olmuş ellerine sağlık ben bir tane aldım sevgiler...
YanıtlaSilEvet çok fazla çeşit var, hepsi de şifa kaynağı. Ama bilmek lazım işte. Afiyet olsun :)) Sevgiler.
SilDeniz gelincik otuyla gözleme ve börek nefis olur... pişirmene gerek yok, içine biraz pweynir ufalayarak yapıyorsun. çok yakışıyor böreğe ve gözlemeye..
YanıtlaSilOoo tabi sizin oralarda boldur, bilirsin sen ırıbını :P. Bunu öğrenmem iyi oldu. Peynirle de denemem lazım.
SilFotoğraflar çok iyi görünüyor!! :))
YanıtlaSilBeğenmene sevindim :)
SilDenizcim ben de merak saldım bu ara otlara:)
YanıtlaSilHatta salı günü arkadaşımda Samsun yöresinin farklı otlarıyla tanışma fırsatı buldum,hakikaten ne değişik ne nefis otlar varmış.
Yoğurt hakikaten çok yakışıyor ot çeşitlerine.
bir de böreklere:)
Afiyet şifa olsun canım..
Sevgilerimle..
Çok daha çeşidi var da biz bulamıyoruz işte. Merak ettiğim, denemek istediğim öyle çok çeşit var ki. Bulsam buralarda kendim bile toplarım.
SilTeşekkürler uğradığın için Zelihacığım, Sevgiler.
Bu otları ilk kez duyuyorum canım ama her tür otu denemeyi çok severim. Verdiğin tarif sanırım bulabildiğimiz otlarlada olur. Ama bahsttiğin otlarıda merak ettim.
YanıtlaSilBu arada çamurlu sebze temizlemeyi hiç sevmiyorum:(
Ellerine sağlık canım...
Sevgiler...
Ben de öyle hiç sevmiyorum, çok vakit alıyor :)
SilBulabildiğin otlarla da olur diye düşünüyorum çünkü yenilebilen otları genellikle börek yaparlar.
Sevgiler canım.
Her mevsimin güzelliklerini zamanında almak lazım, böyle mevsiminde ancak bulunan otlar çok narin, körpe oluyor. Çamurlu olmalarıda belki ancak öyle toplanabildiklerinden, topladıktan sonra suya batırıp çamurunu alabilirlerdi ama o zaman daha az dayanırdı, narin otlar çünkü.
YanıtlaSilBöreğin enfes görünüyor, ellerine sağlık:)
Tabi, doğru diyorsunuz. Islak sebzeleri almayı tercih etmiyorum ben de çabuk çürüdükleri için. Ama köküyle toplamak için uğraşmışlar sanırım. O sebeple hep çamurluydu. Teşekkürler uğradığın için. Sevgiler.
SilOffff offf ellerine sağlık olsun iyi ki gelincik otunun fotoğrafı yok yoğurtlu sarımsaklı deyince bir canım çekti istedi fotosunu da göreydim durum kötüydü.Burda gelincik otu ne arar.Canımm her biri muhteşem böreğin şahane çok çok güzeller afiyetler olsun.
YanıtlaSil:)) Evet nefisti, neyse ki fotoğrafı yokmuş :))
SilTeşekkür ediyorum, sevgilerimle.
bende hep heves ediyorum böyle otlara evde ot sevmeyen biri olunca yapmak daha da zorlaşsada genede pazara gittiğim zamanlar yeşillikleri doldurmadan gelmiyorum:)
YanıtlaSilellerine sağlık
Evde sevmeyen biri olunca gerçekten zor oluyor. Ama sen yine de bol bol tüket :)
SilSevgiler Aylin.
kkuzum yeni evinde güle güle otur.
YanıtlaSiloy canıma ne kadar zor şimdi senin işin.
eline sağlık mmmmmm:)
Teşekkür ediyorum, zor oluyor gerçekten, hala çözüm bulamadım.
Silgelincık otunu böregını annemde cok yapar tanıdık bır tat :) banada beklerım sevgıler:)
YanıtlaSilNe güzel :)
SilSevgiler.
çok severim ben bu otları çok, herşeyi çok güzel olur, benim yerime de bir kaç lokma atın ağzınıza...börek de süper gözüküyor, ellerinize sağlık...
YanıtlaSilTeşekkürler :)
SilDeniz'im tamda öğlen vakti karnım açken ve böyle otlu börekleri çok seven biri olarak beni bitirdin buralarda:))
YanıtlaSilEllerine sağlık cnaım,afiyetler olsun.
Benim bu otları tanımama vesile olduğun için teşekkür ederim :) Sevgiler.
SilBörek harika görünüyor, günün hiçbir anı geri çevrilemeyecek türden :) otların ve otlu böreklerin hastasıyım.
YanıtlaSilEllerine sağlık canım, keyifli bir haftasonu olur dilerim...