28 Mart 2013 Perşembe

Ot Macerası :)

Merhabalar,
Bu ara bloğuma pek fazla zaman ayıramıyorum. Taşınma esnasında bilgisayarımın, power kablosu ve monitörü bilgisayara bağlayan kabloları kayboldu. Dolayısıyla bilgisayarımı açamıyorum. Bu hafta sonu buna bir çözüm bulmaya çalışacağım. Makinede biriken fotoğrafları ordan burdan Google +'ya yükleyip burayı boş bırakmamaya çalışsam da her zaman fırsatım olmuyor.
Bu fotoğrafları da çekeli epey oluyor. Sevgili Meliha'nın çeşitli otlarla yaptığı salatalar, yemekler öyle hoşuma gidiyordu ki bir gün artık dayanamayıp işyerimin yakınındaki pazara küçük bir ziyaret yaptım. Tüm tezgahlara bakıp da farklı otlar bulamayınca artık umudumu kaybetmeye başlamıştım ki, yaşlı bir amcanın tezgahında bu güzelliklere rastladım. Nedir, ne değildir soruşturduktan sonra aldım yarımşar kilo. Kazayağı ve gelincik otları. Öyle mutluydum ki anlatamam :)
Akşamına da hemen denemelere koyulduk. Ama çok çamurlu toplanmışlardı. Yıkama kısmı öyle uzun sürdü ki, toplayanları anmadan edemedim :) Kazayağını soğanla kavurduk, gelincik otunu da kavurup sarımsaklı yoğurtlu yaptık. Her ikisi de çok güzeldi ama yoğurtlu gelincik çok hoşuma gitti benim. Onların fotoğrafları ne yazık ki yok. Bir daha kısmet olursa artık fotoğraflarım. Ama o hafta sonu ikisini, mantar ve patatesle karıştırarak bir börek yaptım. Bence nefisti.
 



Börek için ayrıntılı tarif vermeyeceğim, ama kısaca bahsedeyim.
Bütün otları güzelce yıkayıp, doğrayıp, bol soğan ve minik doğranmış kestane mantarlarıyla (pazardaki adamın yalancısıyım, benim bildiğim kestane mantarının üstü kahverengi olurdu) ve rendelenmiş 1 büyük boy patatesle kavurdum. Öyle bile kaşıklayası geliyordu insanın :) Sonra da yufkalara sarıp bir kısmını aşağıdaki gibi, bir kısmını da gül böreği şeklinde pişirdim. Ispanaklı börek izlenimi verse de içindeki otların farklılığı anlaşılıyordu. Lezzeti başkaydı yani. Bu otları bulursanız denemenizi tavsiye ederim.

 
 
 
Herkese şimdiden güneşli ve huzurlu bir hafta sonu dilerim.
 
Görüşmek üzere.
 
 

29 yorum:

  1. Uzun Bodrum yaşantım sırasında çoğu otu tanıdım. Kazayağı ve gelincik otlarını en doğru şekliyle börekte kullanmışsın. Böreğin nefis gözüküyor ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok şanslısınız, o taraflarda ot çeşidi daha bol. Tabi hangi ot nasıl daha leziz olur hiç bilmiyorum ben. Börek her zaman en iyi seçim oluyor sanki :) Ama yoğurtlu hali de çok güzeldi.
      Teşekkür ederim yorumunuza. Sevgiler.

      Sil
  2. Ben de börekte daha güzel olduğunu düşünüyorum. Bu kadar çeşitlemeye giremedim ben henüz ot mevzuunda :)
    Kestane mantarı kahverengi olurdu evet, yazmasaydın, kültür mantarı olduğunu düşünecektim. (Bir mantardır gidiyor aramızda, farkında mısın? :) Haydi hayırlısı )

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet evet :) sizin de mantarlı pilavınız nefis görünüyordu. Yalnız bu mantarlardan omlet de yapmıştım ve çok lezzetliydi, kültür mantarına göre.

      Sil
  3. Deniz'cim bilmediğimiz ne otlar var:)))Börek nefis olmuş ellerine sağlık ben bir tane aldım sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet çok fazla çeşit var, hepsi de şifa kaynağı. Ama bilmek lazım işte. Afiyet olsun :)) Sevgiler.

      Sil
  4. Deniz gelincik otuyla gözleme ve börek nefis olur... pişirmene gerek yok, içine biraz pweynir ufalayarak yapıyorsun. çok yakışıyor böreğe ve gözlemeye..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ooo tabi sizin oralarda boldur, bilirsin sen ırıbını :P. Bunu öğrenmem iyi oldu. Peynirle de denemem lazım.

      Sil
  5. Fotoğraflar çok iyi görünüyor!! :))

    YanıtlaSil
  6. Denizcim ben de merak saldım bu ara otlara:)
    Hatta salı günü arkadaşımda Samsun yöresinin farklı otlarıyla tanışma fırsatı buldum,hakikaten ne değişik ne nefis otlar varmış.
    Yoğurt hakikaten çok yakışıyor ot çeşitlerine.
    bir de böreklere:)
    Afiyet şifa olsun canım..
    Sevgilerimle..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok daha çeşidi var da biz bulamıyoruz işte. Merak ettiğim, denemek istediğim öyle çok çeşit var ki. Bulsam buralarda kendim bile toplarım.
      Teşekkürler uğradığın için Zelihacığım, Sevgiler.

      Sil
  7. Bu otları ilk kez duyuyorum canım ama her tür otu denemeyi çok severim. Verdiğin tarif sanırım bulabildiğimiz otlarlada olur. Ama bahsttiğin otlarıda merak ettim.
    Bu arada çamurlu sebze temizlemeyi hiç sevmiyorum:(

    Ellerine sağlık canım...
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de öyle hiç sevmiyorum, çok vakit alıyor :)
      Bulabildiğin otlarla da olur diye düşünüyorum çünkü yenilebilen otları genellikle börek yaparlar.
      Sevgiler canım.

      Sil
  8. Her mevsimin güzelliklerini zamanında almak lazım, böyle mevsiminde ancak bulunan otlar çok narin, körpe oluyor. Çamurlu olmalarıda belki ancak öyle toplanabildiklerinden, topladıktan sonra suya batırıp çamurunu alabilirlerdi ama o zaman daha az dayanırdı, narin otlar çünkü.
    Böreğin enfes görünüyor, ellerine sağlık:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tabi, doğru diyorsunuz. Islak sebzeleri almayı tercih etmiyorum ben de çabuk çürüdükleri için. Ama köküyle toplamak için uğraşmışlar sanırım. O sebeple hep çamurluydu. Teşekkürler uğradığın için. Sevgiler.

      Sil
  9. Offff offf ellerine sağlık olsun iyi ki gelincik otunun fotoğrafı yok yoğurtlu sarımsaklı deyince bir canım çekti istedi fotosunu da göreydim durum kötüydü.Burda gelincik otu ne arar.Canımm her biri muhteşem böreğin şahane çok çok güzeller afiyetler olsun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :)) Evet nefisti, neyse ki fotoğrafı yokmuş :))
      Teşekkür ediyorum, sevgilerimle.

      Sil
  10. bende hep heves ediyorum böyle otlara evde ot sevmeyen biri olunca yapmak daha da zorlaşsada genede pazara gittiğim zamanlar yeşillikleri doldurmadan gelmiyorum:)
    ellerine sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evde sevmeyen biri olunca gerçekten zor oluyor. Ama sen yine de bol bol tüket :)
      Sevgiler Aylin.

      Sil
  11. kkuzum yeni evinde güle güle otur.
    oy canıma ne kadar zor şimdi senin işin.
    eline sağlık mmmmmm:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ediyorum, zor oluyor gerçekten, hala çözüm bulamadım.

      Sil
  12. gelincık otunu böregını annemde cok yapar tanıdık bır tat :) banada beklerım sevgıler:)

    YanıtlaSil
  13. çok severim ben bu otları çok, herşeyi çok güzel olur, benim yerime de bir kaç lokma atın ağzınıza...börek de süper gözüküyor, ellerinize sağlık...

    YanıtlaSil
  14. Deniz'im tamda öğlen vakti karnım açken ve böyle otlu börekleri çok seven biri olarak beni bitirdin buralarda:))
    Ellerine sağlık cnaım,afiyetler olsun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benim bu otları tanımama vesile olduğun için teşekkür ederim :) Sevgiler.

      Sil
  15. Börek harika görünüyor, günün hiçbir anı geri çevrilemeyecek türden :) otların ve otlu böreklerin hastasıyım.
    Ellerine sağlık canım, keyifli bir haftasonu olur dilerim...

    YanıtlaSil

Tasarım:Sawako Kuronuma