24 Kasım 2013 Pazar

Tarifsiz: Hıngel-Pierogi-Mantı-Mandu-Dumpling vb.

Dün biraz fazla enerji doluydum sanırım. Öyle ki, daha sabahtan bu haftasonu iyi bir kız olmaya karar verip ve tüm evi şarkılar, saçma dans figürleri eşliğinde temizledim :) İşleri bitirip mutfağa girdiğimde ise yine sabahtan kararını vermiş olduğum bir tarifi denedim. Tamamen aklımda kaldığı şekliyle (çok azı kalmış maalesef) soğanlı ve cevizli hıngal yaptım :)) Epey zaman önce erkek arkadaşımla Kısıklı'daki Hıngal'a gitmiştik. Çeşit çeşit mantının yapıldığı ufak bir restorant. O çeşitleri tattıktan sonra ağzım kulaklarımda ayrılmıştım oradan. Çok beğendiğim ve "ben de yapabilirim herhalde" diye düşündüğüm için de uzun zamandır denemeyi istediğim bir yemekti. O günden aklımda kalan tek şey ceviz ve soğandı. İçinde başka neler vardı emin olmadığım için biraz da kuş üzümü ekleyerek hazırladım içi. Yalnız o hamurları bükeceğim diye çok çektim. Bulduğum bir videoyu kaç kez başa sarıp izledim kimbilir. Ama yine de şekilleri iyi olmadı :( Sos olarak yoğurt var mıydı ondan da emin değildim. Dedim ya bu ilk denemeydi :)
Neyseki tadı fena değildi.
Bu arada mantı diyorum kısa ve öz olarak. Bugüne kadar dünya mutfağına az çok göz gezdirmiş biri olarak görüyorum ki hamur açıp içini malzemeyle doldurduktan sonra suda haşlama olayı tüm dünyada yaygın. Biz mantı diyoruz, kimi hıngal- hingel diyor, kimi dumpling diyor, kimi pierogi, kimi ravioli, kimi mandu, kimi de kürze diyor. İşin özü aynı, haşlanmış içli hamur :)
İşte benim içli hamurlarım..



Bugünlük böyle. Pek kurcalayamıyorum tarifleri bu ara. O sebeple yayınların arası da açıldı yine. Neyse, dönüşüm muhteşem olur umarım ;)

Görüşürüz..

14 yorum:

  1. ellerine sağlık Denizcim.Bizim oraların meşhur mantısıdır Hıngel.

    YanıtlaSil
  2. hamur işlerine oldum olası bayılırım, eline sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benim de zayıf noktamdır :) Teşekkürler uğradığın için.

      Sil
  3. ellerine sağlık , çok severim ben de...

    YanıtlaSil
  4. Ellerine sağlık vallahi nefis görünüyor.Ben en güzel hıngeli Artvin Borçkada Macahel köyünde yemiştim.Gürcü bir hanım yapmıştı patatesliydi o kadar lezzetliydiki ama benim yaptıklarım hiçbizaman onunkine benzemedi maalesef.Ama ben bıkmadan deniyorum o ayrı.Ellerine sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Asıl bilenin elinden yemek başka güzel. Benim yediklerim de çok lezzetliydi. Patateslisini çok övüyorlar ben de merak ediyorum. Bir dahakine patatesli deneyeceğim. Denemeye devam :)

      Sil
  5. harikaaaa,ellerinize saglik

    YanıtlaSil
  6. Hıngel ismini ilk duydum ama mantı dediğin zaman akan sular durur gerçekten :)
    Çok severim.
    Becerikli Deniz, tariflerin ve fotoğrafların çok güzel... Bu tarifini de hamur yapamasamda hazır yufkadan deneyeceğim :)) Tembel ve beceriksiz olunca böyle oluyor :))
    Yenilerini bekliyoruz canım.
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim Heyyfi. Beğenmen mutlu ediyor beni.
      Teşekkür ederim güzel sözlerin için. Sevgiler.

      Sil
  7. merhaba:) mantıyı pekseverim,her türlüsünühemde:) patateslisini deneyin birde,sıcak sıcak üzerine biberle hazırladığınız tereyağını ytoğrdunu dökünce miss gibi oluyor.. patatesler güzelce kavrulacak yalnız soğanı toz biberi ve baharatlarıyla..
    afiyet olsun..elinize sağlık:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Patateslisini de denemek istiyorum mutlaka. Dediğiniz şekilde yapacağım. Eminim harika oluyordur.
      Teşekkürler ziyaretiniz için.

      Sil

Tasarım:Sawako Kuronuma