18 Aralık 2014 Perşembe

Körili Karnabahar Çorbası / Yazmak..

Bugün biraz hikaye yazasım geldi, ilginçtir. Havadan mıdır, içtiğim sudan mıdır :) Biraz karaladım da. Aslında hiç bir zaman yazma konusunda iyi olmadım. Küçükken okulda kompozisyon dersimiz olurdu ve ben her zaman bocalardım. Giriş, gelişme, sonuçtan oluşsun, kısa birkaç cümle yer alsın diye sallardım sonunda da. Ama hiç bir zaman da kötü notlar almadım yazdıklarımdan. Hele şiir.. Hiç beceremem şiir yazmayı. Kuzenim bu konuda çok iyiydi. Bir kitap çıkarmaktı hayali o zamanlar. Bir sürü şiir yazar ve bana gösterirdi onlara gittiğimizde. Çok özenirdim ama beceremezdim de. Gerçi şiir fanı olmadım hiç. Okumam da öyle. Ama kuzenimle yazdığımız bir şiir vardı. Onun adı ve benim adıma göre uydurduğumuz, Mehtap ve Deniz isimli :)
Büyüyüp çeşitli kitaplarla haşır neşir olduktan sonra yazmak da ilgi çekici geldi. Ama iki kelimeyi bir araya getirmek, hayal gücümü zorlayıp, yoğunlaşmak zor geldiği için pek de üstelemedim bu ilgiyi. Burada bloğumda yazacak bir şeyler bulmak bile bazen öyle zor oluyor ki, hikaye yazayım diye otursam hiç çıkamam işin içinden. Zaten bundan da eksik olayım değil mi :) Her bir şeye elimi atıyorum ama her biri de yarım yamalak kalıyor. Neyse, ben kalem işleriyle uğraşmayım, o konuda çok iyi olanları okuyarak devam edeyim işime, el becerilerinde ilerleteyim kendimi deyip hemencecik bitirdim hikayemi.
Geçenlerde aklıma karnabahar çorbası düştü. Ama bir türlü fırsat olmadı yapmaya. Ya ablamlara gittik yemeğe, ya da dışarıda yedim. En sonunda salı akşamı girdim mutfağa, sırf bu çorba için. Tarif araştırması yaparken de en çok bu fotoğraf ve tariften etkilendim. Genelde tarife sadık kalarak çok leziz bir çorba yaptım. Koskoca bir kaseyi devirdim o akşam.

Körili Karnabahar Çorbası
Malzemeler
Yarım baş karnabahar
1 küçük patates
1 küçük soğan
2 diş sarımsak
1 cm genişliğinde zencefil dilimi
Yarım çay kaşığı köri
Kimyon, kişniş (isteğe göre)
2 cup tavuk suyu veya sebze suyu / yoksa kaynamış su
3 cup kaynamış su
Tuz
1-2 yemek kaşığı sıvıyağ veya tereyağ

Yapılışı
  • Orta boy bir tencerede yağı ısıtın. Ufak parçalara kesilmiş soğanı hafif kavurun.
  • Zencefili ve sarımsağı soyup ince ince dilimleyin. Tencereye ekleyip karıştırın.
  • Karnabaharı çiçeklerine ayırın, patatesi soyup birkaç parçaya kesin ve tencereye koyup karıştırın.
  • Tavuk suyunu ve 2 cup kadar kaynamış suyu ilave edin. Son olarak köri, kimyon, kişniş ve tuzunu ekleyip karıştırın. Kapağını kapatıp kısık ateşte pişirin. Karnabaharlar ve patatesler pişince el blenderı ile tane kalmayacak şekilde çekin. Bir iki tık tekrar kaynatıp altını kapatabilirsiniz.
  • 2 dilim ekmeği minik karelere kesip 1 kaşık tereyağını erittiğiniz tavada rendelenmiş 1 diş sarımsak ile kızartın. Çorbalarınızın üzerine koyup servis edebilirsiniz.
NOT: Biraz koyu bir çorba oluyor. Kendi zevkinize göre su ekleme/ çıkarmasıyla yoğunluğunu ayarlayabilirsiniz.
Afiyet olsun..

Görüşmek üzere.

10 yorum:

  1. Denizcim bu çorba harika görünüyor.En kısa zamanda deneyeceğim.Ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  2. Ellerine sağlık Denizcim, çorba nefis görünüyor.
    Karnabaharı çok severim ama henüz çorbasını denemedim.
    Kış bitmeden bi denemek lazım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Deneyin mutlaka, seveceğinizi düşünüyorum :)

      Sil
  3. karnabaharı severim yaparım ama köri ve kişniş koymamıştım hiç bu şekilde de deneyeyim.ellerine sağlık afiyet bal olsun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Köri ile de değişik oluyor. Köri seviyorsanız deneyin. Teşekkürler uğradığınız için :)

      Sil
  4. Bence daha sık yazmalısın. Yazdıkça yazasın gelir. Hem gayet de güzel anlatımın var Denizcim. Karnabaharın kızartmasından başka haline tahammül edemiyorum ama çorbası da cazip geldi sanki :) ellerine sağlık..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ya bir de ona sararsam :) Teşekkür ederim güzel sözlerin için. Bu çorbada açıkçası karnabahar pek anlaşılmıyor. Süzme mercimekten çok büyük bir farkı yok. Köri lezzet katıyor iyice.

      Sil
  5. Nefis görünüyor, ellerinize sağlık...

    YanıtlaSil

Tasarım:Sawako Kuronuma