2 Kasım 2013 Cumartesi

Gül Kurusu / Elmalı Tart

Epeydir yayınlamayı beklediğim bir tarifti bu. Yapalı çok oluyor ama fotoğraflarını düzenleyemediğimden bekletiyordum.
Pinterest'te görüntüsüne vurulup mutlaka yapmalıyım diye düşünmüştüm. Ben evde tiramisudan kalan kremayı kullandım ama tarifte vanilyalı puding veya kendi hazırladığımız kremaları da kullanabileceğimiz yazıyordu. Orjinali burada.
Aslında elmalı tart olsa da elmaların görüntüsü kurumuş gülleri andırdığı için bu tarifin bendeki adı Gül Kurusu olsun istiyorum :)




Gül Kurusu/ Elmalı Tart
Malzemeler
125g yumuşak tereyağı/ margarin
1 çay brd. pudra şekeri 

1 paket vanilya 
1,5 su brd. un

3 su brd. süt
1 su brd. tozşeker
2 yemek kaşığı un
1 yemek kaşığı nişasta
1 yumurta sarısı
1 çay kaşığı limon kabuğu rendesi
1 yemek kaşığı tereyağı

5 adet orta boy elma

Yapılışı
  • Tart hamuru için un, vanilya ve pudra şekerini karıştırın. Tereyağını dilimleyip ekleyin ve bir çatalla yağları ezerek karıştırın. En son ellerinizle hamuru birleştirip bir kaba alın. Üzerini streçleyip buzdolabında 15 dk soğutun.
  • Bu sırada krema için küçük bir tencerede süt, tozşeker, un, nişasta ve yumurta sarısını tel çırpıcı ile iyice karıştırın. Limon kabuklarını ekleyip karıştırın. Ocağa alıp kaynayıp koyulaşana dek pişirin. 
  • Kremayı ocaktan indirip tereyağını ekleyin ve mikserle çırparak yağın eriyip karışmasını sağlayın. Arada bir mikseri çalıştırıp karıştırarak soğutun.
  • Elmaları güzelce yıkayıp ikiye kesin. Çekirdekli kısmı çıkarıp, bütün parçaları ince ince dilimleyin. 
  • Kaynamakta olan suya atıp 2-3 dk pişirin elma dilimlerini ve soğuması için bir tepsiye dağıtın.
  • Tart kalıplarının (fotoğraflardaki boyutta 4 adet küçük kalıp veya büyük bir kalıbın) diplerini margarinle yağlayın. Hamuru 4 eşit parçaya bölüp, ellerinizle bastırarak kalıplara yerleştirin.
  • Hamurların üzerine soğumuş olan kremadan 2'şer yemek kaşığı dökerek paylaştırın. 
  • Elma dilimlerini birkaç tanesini bir araya getirip elinizde gül şekli vererek kremanın üzerine yerleştirin. Kremanın tüm yüzeyi elma dilimlerinden yapılmış güllerle kaplanana dek devam edin. 
  • Önceden ısıtılmış 180 dereceki fırında hamur ve elmalar kızarıp pişene dek bekletin. 
  •  Fırından çıkan tartlar soğuyunca üzerine pudra şekeri serperek veya çırpılmış krema ile servis edebilirsiniz.
 NOT: 
  • Elmaları pişirmeden yuvarlayamazsınız bu sebeple elmaların biraz yumuşayana dek pişmeleri gerekmektedir. 
  • Krema olarak hazır puding de kullanabilirsiniz.
  • Kremayı kalıplara çok fazla doldurursanız ve elmaları kremaya çok batırırsanız fırında pişerken krema kaynayıp elmaların üzerine çıkacaktır.
  • Daha fazla elma dilimi kullanarak daha gösterişli güller elde edebilirsiniz.

Sevgiler..
 

11 yorum:

  1. Deniz, facebookta gördüğüm an bayıldım, çok güzel olmuş ellerine sağlık. Umarım şu üşengeçliğim bir an evvel geçer de yapıp tadına bakarım :)

    YanıtlaSil
  2. cok guel olmus emınım tadıda oyledır elıne sağlık

    YanıtlaSil
  3. Cok guzel gorunuyor, insan yemeye kiyamaz, eline saglik. Kucuk kaliplarda yapmak da cok iyi bir fikir.

    YanıtlaSil
  4. Denizciğim,
    Müthiş güzel olmuş bu gül kurusu adını verdiğin tart.
    Ellerine sağlık.
    Babaanneciğinin vefat haberini okudum. Başın sağolsun canım.Allah rahmet eylesin. Nurlar içinde uyusun.

    Çok sevgiler,

    YanıtlaSil
  5. Of nasıl güzel olmuş bunlar . Ellerine sağlık ...

    YanıtlaSil
  6. süper olmuş, zaten çok severim tartı. kesin böyle de
    deneyeceğim..

    YanıtlaSil
  7. Deniz'ciğim maşallah sana gerçekten. Nasıl da güzel tariflerin var.
    Emek isteyen, el oyalayan şeyler hepsi...
    Ellerine sağlık canım...
    Fotolar harika bu arada...
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
  8. Goruntusu yeter! Eminim tadi da nefistir. Ellerinize saglik. Paylasim icin tesekkurler.

    YanıtlaSil
  9. Nefis olmuş deniz.Tam gül kurusu gerçekten.ellerine sağlık
    Sevgiler

    YanıtlaSil
  10. Çok güzzel görünüyor. Elinize sağlık . Sevgiler

    YanıtlaSil
  11. günaydin denizim .gercekten görüntü cok hos .ilerleyen tarihlerde arsivimde bulunsun isterim ablam
    ellerine saglik sevgilerimi birakiyorum .cok fazla gelemiyorum daha dogrusu kimseye fazlaca gidemiyorum
    zorlari var ablanin dualarini bekler
    hakkini helal et

    YanıtlaSil

Tasarım:Sawako Kuronuma