10 Aralık 2013 Salı

İşyerinde Kış / Erzurum Helvası-Cevizli Helva

Bütün sonbahar  boyunca, artık kış gelsin, hava soğusun da ne giyeceğimizi bilelim diyip dururken, aslında geçen kışı tamamen unutmuşum. Evde, yolda iyi de, işyerinde inanılmaz sinir bozucu geçiyor kışlar. Kış başında Pazartesi günleri buz gibi ofise gelip akşama kadar donmuş ayaklar ve ellerle ofisin ısınmasını beklemek berbat bir şey. İşte dün, kışın gelmesini çok istediğim için pişmanlığımın sebebi bu oldu.
Bütün kış neneler misali dizlerimde bir hırka (o da yetmiyor bazen montumu alıyorum) ile oturunca, balkonun kapısı sigara içen arkadaşlar tarafından açıldıkça bacakları buz kesen taraf olunca, kışları sinüzitim coştuğu için yanımdan geçen sigara içen arkadaşın kokusu bile başımı ağrıtıp, burnumu sızlatınca, o çok sevdiğim kış bana zindan oluyor işte. Dolayısıyla akşama kadar bir an önce evime gidip koltuğuma uzanmak için saatleri sayıyorum.
Oysa dediğim gibi ben kış mevsimini severim. Dışarısı genelde yağmurlu ve rüzgarlı olur. Severim pencereden seyretmeyi. Gece uyandığımda dışarıdaki rüzgarın uğultusunu dinlemeyi. Üşüyüp battaniyeye sıkı sıkı sarılmayı. Bazı geceler çok üşüyüp yünlü çoraplarla yatmayı. Üstüme hırka almayı, dışarı çıkarken bere takmayı.. Ama işte hepsi sıcak evimdeyken güzel. Bu ısınmak bilmeyen işyerinde, başkalarının yaptıklarının sıkıntısını çekip, sinirlenirken kışın güzelliklerini unutuyorum.
İşte bugünkü halim, dizlerimde hırkam, önümde beyaz çayım, kulağımda kulaklığım, odaya sinen sigara kokusundan burnum sızlıyor, inceden başım ağrıyor..

Ve, güzel bir tarif yazıyorum.
Geçenlerde bloglarda dolaşırken çok güzel bir helva görmüştüm. Fotoğraftaki helvanın dokusu çok hoşuma gitmişti. Kesinlikle denemek istemiştim.
Blogun ismini unutup hangi yörenindi, belki başkaları da paylaşmıştır diyerek Google'da aranırken ilk gördüğüm bloğu, tarifdefterinden'i buldum.
Sonunda geçen hafta kolları sıvayıp denedim. Tam olarak aynı görüntüyü yakalayamadım ama tadı nefis oldu. 




Erzurum Helvası / Cevizli Helva
Malzemeler
1 su brd. + 1 yemek kaşığı un
100 gr margarin/ tereyağı
3/4 su brd. pudra şekeri
1 su brd. dövülmüş ceviz içi
 
Yapılışı
  • Bir tencerede yağı eritin.
  • Unu ekleyip tahta bir kaşıkla karıştırarak, kısık ateşte, unun rengi hafif dönene dek kavurun.
  • Pudra şekeri ve cevizi ekleyip 5 dakika daha karıştırın.
  • Yağlı kağıt serilmiş bir kalıba dökün karışımı.
  • İyice soğuyup donunca dilimleyerek servis edebilirsiniz.
 
Görüşmek üzere..
 
 

16 yorum:

  1. oy kiyamam .bir an türkiyede afyonda gecirsigim soguklari hatirlattin bana
    kis sicacik evin varsa güzel .ya disardia yasayanlar :( Allah yardimcilari olsun cok zor
    ayaklarini sicacik suya koy akabinde sicacik su ic ,icin isinsin can
    helva eminim cok güzel .deneneceklerim cok birikti .
    nasil kalkicam altindan bilmiyorum .yalanarak ayriliyorum sayfandan sifa olsun ellerin dert görmesin ablam
    Muhabbetle

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yaa evet. Allah yardımcıları olsun. Biz yine iyiyiz tabi.
      Teşekkürler ablacım güzel yorumun için. Sevgiler.

      Sil
  2. Kışı ben de seviyorum ama kapalı sıcak mekanda olunca güzel :)) Öyle soğuk ortamda çalışmak gerçekten zor olmalı.. Dikkat etmek lazım tam hastalık mevsimi..

    Helva harika görünüyor. Çok değişik geldi bana tarifi.. Ellerine sağlık..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen, kış sıcak yerde güzel. Klasik helva yapımından farklı sanırım. Ben de bu tarifi araştırırken öğrendim un helvası yapılışını :)

      Sil
  3. harika görünüyor ellerine sağlık..

    YanıtlaSil
  4. İşyerindeki durum biraz can sıkıcıymış haklısın.Soğuk ve sigara dumanı berbat.Isınmayan bi ortam, zorunlu sigara dumanına maruz kalmak gerçekten berbat:(dediğin gibi kıştan soğutur.
    Helvanın tadını merak ettim denerim bende inşallah.Ellerine sağlık.Minik minik porsiyonlarda sunum çok hoş duruyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Helvayı dene mutlaka Bihter. Beğeneceğine eminim. Teşekkürler uğradığın için, sevgiler.

      Sil
  5. Ellerine sağlık Denizim.Bir Erzurumlu olarak Bu tarifin beni çok mutlu etti.Sunum çok hoş olmuş.Sevgilerimle...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O zaman bu tarif sana ithafen olsun :) Beğenmene sevindim. Sevgiler.

      Sil
  6. Deniz'ciğim, kışı bende çok severim ama dediğin gibi kontrolüm dışında üşümek zorunda bırakıldıysam sinir bozucu oluyor. Belkide uyarmalısın arkadaşlarını. Kıyamam sana...
    Helva muhteşem görünüyor canım. Yapılırken bile etrafa mis gibi kokular yayılmıştır.
    Ellerine sağlık canım...
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Biliyorsundur, sigara içenlere bir şey söylenmiyor :) Hemen biz ikinci sınıf vatandaş mıyız, sigara içmek hakkımız savunmasına geçiyorlar. Mecbur söylene söylene idare ediyoruz :)
      Helva gerçekten mis gibi kokmuştu. Teşekkürler uğradığın için, sevgiler.

      Sil
  7. Çok güzel bir tatlı olmuş, sunum da çok hoş, denemeliyim ben de...ellerinize sağlık...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim :) Sevgiler.

      Sil
  8. eminim helva tadından yenmiyordur ama bu fotoğraflar da bakmaya doyulmayan cinsten^^ elinize sağlık..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Beğenmenize sevindim. Teşekkürler :)

      Sil

Tasarım:Sawako Kuronuma