19 Nisan 2015 Pazar

Bademli ve Hindistancevizli Trüf / Şekerleme

Geçenlerde bahsetmiştim ya artık harcamalarıma dikkat edeceğim, para biriktireceğim, gezeceğim tozacağım tutmayın beni diye. Hah işte "para biriktirmeye başladım" demeyeceğim maalesef.
Her zaman olduğu gibi yapacağım dediğim şeyin tam da tersini yapıyorum yine. Bol bol gereksiz ıvır zıvır alıyorum, mutlu ediyorum kendimi :) Bilerek değil tabi, şimdi farkına vardım bunun da tam tersini yaptığımı.
Şöyle ki; bu şahıs ne zaman kesinlikle şunu yapmalıyım dese tam da tersini yapıyor. Hayır, isteyerek değil. Olaylar öyle gelişiyor. Ya da bilinçaltı bir güzel oynatıyor kendisini ve tersini yapmasını sağlıyor, bilemiyorum. Ne zaman şu zamana kadar kilo vermeliyim, bu hafta işyerinde salata yiyeceğim, bu akşam yemek yemeyeceğim gibi şeyler düşündüğümde, -ki aklımdan geçmesi yeterli, daha çok yiyorum. Hep aç hissediyorum, ya da olaylar öyle bir gelişiyor ki o gün ziyafet oluyor ve ben de katılıyorum mecbur^^
İşte o gün de o lafı dedim ya, bir açıldım pir açıldım. Gerekli bir sürü şey satın aldım. Tamam birkaçı gerekliydi gerçekten ama mesela geçenlerde yaptığım IKEA alışverişi hiç de gerekli değildi. Hava alayım, bir kaç tane de mutfak havlusu almam gerek, gitmişken halledeyim dedim. Aman onlar da öyle cici şeyler getirmişler ki, 3 lira 5 lira derken coşturmuşum çantayı.
Neyse aldık madem kullanmak gerek diyerek, hatta sırf onu kullanabilmek için şekerlemeler yapmaya karar verdim. Zaten dolapta bekleyen, beni biraz hayal kırıklığına uğratan eritme şekerlerimi de kullanmak gerekiyordu yavaş yavaş. Bir de, bununla ne yapsam diye düşündüğüm kavrulmamış bademlerimi sonunda kullanabilirdim. Bir de, alıp da masaya fırlatıverdiğim ve iki haftadır dokunmadan aynı şekilde beklettiğim iki paket hindistancevizi vardı. Hepsini birleştirdim işte :))

Bademli ve Hindistancevizli Trüf / Şekerleme
Malzemeler
1/2 cup kavrulmamış badem
1/2 cup hindistan cevizi
1/2 cup pudra şekeri
1-2 damla badem aroması
2 yemek kaşığı krema
Dış kaplama için renkli eritme şekeri 
(Beyaz çikolata renklendirilerek veya bitter ve sütlü çikolatalar ile de yapılabilir)

Yapılışı:
Öncelikle tencerede biraz su kaynatın. Hemen yanına da soğuk su dolu bir kap hazırlayın. Bademleri kaynar suya ekleyip 30 sn kadar bekletin.
 Bir kevgirle bademleri süzün,
Hemen yandaki soğuk suya bırakın.
Bademleri tek tek çıkarıp parmaklarınızla sıktığınızda kabukları soyulacaktır.
Soyulan bademleri temiz bir havluyla kurutun. Birkaç dakika bu şekilde bekletin, üzerindeki nem gitmeli.
Bademleri rondoya/mutfak robotuna alın, hindistan cevizi ve pudra şekerini ekleyin.
 Rondoyu yüksek ayarda 1-2 dakika, kısa aralıklarla çalıştırın. Tüm malzemeler incecik olmalı.
 Karışıma kremayı ve badem aromasını ekleyin ve bir kaşıkla iyice karıştırıp hamur haline getirin.

Eritme şekerlerini benmaride eritin. Kalıpların her birine birer çay kaşığı dolusu bu şekerden koyun. Çay kaşığının arkasıyla kalıbın her tarafına güzelce sürün. Buzdolabında 5-6 dk donması için bekletin.
Badem hamurundan fındık büyüklüğünde parçalar koparıp elinizde yuvarlayın ve kalıplara yerleştirin. Son olarak üstlerini de şekerle kapatın. Güzelce düzleyin üstlerini ve donması için buzdolabında beklemeye bırakın. 10-15 dk sonra, şekerler iyice donduktan sonra kalıbı ters çevirin ve hafifçe her bir tepeyi iterek şekerin kalıptan ayrılmasını sağlayın. Eğer ayrılmıyorsa kalıbı yavaşça bükerek çikolatanın kenarlardan ayrılmasını sağlayın. Tekrar alttan iterek çıkarın. Kolayca ayrılacaktır. 

NOT:
  • İçerisinde krema kullanıldığından buzdolabında bekletilmeli ve 3 gün içerisinde tüketilmelidir.
  • Kullandığım eritme şekerleri yurtdışında Candy Melts adıyla satılıyor. Türkiye'de rastlamadım. Ben elimdekileri değerlendirme amacıyla onları kullandım ancak çikolata çok daha güzel olacaktır bu tarifte. Beyaz çikolatayı renklendirerek de renkli şekerlemeler yapabilirsiniz.

10 yorum:

  1. Hikayenin devamını beklerken bu çıktı karşıma, tabii ki iyi olmadı çünkü ben gene diyet triplerindeyim çoğu zaman olduğu gibi ve de böyle şeyleri yalanarak izleyince inandım ki bana birazı kalori olarak geliyor. Ama hakkını vermek gerek nefis anlatmışsın bu kadar olur. Eline sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hikayenin kalanını yazacağım bu hafta :)
      Ben de bazen sadece yapmış olmak için yapıyorum :) Bu da onlardan biriydi, eğlencelik :))

      Sil
  2. Çok güzel görünüyor çook özellikle şekerlemeyi mutlaka deneyeceğim. Ellerinize sağlıık :)

    YanıtlaSil
  3. Ben de son Hindistan seyahatimden sonra,hayatımdaki fazlalıkları çıkarmaya karar verdim ama nerde uygulama ancak 1-2 hafta sürdü.O hatıra, bu koleksiyon derken...çok zor. Çok şık ,emekli bir lezzet olmuş, ama şu şekeri ben anlayamadım, hatta şeker hamuruna benzettim ama anladığım kadarıyla bildiğimiz renkli şeker gibi.Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Maalesef işime yaramasa da benim de tuttuğum, atmaya kıyamadığım şeyler oluyor. Bir şeyden vazgeçmek kolay olmuyor :)
      Bunlar yurtdışında Candy Melts diye geçiyor. Çikolata gibi ama kakao yok içinde. Aynı çikolata gibi eritiliyor ve donuyor sonra. Cake Pops yapmak için almıştım ama yeterince akışkan olmadıkları için kullanamadım. Böyle orda burda kullanarak değerlendirmeye çalışıyorum.
      Teşekkürler uğradığınız için.
      Sevgiler.

      Sil
  4. Ayyy Deniiiiizzz gözlerim yerinden fırladı bu sevimli şeyleri görünceeeee:) Kalıplara bayıldım çok cici. Badem hamuru yapmayı öğrendim sayende. Şekerl kaplama kısmını yapamam herhalde tam anlayamadım onu ama klasik truff yapabilirim. Ben truff ü genelde çikolatalı ve kek karışımı ile yapıyorum, unutmuşum da ne zamandır yapmadım. Bademlisine bayıldım. Badem ezmesine zaten bayılırım ona benziyor aynı. O eritme şekeri dediğin böyle marshmallow'u eritip şeker hamuru yapmak gibi bir şey mi? Onu bazen özel günlerde pasta süslemek için yapıyorum ben, yemesi şahane olmasa da idare ediyor görsel olarak. Kalıpların ayyy aklımı aldı:) İkea evimizin herşeyi gerçekten. Çok seviyorum orayı. Ben de ay almıycam bu sefer bişeycik desem de nefsime yenik düşüyorum. Her şey de o kadar güzel olmasın yani napıym:) Afiyet olsun canım.

    Sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu şekerler aslında çikolata gibi, Candy Melts diye geçiyor. Kakao içermiyor ama. Bu tarifi ben o şekerleri kullanmak için yaptım biraz da ama çikolata ile çok daha leziz olur bence.
      Kalıpları ilk gördüğümde ben de bayıldım, almazsam olmazdı :) İkea'ya gidince kendini kaybediyor insan. Ben de çok seviyorum orada dolanmayı. Teşekkürler :)
      Sevgiler.

      Sil
  5. Kalıba da bayıldım, şekerlemelere de eline sağlık. Keşke Sasmsun'da da ikea olsa da ben de böyle gereksiz şeyler alabilsem:)))

    YanıtlaSil
  6. bu ne güzellik,sen harca böyle paralarını,çok güzellik çıkarıyorsun sonuçta.
    ama azıcık da biriktir.rahmet sakıp sabancı hep derdi ki,gelirin ne olursa olsun,yüzde on miktarı tasarrufa ayrılmalı!
    ona göre yani:))

    YanıtlaSil

Tasarım:Sawako Kuronuma