22 Mart 2012 Perşembe

Merhaba tekrar. Uzun bir süredir hep tarif veriyorum. Blogum epeydir yemek blogu kıvamında. Ama bu aralar yeniden takı tasarımıyla ilgilenme isteğim var. Boncuklardan hevesimi alalı çok oldu. Bu sefer deri, süet kumaş, kumaş ve danteller, aralara renkli boncuklar kullanarak zincirli kolyeler, bileklikler yapıp takmak istiyorum. Yazın zaten bol t-shirtlerin üzerinde uzun zincirlere bayılıyorum.
Bakalım bi malzeme alışverişi yaparsam elimi atacağım o işe de yine.

Gelelim benim anasonlu kıtırlarıma.
birkaç yıl önce yemiştim ilk kez ve bayılmıştım. Hazır satılanlardan. Üzümlüsü de çok güzel oluyor hatta. Ne zamandır canım çekerdi böyle kokulu kokulu yemeyi. Geçenlerde bi fırından alayım diye girdim ama ona 7 TL civarı bişey diyince çok geldi almadım. Kendim yaparım arkadaş dedim. Ki yapılıyormuş da.





Anasonlu Kıtır (Peksimet)
Malzemeler
2 su brd. + hamuru toparlamak için 1-2 yemek kaşığı un
1 su brd. ılık su
1 tatlı kaşığı instant maya
1/2 çay brd. zeytinyağı
1 yemek kaşığı tozşeker
Tuz
1,5 yemek kaşığı anason

Yapılışı: Sıcağa yakın ılık suya tozşeker ve maya konur. 2 su brd. un bir karıştırma kabına alınır ve tuz ile anason eklenip karıştırılır. Zeytinyağı eklenir. Mayalı su una yavaş yavaş eklenerek karştırılır. Hamur yapışıyorsa bir miktar daha un eklenerek toparlanır. Üzeri temiz bir bezle kapatılıp oda sıcaklığında 1 saat bekletilir. Hamur yaklaşık iki katı kabarıp hazır olduğunda iki eşit parçaya kesilir ve iki parça da hafif unlanmış bir zeminde yuvarlanarak eşit boyda silindirler elde edilir. Üzerlerine hafif bastırılarak şekil verilir ve 180 derecede önceden ısıtılmış fırında üzerleri pembeleşene kadar pişirilir. Fırından çıkarılan ekmekler soğuyunca yaklaşık 1 cm'lik ince dilimler halinde kesilir. Dilimler fırın ızgarasına dizilir ve 200 dereceye ayarlanmış fırında 15-20 dk daha bekletilir.  Üzerleri çok fazla kızarmadan, tümüyle kuruyunca fırından alınır.

Afiyet olsun.

Not: Dilerseniz ikinci pişirme aşamasını geçip ekmek olarak da tüketebilirsiniz.

10 yorum:

  1. Çok güzel olmuşşşş, yalnız buna anason yerine ne kullanabiliriz başka ? ellerine sağlık nefis.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederiiim. Anason yerine rezene taneleri, çörekotu, kuru üzüm, ayçekirdeği içi, sade hatta susamlısı bile olur bence. Ama hafif tadımsı tadlardan hoşlanıyorsan üzümlüsünü de seversin. Üzümlüyü de denemek istiyorum yakın zamanda.

      Sil
  2. DENİZCİM NE ZAMANDIR GÖRÜŞMÜYORUZ CANIM ÖZLETTİN KENDİNİ
    PEKSİMETİ YILLAR ÖNCE YEMEĞE BAŞLADIM MÜTHİŞ LEZZETTİR KENDİM YAPMADIM O LEZZETTE OLDUMU CANIM...

    YanıtlaSil
  3. :) Teşekkürler. Kıtırlığı ve yapısı gerçekten çok iyi oldu. Sert olur mu ya da daha yoğun olur mu diye düşünmüştüm ama çok iyi bir yapısı oldu. Yalnızca tuzunu iyi ayarlayamadığım için o tatlımsı tatdan çok tuzlu bir tat aldım. Onun dışında çok iyi oldular. Denemeni tavsiye ederim.

    YanıtlaSil
  4. Kesinlikle haklısın evde yapabileceğimiz bazı şeylere gereksiz para vermek banada pek iyi gelmiyor:)sonunda iyiki almamışım daha güzelini yaptım dediğim anlar çok oldu:)).kıtır kıtır leziz görünüyorlar.Anasonla aram pek yok ama dereotlu yada susamlı deniycem en kısa sürede:)ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dereotlusu da çok lezzetli olur evet :)

      Sil
  5. Çörekotu yazacağıma dereotu yazmışım yaaaaa:)))lafaramızda dereotu pek sevmem:)
    segilerrr

    YanıtlaSil
  6. Mis mis olsada yesek:))) şu peynirliyi alıp kaçtım ben:D

    YanıtlaSil
  7. Nefisssss görünüyor .
    Ellerine sağlık.
    Takibindyeim.
    Sevgiler.

    YanıtlaSil
  8. Bu güzel tarifin için çok teşekkürler,ben de denedim ve seni kaynak göstererek yazdım.Sevgilerimle...

    YanıtlaSil

Tasarım:Sawako Kuronuma