10 Ekim 2012 Çarşamba

Karamel Dolgulu Vanilyalı Cupcake

Bugünlerde biraz rahatsızım. Soğuk algınlığı falan geçiriyorum herhalde. Biraz ateş, biraz halsizlik ve göz kapaklarını kaldıramama sorunum var. Çok kolay hasta olup yatak döşek yatmam ama sık sık böyle hafif boğaz ağrısı, arada ateş, halsizlik, birkaç gün başgösterip rahatsız eder beni. Sonra hiç birşey olmamış gibi geçer gider. Ama eğer ki faranjit olduysam en az 10 gün ruh gibi dolaştırır beni. Neyse ki bu sefer öyle değil. Halsizlik ve ağrılar eşliğinde yeğenime hazırladığım doğum günü partisi için yaptığım çeşitlerden biri de bu kekler. Bir karamel sever olarak bayıldığım kekler.

İlk fotoğraf Defne için hazırladıklarımdan. Diğerleri iki hafta önceki ilk denememden.



Karamel Dolgulu Vanilyalı Cupcake
Malzemeler
3 yumurta
1 çay brd. tozşeker
1 çay brd. süt
75 gr tereyağı (yumuşak)
1+2/3 su brd. un
1 çay kaşığı(silme) karbonat
1 çay kaşığı (tepeleme) kabartma tozu
3-4 damla vanilya aroması/ 1 paket vanilya şekeri/ varsa vanilya özütü

Karamel Sos İçin
3 çay brd. tozşeker
2 yemek kaşığı tereyağı
1/2 su brd.
1/2 su brd. kutu krema

Yapılışı
  • Kekler için tereyağını ve tozşekeri karıştırma kabına alıp orta hızda krem kıvamına gelene dek çırpın. 
  • Yumurtaları tek tek ekleyip, her birini iyice karışana dek çırpın. 
  • Sütü ve vanilyayı (toz ise unla birlikte) ekleyip çok az daha karıştırın.
  • Un, karbonat ve kabartma tozunu ayrı bir kasede iyice karıştırıp sıvı karışıma ekleyin. 
  • Tahta bir kaşıkla un karışana dek çırpın. Koyu bir kıvamı olmalı.
  • Kalıpların 1/3'ünü dolduracak şekilde hamuru paylaştırın.
  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında kabarıp üstleri pembeleşene dek pişirin.
Karamel Sos için
  • Küçük teflon bir tencereyi orta büyüklükteki yanan ocağa alın.
  • Tozşekerin 1 çay bardaklık kısmını tencereye koyun ve erimesini bekleyin.
  • Şeker alttan erimeye başlayıp üst kısımda toz halde kaldığında tencereyi hafifçe sallayarak dağılmasını ve erimesini sağlayın.
  • İyice eridiğinde ocağın altını kısıp 2. bardak şekeri ekleyin. Aynı işlemi ona da uygulayın. 
  • En son 3. bardak şekeri de ekleyip eritin. Burada şekerin rengini kontrol edin. Yanık kokusu gelmemeli burnunuza. 
  • Şeker tamamen eridiğinde tahta kaşıkla hafifçe karıştırın ve tereyağını ekleyin. 
  • Karıştırmaya devam edin. Baloncuklar çıktığında kremayı ekleyin. Kabarıp balon balon olacak. 
  • 3-5 sn daha karıştırıp ocaktan alın.
  • Karıştırarak soğutun. Sıvı kıvamlı bir sos olması lazım. 
Kekleri Hazırlamak için
  • Kekleriniz soğuduğunda keskin bir bıçakla tepelerinden içeri doğru oyarak kapak kısmını çıkarın. 
  • Kapağınızın sivri kısmını biraz kesin ki karamele baskı yapmasın.
  • Ortaya çıkan boşluğu 1 tatlı kaşığı karamel sos (soğumuş veya ılık) koyup kapağını kapatın.
  • Tüm keklere aynı işlemi uygulayın. 
  • Üzerini dilerseniz karamel ile veya krem şanti ile süsleyerek servis edebilirisiniz.
Afiyet olsun!


18 yorum:

  1. Deniz'cim geçmiş olsun dikkat et kendine.Nefis olmuşlar olsada yesem ellerine sağlık sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim. Sevgiler.

      Sil
  2. Ooovvv Deniz, bomba bir tarif bu, çok beğendimmmmmmm. Ellerin dert görmesin. Ayrıca geçmiş olsun, bu havalarda dikkat etmekte fayda var.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevindim beğenilmesine. Evet sanırım ani hava değişiminden kaynaklandı.
      Teşekkür ederim.

      Sil
  3. gecmisler olsun yavrucum Allah safi ismi ile tecelli etsin .
    karemele bayilirim görüntüler ye beni diyor ellerine bedenine saglik
    en emine emanet olasin

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim, ne iyisiniz.
      Sevgiler.

      Sil
  4. cupcake harika görünüyor ellerine sağlık.çok geçmiş olsun...

    YanıtlaSil
  5. geçmiş olsun... harika olmuş eline sağlık sevgiler

    YanıtlaSil
  6. Karamel benim asla karşı koyamadığım bişiy, kokusu tadı bambaşka benim için. Bu yüzden karamelli hiçbirşeye hayır diyemiyorum. Bu tarifi denemeyi çok isterim fakat vanilya aromam yada özütüm yok, nereden temin edebilir yada yerine ne kullanabilirim?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de hiç karşı koyamam karamelli hiç birşeye. Vanilya özütü kullanmak zorunda dğeilsiniz. Ama isterseniz internette bulabilirsiniz. Ben Dr. Oetker marka minik şişe aromalardan kullandım. Birkaç damlası yeterli oluyor. Real, Carrefour, Migros gibi marketlerde bulabilirsiniz. Eğer vaktiniz yoksa küçük marketlerde, bakkallarda satılan toz vanilin de kullanabilirsiniz bir paket.
      Teşekkürler uğradığınız için.

      Sil
  7. Çok geçmiş olsun. Fotograflar sanki canlı gibi çıkmış. Hem de karamelli. Hem de ben sözüm ona diyetdeyken. :)) Eline sağlık paylaşımlarını büyük bir ilgiyle izliyorum, süpersin.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim. Gün ışığında çektiğim için daha canlı çıkıyor fotoğraflar. Diyette olmak da çok zor tatlılar açısından. Ben de diyetteyim güya ama herşeyi yiyorum :) Teşekkür ederim ilginiz için.

      Sil
  8. Karamel sever olarak bu görüntü beni bitirdi..
    Ellerine sağlık canım..
    Çok geçmiş olsun.
    Acil şifalar inşaAllah..

    YanıtlaSil
  9. Karamele bayılırım çok güzellll.Ellerine sağlıkkkk

    YanıtlaSil
  10. Deniz gecmis olsun havalar tam hastalıkhavası.Karamelli tarifin bi harika.Döktürmüssün yine:)ellerine saglik
    Sevgilerimle

    YanıtlaSil
  11. Tadını becerdim sanırım ama o tasarımın yanından geçemem :)

    YanıtlaSil

Tasarım:Sawako Kuronuma