31 Mayıs 2013 Cuma

Berliner/ Doughnut

Çoook çok uzun zaman önce fırında pişirilen bir doughnut tarifi denemiştim. Tamam kızarmışa göre daha sağlıklıydı, herşeyi iyiydi de kızarmış olanlar gibi puf puf, yumuşacık olmamıştı. Zaten tahmin de ediyordum daha farklı bir yapısı olacağını. İşte o günden sonra hiç denememiştim yapmayı. Ta ki sevgili Melek Abla'nın yaptığı berlinerleri görene dek. Gözüm korkuyordu açıkçası yapmaktan. Ama eskiden yaptığımız pişileri düşününce onun tatlı olanı diyerek motive ettim kendimi ve yoğurdum hamuru. Tabi bu olay aylar önce oluyor :) Bu kadar geciktirmemin sebebi hep araya yeni tariflerin girmesi oldu. Ama bugün arşivimde tekrar rastlayınca tamamdır, vaktidir bu güzelliği paylaşmanın dedim.
Haydi gelsin bakalım tarif..






Doughnuts/ Berliner
Malzemeler
3-4 su brd. un (bir kısmı hamuru açmak için)
1,5 çay kaşığı kuru maya
1/2 su brd.'dan bir parmak eksik tozşeker
1/2 su brd. ılık süt
80 gr yumuşak tereyağı
2 yumurta

Kızartmak için sıvıyağ

İçine doldurmak için herhangi bir koyu kıvamlı reçel veya marmelat
Üzeri için pudra şekeri serpilebileceği gibi, benim yaptığım şekilde çikolata ile de süslenebilir.

Yapılışı
  • Karıştırma kabına ılık sütü ve mayayı alın. Maya kabarmaya başlayınca tozşeker, tereyağı ve yumurtaları ekleyin.
  • 2 su brd. unu da eleyerek bu karışıma ekleyin. Tahta bir kaşıkla iyice çırparak karıştırın.
  • Un eklemeleriyle (yaklaşık 1-1,5 bardak daha) hamuru ellerinizle yoğurmaya başlayın.
  • Yumuşak kıvamlı bir hamur elde ettikten sonra üzerini temiz bir bezle kapatıp ılık bir ortamda, 1 saat mayalanmaya bırakın. Süre sonunda hamuru bir iki defa daha yoğurup iki parçaya kesin.
  • Parçaları teker teker unlanmış tezgahta açın (5-6 mm yi geçmeyecek şekilde) ve bir bardak veya kalıpla parçalar kesin. bu parçaları da unlanmış bir tepsiye alıp üzerini tekrar bezle kapatıp 15 dk dinlendirin.
  • Süre sonunda derin bir tencere veya tavaya sıvıyağ koyup kızdırın.
  • Hamurları şekillerini bozmadan dikkatlice yağa bırakın ve üzerini kapakla kapatın. 1 dk kadar bu şekilde bekletip kapağı açın. Her iki yüzünü de 2-3 dk kadar iyice kızarana dek pişirin (içlerinin iyi pişmesi için).
  • Pişirdiğiniz hamurları kağıt havlu serili bir tabağa alın ve bir sıkma aleti ile içlerine reçel sıkın.
  • Üzerlerini de dilediğiniz gibi süsledikten sonra servise hazırlar.

 
 
Afiyet olsun.
 
Görüşmek üzere.
 
 
 

14 yorum:

  1. çok güzel görünüyor..ellerinize sağlık..

    YanıtlaSil
  2. hayirli cumalar denizim
    aylar sonra bile paylasmaya deger gördügün icin
    tesekkür ederim
    rahman cok sevsin seni ellerine bedenine yüregine saglik
    dua ile ablam

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Senin güzel anlatımın olmasa hiç girişemezdim bunları yapmaya.
      Sağol ablacığım.

      Sil
  3. Ellerinize sağlık,çok güzel olmuşlar..Kahvemin yanına nasılda yakışırdı..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kahveye güzel eşlikçi evet :) Teşekkürler.

      Sil
  4. ELLERİNE SAĞLIK ÇOK NEFİS GÖRÜNÜYORLAR AMA HANİ BUNLARIN DELİKLERİ :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hahah delikleri sakladım fotoğraflarda görünmesinler diye :))

      Sil
  5. Nasıl severim nasıl yerim bi bilsen Deniz:) süper görünüyorlar.Ellerine sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ah ah ben de çok severim de işte keşke sık sık yiyebilecek kadar sağlıklı olsalar :))

      Sil
  6. Off kondurmuşsun üzerinede çikolatayı, off Deniz off:)
    Ellerine sağlık canım benim.
    Öpüyorum.

    YanıtlaSil
  7. Merhabalar,
    En iyi yemek sitelerini toparladığım bir yemek sitesi kütüphanesi oluşturdum:)
    Listemde siz de varsınız, bilgilendirmek istedim.
    Çalışmalarınızda başarılar...
    Ziyaret etmek isterseniz:
    En İyi Yemek Siteleri

    YanıtlaSil

Tasarım:Sawako Kuronuma