1 Aralık 2014 Pazartesi

Kuruyemişli Kurabiye / Işık Işıl Kış Ayı Aralık

Merhaba. Yepyeni bir ay ve yepyeni bir haftaya başlıyoruz. Umarım herkes için güzelliklerle, şansla ve bol kazançla dolu bir ay olur bu. Aralık ayını renkli ve ışıl ışıl olduğu için seviyorum ben. Yeni yıl heyecanı sarıyor her yeri. Bütün bloglar, dergiler, vitrinler yeni yıl havasına bürünmüş oluyor. Kış temalı, insanda ısınma isteği, sıcacık bir battaniyenin altına girme isteği uyandıran fotoğraflarla doluyor her yer. Ben de çoktan bu havaya girdim :) Evde yün çoraplarımı giyip sıcak çikolatamla veya bitki çayımla giriyorum polarımın altına. Bazen de dışarısı kar dolu küçücük bir dağ evi hayal ediyorum. İçerisi sıcacık. Penceredeki buğuyu silip dışarıda lapa lapa yağan karı seyrediyorum felan.. Ve sonra; iki üst katımızdaki komşumuzun, bebeğini eeeee eeeee eeee diye uyutmaya çalışmasıyla gerçek dünyama dönüyorum :) ve kendime, İstanbul'un kağıttan yapılma apartmanlarındaki hayatına tekrar hoş geldin diyorum :))
İşte böyle.. Şu andaki gerçekliğim de işyerinin Pazartesi soğukluğuyla dolu benim için battaniye, atkı ve hırka demek olan bir gün :)) Ama olsun, bu da güzel.. Seviyorum battaniyemi, hırkamı ve kışın boynumla bütünleşen atkımı.
Şimdi sizin sıcacık bitki çaylarınızın tam yanına oturacak, nefis bir kurabiye tarifi vereceğim. Benden önce durumutfak'ta görüp içiniz erimiştir muhtemelen :) Ben gördüğümde kesinlikle denemeliyim dedim bu kurabiyeleri. Ve bir haftasonu denedim. Kesinlikle denemenizi ve fırından çıkıp sıcaklığını atınca birkaç tane mutlaka yemenizi tavsiye ederim. Zaten birini yiyince arkası da gelecek :)
durumutfak'ın tarifine birebir uydum ben. Bu hamuru başka iç malzemelerle de kullanabilirsiniz. Çok güzel, kıyır kıyır, ortalığa saçılmayan, harika bir kurabiye hamuru.
Yağ miktarı gözünüzü korkutacak biliyorum, benim de korkuttu, ama azaltmayın. Bu hamurun sırrı yağında ve yoğurdunda. Azaltırsanız beklediğiniz gibi olmayacak kurabiyeleriniz. Yapın, kaloriden korkuyorsanız az yiyin, ama güzel, olması gerektiği gibi yiyin bence.
Kuruyemişli Kurabiye
Malzemeler: 
250 gr oda sıcaklığında tereyağı/margarin 
1 çay bardağı sıvı yağ
1 çay bardağı yoğurt
1/2 çay bardağı toz şeker
1 yumurta sarısı
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
1 çay kaşığı karbonat
Aldığı kadar un
 
İçi için
2 adet elma
4 adet kuru incir 
4 adet kuru kayısı
1 çay bardağı kuru üzüm
2 yemek kaşığı toz şeker (şeker miktarını azalttım ben, kayısılarım siyah çok şekerli kayısılardan olduğu için)
Tarçın

Üzeri için
1 yumurta akı
İri dövülmüş ceviz içi
Pekmez (benim pekmezim koyu kıvamlı olduğu için 2 yemek kaşığı su ile açtım biraz)
 
Yapılışı
  • Öncelikle kuru üzümleri bir kapta su içerisinde yumuşamaya bırakın. Kuru incir ve kayısılarınızı yıkayıp kağıt havlu ile kurutun.
  • Hamuru yoğuracağınız kaba oda ısısında yumuşamış margarini, yoğurdu, sıvıyağı, tozşekeri ve yumurtayı alın. Mikserle iyice çırpın.
  • Üzerine önce 2 cup un, kabartma tozu, karbonat ve vanilyayı koyun, bir çatalla karıştırın.
  • Un eklemeleri yaparak elinizle yumuşacık ama elinize yapışmayan bir hamur elde edene kadar yoğurun.
  • İç harç için, elmaları soyup rendeleyin. İncirleri ve kayısıları küçük parçalara kesin. Üzümleri süzüp kağıt havluyla kuruttuktan sonra diğer iç malzemeleriyle birlikte bir tavaya alın. Karıştırın ve elmalar çok ölmeyecek şekilde 3-5 dk pişirin.   
  • İç malzeme ılıdıktan sonra hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparın ve elinizle hafifçe açın. Ortasına iç malzeme koyup güzelce kapatın.
  • Hamurun üstünü önce çatalla hafif çırpılmış yumurta akına, sonra da ceviz içine batırıp, yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizin.
  • 170 derecede önceden ısınmış fırında üzerleri ve altı hafif pembeleşene dek pişirin.
  • Fırından çıkarır çıkarmaz her birinin üzerine birer tatlı kaşığı pekmez dökün.
Sıcakları çıktıktan sonra tadına doyamayacağınız kurabiyeleriniz hazır :)
Afiyet olsun.
 
Durumutfak'a ve komşusuna bu güzel tarif için teşekkür ediyorum.
Sevgiler..
 

12 yorum:

  1. En başta malzemeler inanılmaz. Evet yağ çok ama diğer malzemeler bence abartılmazsa sağlıklı maddeler. Eline sağlık senin görseller zaten her zaman müthiş.



    YanıtlaSil
  2. bence uçmuş gitmiş bi kurabiye bu,
    eline sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :)) Gerçek anlamda da uçtu gitti kısa sürede :)) Teşekkürler.

      Sil
  3. cok lezzetlı hem sağlıklı bence kuruyemıslı daha ne olsun elınıze sağlık

    YanıtlaSil
  4. mmm nefis görünüyor canım.ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  5. ben de kendimi karadeniz yaylalarında bir yayla evinde sıcacık sobanın yanında uyurken hayal ediyorum.ellerine saglık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ah ne güzel hayaldir bu da. Karadeniz hem de. Teşekkürler uğradığınız için.

      Sil
  6. merhabalar sevgili adaşım :)
    bu nefis kurabiyeler,in tadına bakmak isterdim doğrusu kuruyemişlerin girdiği hamurişleri hem lezzetleniyor hem bereketleniyor :) ellerine emeklerine sağlık..
    sevgiler..
    deniz/ kalpkurabiye

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba :) Katılıyorum sana, gerçekten bereketleniyor kuruyemişli yiyecekler. Teşekkürler uğradığın için. Sevgiler.

      Sil

Tasarım:Sawako Kuronuma