15 Ekim 2014 Çarşamba

İçimden geldiği gibi yazdım, buyurunuz içeri.. / Kabaklı Kiş

Pek bir tuhafım bu aralar. İçim yaşama sevinciyle dolu, kıpır kıpır olmak istiyorum sürekli bir yandan, ama oturup kalıyorum olduğum yerde, yorgun gibiyim ve hep bir şeyler unutmuşum gibi diğer hissediyorum yandan da. Bahar havası mı çarpıyor acaba artık diyorum. Hani derler ya mevsim geçişlerinde bir şeyler oluyor diye. Tuhaf şeyler peyda oldu bana da son zamanlarda. Saçlarım öyle çok dökülüyor ki, eskiden azalsın biraz dediğim saçlarımı şimdi her elimi attığımda avucumda görünce üzülüyorum, endişeleniyorum. Televizyondan duyduğum 'bir dönem saçlar uzamayı bırakır, dökülmeler olur, güçsüzleşir; duraklama evresidir, bir süre sonra düzelir; eski gücüne kavuşur, tekrar hızla uzamaya başlar' sözleriyle kendimi avutmaya çalışıyorum. Geçen ilkbaharda bağrımda sivilceler çıkmaya başladı bir de. Yazın geçmişlerdi ne güzel ama yine başladılar. Acıyorlar da. Çözemedim henüz neden çıktıklarını. Olmadı doktor yolu görünecek gibi. Hiç de sevmem her halta hastaneye  gitmeyi. Kafayı üşütür çıkarım genelde hastanelerden.
Zaten -kaç sene önceydi bilmiyorum(sanırım 1, burada, çok zaman geçmiş gibi hissettiğini vurguluyor yazar :P), sevgilim askere gidecek demiştim, gitmedi o sene, hala gidecek derken bu sene, tam da ortalık böyle karışıkken gidiyor :S gel de aklını koru...
Neyse, hayırlısı diyip bekleyeceğiz bakalım. İşte böyle bende durumlar. Aslında bugün buraya bir son zamanlarda postu çok iyi giderdi ama bu kişi daha fazla bekletmek istemiyorum. Buzdolabındaki kabaklarla göz göze geldiğimizde çok da fazla düşünmeden yaptım. İlk yaptığım akşam fotoğraflar pek iyi çıkmadı, ertesi gün tekrar çektim ama yoğurt yoktu. Buyurunuz burada bir yoğurtlu bir de yoğurtsuz fotoğrafı var :) Kesinlikle yoğurtlu yenmeli bu tarif. Ee kabak olunca zaten yoğurt olmalı yanında. Hele dereotluysa.. değil mi õ.Õ


Peki siz kabak saçalamasını biliyor musunuz? Annem çok yapardı. O da bol dereotlu olur ve sarımsaklı yoğurtla nefis olur. Lahana ve pırasadan da yapılır. Biliyorsunuz, biliyorsunuz da saçalama demiyorsunuzdur. mmmm nefis :) İyi, merak edin bakalım, bir gün de onu yapar koyarım.
Peki çok konuştum, tarife geçiyorum artık. Biliyorum hiç denemiyorsunuz da yaptıklarımı, abidik gubidik derdi babam böyle yemeklere. Size de abidik gubidik geliyor di mi, itiraf edin :) Neyse canım ben zaten fotoğraf çekmek için yapıyorum bunları, hıh!

Kabaklı Kiş
Malzemeler (4 adet 13-14 cmlik kalıp)
1 adet büyük boy kabak, soyulmuş, rendelenmiş
1 adet büyük boy soğan
2 yumurta
2 kibrit kutusu büyüklüğünde beyaz peynir
2 yemek kaşığı un
2 yemek kaşığı tereyağı
2/3 çay brd. süt
İnce doğranmış taze veya kuru dereotu
Tuz, pulbiber

Hamur için
1,5 cup un
1/2 cup kepekli un
75 gr tereyağı
1 yemek kaşığı yoğurt
Tuz

Servis için yoğurt

Yapılışı
  • Öncelikle hamur için unları bir karıştırma kabına alın. Biraz tuz ekleyip karıştırın. Tereyağını küplere kesin ve ekleyin. Yoğurdu da ilave edip bir çatalla yağ parçalarını ezerek karıştırın. Ele yapışmayan bir hamur olmalı. Yoğurdunuzun su oranına göre 1-2 kaşık un eklemesi yapmanız gerekebilir. Hamuru streç filme sarıp buzdolabına kaldırın.
  • Soğanı yemeklik doğrayın ve tencerede yağı eritin. Soğanı ekleyip pişirin. Kabakları ekleyin 1-2 dk pişirin. Süt ve unu da ekleyip karıştırın.

  • Pulbiber, tuz, beyaz peynir ve dereotunu ekleyip tekrar karıştırın. Birkaç dk daha pişirip ocaktan alın. Ilıması için bekletin.
  • Bu sırada fırını 200 dereceye ayarlayın.
  • Kalıpları çok az margarinle yağlayın (benimki gibi teflonsa kalıplarınız gerekmeyebilir de, ben boşuna yağlamışım).
  • Buzdolabındaki hamuru çıkarıp 4 parçaya bölün. ve her bir kalıba ellerinizle güzelce yayın.
  • Her birine iç malzemeden doldurun ve fırına verin. Kişler kabarıp üzeri kızarana dek pişirin.
Afiyet olsun..

Görüşmek üzere.

4 yorum:

  1. Enfes görünüyor canım. Ellerine sağlık. Sevgilerimle,

    YanıtlaSil
  2. herseyın hayırlısı dıyelım tarıfde enfes tabıkı dereotsus kabak olurmu enfes duruyor ellerıne sağlık

    YanıtlaSil
  3. Zaman zaman oluyor bana da... Sonbahar mevsimi de etkiliyor gerçekten...hep bahardır ya sebeb:) kiş çok güzel görünüyor, ellerinize sağlık...

    YanıtlaSil
  4. Ahh sevgili deniz;
    ben pek severim bu kabaklı kişi. Daha önce birkaç kez yapmıştım eşim de sevdi. Dereotu burada yok. Türkiye'de alıp dondurup ayıklayıp getiriyordum ama bu sefer ihmal etmişim. Artık yoğurtla idare edeceğiz gelene kadar.
    Ben elimden geldiğince ve malzeme buldukça tariflerini deniyorum:):)
    Böyle ufak kaplarım yok ama ben geniş tart kabına yapmıştım. İyi oldu aslında hatırladığım evde dolu kabak var, bugün bakalım belki zaman bulursam yaparım.Olmada yarına:)
    Kocaman sevgiler
    Ellerine sağlık:)

    YanıtlaSil

Tasarım:Sawako Kuronuma