15 Ekim 2015 Perşembe

Banana Cream Pie / Muzlu Kremalı Pay, Karamel Soslu

İki-üç gündür pırıl pırıl güneş olsa da dışarıda, artık vakti gelmiş kışlıkları çıkarmanın. Dün sabah yavaştan giysileri, bu sabah da botları çıkardım ortalığa. Ne ara son düzlüğe girdik 2015'te anlamadım. Çok çabuk geçti. O yüzden biraz acele etmek istiyorum artık. Yalnız, vücudum beynimin acele et, hızlı ol emrine ayak uyduramıyor. Bir bitkinlik, halsizlik, iki adım atıp yorulma.. Biraz itelenip kakılmaya ihtiyacım var sanırım.
Onun dışındaaa, iyi şeyler, güzel şeyler olacak gibi.
Geçen haftalarda, -unuttum artık ne zaman yaptığımı da :) bir muzlu pay yaptım. Bilirsiniz, şu hep gördüğümüz Banana Cream Pielardan. Severim ben böyle kremalı, muzlu yiyecekleri. O yüzden yıllardır yapmak istediğim ama bir türlü tam tarifiyle denemediğim bir tatlıydı bu. Tarifine çokça baktığım için de bildiğim bir tarifti. Yine uzuuunca bir fotoğraf bakma olayından sonra mutfağa girip işe koyuldum. Aslında pay dediniz mi pek bulaşmak istemem o işlere. O pay hamuru beni çıldırtır. Millet genelde robot kullanıyor bu hamur için ama ben çatal kullandığımdan zorluyor biraz. Neyse, yine ortalığı batırıp güzel bir pay hamuru hazırladım.
Artık tarife geçeyim. Birebir tek bir yerden uygulamadım tarifi. Bu hamura ve kremasına aşina olduğum için kaynak belirtmeyeceğim. E hadi geçelim tatlımıza. Ve zor, ben yapamam demeyin. Zor kelimesini kabul etmiyorum. Üşeniyorum diyin^^

Banana Cream Pie / Muzlu Kremalı Pay
Malzemeler (12cm 4 adet kalıp, veya 24cm büyük kalıp)
Pay hamuru için
1 cup + 1/3 cup un
100 gr tereyağı / margarin
2-3 yemek kaşığı soğuk su
1 yemek kaşığı tozşeker
Tuz
Krema için
4 su brd. süt
4 yemek kaşığı mısır nişastası
2 yumurta sarısı
2/3 su brd. tozşeker (miktarı kendinize göre ayarlayın)
İstenirse birkaç damla vanilya aroması (ancak muz aromasını bastırmaması için 1-2 damlayı geçmeyin)

2 adet büyük boy muz
Kavrulmuş dövülmüş fındık parçaları

Üst Kreması için
1 paket Tikveşli taze krema (1 yemek kaşığı kısmını karamel sos için ayırın)
4 yemek kaşığı pudra şekeri

Karamel Sos için
1 yemek kaşığı tozşeker
1 yemek kaşığı taze krema
2 yemek kaşığı su

Yapılışı
  • Öncelikle pay hamuru için bir kaba unu eleyin. Tozşekeri ve tuzu ekleyip karıştırın. Yağı ince dilimlere kesip una ekleyin ve bir çatalla ezerek una karıştırın (bu işi varsa, mutfak robotunda da yapabilirsiniz, ancak yoğurma aparatıyla değil, kesme aparatıyla).
  • Birer yemek kaşığı su eklemesiyle hamuru toparlayın. Hamur değil, hala unlu karışım görünümünde ama sıktığınızda fotoğraftaki şekilde yumuşak hamur kıvamında olmalı.
  • Hamuru altları margarin ile yağlanmış kalıplarınıza paylaştırın. Ellerinizle bastırarak kalıba yerleştirin. O unlu kıvam yukarıdaki fotoğraftaki gibi hamura dönecek. Tüm kalıpları bu şekilde yerleştirip önceden ısınmış 180 derecedeki fırında, hafif kızarana dek pişirin ve soğumaya bırakın.
  • Bu sırada krema için tencereye yumurta sarılarını, sütün yarısını, nişastayı ve şekeri ekleyip çırpma teliyle iyice çırpın. Kalan sütü ekleyin ve kaynayıp koyulaşana dek pişirin. Kıvam epey koyu olmalı, yukarıdaki gibi. Ocaktan indirip ara ara karıştırarak ılıtın.
  • Bu sırada taze krema ve pudra şekeri bir kasede iyice koyulaşana dek çırpın. Üzerini streç film ile kaplayıp buzdolabına kaldırın.
  • Fırından çıkan hamurların üzerine ılıyan kremadan birer kaşık sürün. Muzları ince dilimlere kesin ve her kalıba yerleştirin. Kalan kremayı muzların üzerine paylaştırın ve üstlerini düzleştirin.
  • Buzdolabındaki çırpılmış kremayı bir sıkma torbasına doldurun ve istediğiniz şekilde kalıplara sıkarak süsleyin. Unutmayın bu krema sadece süseme amaçlı değil. Bu tatlının olmazsa olmazı
  • Küçük bir cezvede tozşekeri kısık ateşte, çok karıştırmadan eritin. Rengi hafif dönmeye başlayınca üzerine suyu ekleyin ve karıştırın. Tamamı eriyince kremayı ekleyin ve karıştırın. Ocaktan alıp arada karıştırarak soğutun. Payların üzerine dilediğiniz gibi gezdirin. Dilerseniz fındık parçaları da serpiştirebilirsiniz.
  • Buzdolabına kaldırıp 2-3 saat dinlendirin. Muz süslemesi yapacaksanız muzları servis etmeden hemen önce dilimleyip yerleştirin.
Afiyet olsun.

Görüşürüz.

11 yorum:

  1. Ellerine sağlık, leziz görünüyor...

    YanıtlaSil
  2. Merhabalar, çok leziz ve iştah açıcı olmuş. Ellerinize sağlık.

    Saygılar.

    YanıtlaSil
  3. Gecenin bu yarısı mutfağa giresim geldi resmen harika görünüyor ellerine sağlık :)

    YanıtlaSil
  4. Üşeniyorum demiyorum bana göre hem de çok zor diyorum. Bunu yazarkrn çok inceledim paylaşımını çok da güzel ve pratik yoldan anlatmışsın ama biliyorsun bu pasta, kek konularında özürlüyüm. :( Daha kışlıklardan bahsetmeyelim gerçi bu yaz çok ısındık bakalım o çok soğuklarda şikayet edecek miyiz? Eline sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Deneseniz zor olmadığını göreceksiniz. Çünkü bunu yapmanın da yemek yapmaktan bir farkı yok. Tencereye soğanı doğrayıp kavurmak kadar kolay o hamuru hazırlamak. Tabi, istememek ayrı bir şey. Hani gerek de duyulmayabilir denemeye. Genelde öyledir, ben de ilgimi çekmeyen, olsa da olur olmasa da tarifleri okurken yok yaa uğraşılmaz diye düşünüyorum :) Aslında tam olarak boğaz meselesi :D Çünkü beni hiç bir zorluk durduramaz yemek istediğim bir şey karşısında.
      Şimdi iş arkadaşım bahsetti, bu sene kış çok soğuk olacak diyorlarmış. Şikayet etmede geri kalmayacakmışız gibi :) Ekim'i ortaladık bile. Artık bizim diz battaniyeleri çıktı ortaya :))
      Teşekkürler uğradığınız için. Görüşmek üzere yine.

      Sil
  5. Offfff Denizim sen ne yaptın böyle?
    İnan ekran başında yutkunuyorum, muzlu payın nefis görünüyor.
    Ellerine sağlık.
    Bende muzlu, kremalı tatları çok severim.
    Son dönemde tart-pay hamuru hazırlamaktansa tart kek hazırlayıp üzerini istediğim meyvelerle doldurup hazırlıyorum.
    Gerçek hamurlu tart yapmayalı uzun zaman oldu :)
    Ama bu resimlerden sonra kıtır hamurlu bir tart yapasım geldi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet evet, kıtır hamur sevmeyenler için kekler, daha yumuşak hamurlar da harika bir seçenek olur. Onlarla da olur ki bu pay. Senin tartlarını da görmüştüm yazın. Çeşit çeşit yapmıştın. Bir de öyle denemeli aslında bu tarifi. Muzlu pasta tadında olacaktır.
      Beğenmene sevindim bu tarifi. Uğradığın için teşekkürler :) Sevgiler.

      Sil
  6. Mmmm.. çok güzel oldu ellerinize sağlık..

    YanıtlaSil

Tasarım:Sawako Kuronuma