19 Nisan 2013 Cuma

Mayasız Haşhaşlı Çörek / Vaka- i Kene :)

Merhabalar.
Herkese güzel bir haftasonu dileyerek başlayayım. Haftasonunuz keyifli, güneşli, sıcacık geçsin.
Vaka- i kene nedir ne değildir derseniz eğer, kenelendim diyebilirim :)
Biliyorum gülünecek birşey değil bu. Hiç hoş değil ama rahatlamanın verdiği şaşkınlığa verin lütfen.
Geçen Pazar günü Çamlıca'da yılan kuyruğu (kuşkonmaz) arayacağım ben diye girmediğim çalı arası kalmamıştı. Eh tabi o kadar gezinmeye, ara dere her yere girip çıkmaya dayanamadı hayvancağız, ısırıverdi hart diye bacağımdan. Hiç de farketmedim ha! Üç gün gezdim öyle. Aslında Salı günü görmüştüm kızarıklığı ama sivilce felan diyip geçiştirmiştim. İtiraf edeyim aklıma da gelmedi değil kene ama ihtimal vermedim, üstünde durmadım. Çarşamba günü şöyle bir bakayım ne bu kızarıklık diyip bir baktım, sivilceyi kaşıdım da kabuk oldu sandım. Biraz uğraşıp kaldırdım kabuğu! ama bir de baktım yürüyor! Gecenin körüydü tabi. Sağolsun eniştem ve çocuklar beni hastaneye götürdüler. Kan alındı bakıldı felan. Herşey normal olduğu için gönderdiler eve. Tabi hastaneler, doktorlar öyle umursamaz ki doğru dürüst açıklama yapmadan gönderiveriyorlar seni. Neyse onlara küfretmeyeceğim şimdi, keyifliyim. Beni öylece gönderip hafta içi gel demişti doktor ama meğer (hemşire olan ablamdan öğrendiğim kadarıyla) başta 3 gün, sonra 1 hafta arayla, bir ay boyunca kan alınarak izleme yapılması gerekiyormuş. Tabi ben bunu duyunca da biraz olayın ciddiyetini anlayarak internette araştırınca oldu olan. Beni bir ateş bastı, yüzüm, gözüm alev alev yanmaya, bacaklarım ağrımaya başladı. Psikolojik olarak sanırım kendi kendime saçmaladım. Hemen randevu alıp bugün tekrar gittim doktora. Kan alındı, baktı doktor. Bir şey yokmuş, herşey normalmiş. Belirtiler de olmayınca rahatladım tabi ben de dolayısıyla. Doktor da o kadar rahat olunca tabi korkmaya gerek yok diye düşünüyorum. Tabi kendimi dinlemedeyim şuan, en ufak birşeyde Numune'nin kapısında biteceğim. Öyle işte, geldi başıma böyle bir şey. Bir dahaki sefere paçalar çoraba sokulacak, daha bir önlem alınacak :) Sonuçta kendini parktan bahçeden soyutlamak olmaz değil mi? Tedbiri alıp, kendimizi Allah'a emanet edeceğiz. Sonuçta bela bulacaksa, heryerde buluyor insanı.
Neyse geçelim güzelim çöreklere..
Geçen hafta Balıkesir'e gittiğimde yaptım bu çörekleri. Tek hamurla 3 çeşit :) Haşhaşlı, havuçlu ve çikolatalı.
Bu sefer de mayasız deneyelim dedim. Mayalı yiyecekler tüketemeyenler için de bir seçenek oldu böylece.



Haşhaşlı Çörek (Mayasız)
Malzemeler
1 yumurta
2 yemek kaşığı yoğurt
1 çay brd. sıvıyağ
3 yemek kaşığı tozşeker
1 çimdik tuz
1 paket kabartma tozu
Aldığı kadar un

Arasına sürmek için yumuşak tereyağı/ margarin
4 yemek kaşığı haşhaş ezmesi
3-4 kaşık su

Yapılışı
  • Hamuru yoğuracağınız kaba 2 su brd. un koyup kabartma tozu, tuz ve tozşekerle karıştırın.
  • Yoğurt, yumurta ve sıvıyağı ekleyip elinizle karıştırın.
  • Un ilaveleriyle yumuşacık, ele yapışmayan bir hamur olana dek yoğurun.
  • Hamuru 4 eşit parçaya kesin ve her parçayı tezgahta 2-3 mm kalınlığında olacak şekilde açın.
  • Üzerine azıcık su ile açılarak sürülecek kıvama getirilen haşhaş ezmesini sürün ve rulo yapın.
  • Eşit parçalara dilimleyerek yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizin.
  • Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında üstleri pembeleşene dek pişirin.
Afiyet olsun.

Görüşmek üzere.


25 yorum:

  1. Deniz'cim büyük geçmiş olsun Rabbim korumuş seni aman kontrollerini ihmal etme,Çöreğin nefis bende çok sever ve yaparım ellerine sağlık sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler Derya abla. Geçti gibi tehlike. Bir sorun çıkacağını sanmıyorum ama dediğin gibi ihmal etmemek lazım.

      Sil
  2. Canım Deniz'ciğim çok geçmiş olsun. Okurken çok ürktüm. Anlattığın olayın aynısı ben küçükken başıma gelmişti. Bir hafta sonu sivilce büyüyünce anladık:)) Çok can sıkıcı bir durum. Tabi benim başıma geldiğinde öyle şimdiki gibi hastalıklardan bahsedilmiyordu:)
    Bununla geşmiş olsun canım. Haberler iyi olduğu için rahatladım. Artık dediğin gibi paçalar çorabın içine:))

    Tarife gelince, yanımda olsan seni yanaklarından şöyle okkalı bir öperdim. Maya yiyemediğim için bu bana çok iyi gelecek bir tarif oldu. Kolayda görünüyor. Yalnız bu haşhaş ezmesi marketlerde falan satılıyormu?
    Kesinlikle deneyeceğim canım. Çok teşekkür ederim bu güzel tarif için. Tekrar geçmiş olsun canım.
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet son yıllarda ortaya çıkan birçok hastalık gibi. Eskiden yoktu böyle şeyler.
      Neyse ki korkulacak birşey çıkmadı.
      Tarifi yayınlamamın sebebi sensin aslında :) Haşhaş ezmesini Balıkesir'de A101'den almıştık. Belki oralarda da vardır. Cevap için kusura bakma lütfen çok geç oldu. Evde internet hala olmadığından arkadaşın evinde anca cevap verebiliyorum. Yoğurt konusunda haklısın, düşünemedim hiç. Yoğurtsuz da olur, süt kullanabilirsin tabi.
      Umarım işine yarar. Öpüyorum ben de. Sevgiler.

      Sil
  3. çok geçmiş olsun...blogunuz bi harika yazılarınız çok akıcı ellerinize sağlık tanımaktan mutlu oldum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hoşgeldiniz bloguma :) Teşekkür ederim, beğenmenize memnun oldum. Sevgiler.

      Sil
  4. Deniz cok gecmis olsun diyorum..insanin hic aklina gelmez ama olacaksada oluyor istedeigin gibi..neyseki atlattin ve en onemlisi farkina vardin..
    Hashasli corek nefis gozukuyor....ellerine saglik diyor keyifli hafta sonu diliyorum..sevgiyle.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle öyle, olacağa çare yok. Teşekkür ediyorum çok.
      Sevgiler.

      Sil
  5. Deniz'ciğim, henüz pişirmeden fazlasını buzluğa koysak sonradan çıkarıp fırına versek olurmu sence? Yarın deneyeceğim bakalım:))
    Umarım becerebilirim:)
    Öptüm canım...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hamurişlerinde buzluk tecrübem hiç yok maalesef Heyyficiğim. Poğaçayı felan koyanlar oluyor, belki bunda da işe yarar.

      Sil
  6. ayy canım yazını bir solukta okudum valla.allah korusun yaa.sen yine de tedbiri elden bırakma.Çook geşmiş olsun.Hayatta en çok korktuğum şey senin başına gelmiş.Doğa sevgisi insanın gözünü karartıyor.Bundan sonra daha dikkatli olmalısın.Çörekler için eline emeğine sağlık.sevgiler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benim de hiç başıma geleceğini tahmin edemediğim birşeydi. Bundan sonra daha dikkatli olacağım.
      Teşekkür ediyorum, sevgiler.

      Sil
  7. Canım, yaptım ve şu an çayımın yanında yiyorum:))
    Hem çok kolay oldu hemde çok lezzetli oldu. Sadece fırında biraz fazla tutmuşum. Bundan sonrakilerde daha dikkatli olmam lazım.
    Her zaman yapılabilecek ve can kurtaran bir tarif olmuş. Mayasız olması çok güzel. Yoğurtta maya yiyemeyenler için sıkıntılı aslında. Yoğurt yeine biraz süt koymak masıl olur sence.
    Ne kadar zahmetliyim değil mi:))
    Muhteşem bir lezzet oldu. Çok teşekkür ederim bu güzel tarif için Denizciğim. Ellerine sağlık. Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok sevindim beğenmene canım. Geç cevabım için kusura bakma lütfen. Yoğurt konusunda yukarıda cevap yazdım, olacaktır tabi sütle de. Afiyet olsun size. Senin de ellerine sağlık :) Sevgiler. B arada haşhaş ezmesi bulamazsan normal haşhaşı tahinle karıştırarak da kullanabilirsin. Biz azıcık da pekmez ekleriz. ÖYle de pek lezzetli olur.

      Sil
    2. Canım Deniz'ciğim, beni çok duygulandırdın. Demek beni de düşünüp verdin bu tarifi. Cevabını okuduğumda, o kadar duygulandım ki anlatamam. Yanında olsamda sıkı sıkı sarılsaydım sana.
      Bu arada buzluğa koymaya gerek yok çünkü hemen bitiyor, çok güzel oldu. Aslında fırında biraz daha az tutmalıydım, yinede çok güzeldi. Komşumada verdim bir tabak çok beğendiler. Benim haşhaş bulacak fırsatım olmadığı için cevizli yaptım. Öylede güzel oldu. Bir kısmınada cevizin içine pudra şekeri ekleyerek yaptım. O biraz daha tatlı oldu. Sütle yapabilecek olmama çok sevindim. Yarın belki de sütle denerim.
      Canım tekrar çok çok çok teşekkür ederim. Sana sevgiyle sarıldım benim düşünceli arkadaşım...

      Sil
  8. Geçmişler olsun,çocukluğumuzda az mı kenelerle karşılaştık ama hiç öyle hastalık yapan bir tarafları yoktu,biz mi değiştik onlar mı bilemiyorum :(
    çöreklerin mayasız olması çok güzel,ellerinize sağlık,sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dünya değişti :) Belki teknolojiyle artık savaşlar böyle oldu, belki de zamanla hayvanlar mutasyona uğradılar. Bunu bilmemiz çok zor. Teşekkür ederim uğradığın için. Sevgiler.

      Sil
  9. gecmis olsun ablam
    cok korkarim ben keneden
    bizim bulundugumuz bölge en yogun oldugu yerdir avrupada
    kene hakkinda bilgiye sahip oldukdan sonra, piknik olayini bitirmis bulunmakdayim
    ormanlik bölgeye gideceginde bol limon kolanyasi sürmelisin limonu sevmiyor kene :)
    cörekler ise nefis mayali olmamasi ayri avantaj
    e hani asamalar diye sorasim var him nerde ??
    muhabbetle ablam tekrar gecmis olsun

    YanıtlaSil
  10. Geçmiş olsun Deniz Kız kendine dikkat et. Çörekler güzel gözüküyor çok, ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  11. selamlar tesadüf eseri buldum blogunuzu gayette beğendim....bende yeni bir blog açtım tavsiyelerinizi ve yorumlarınızı bekliyorum..
    www.hamarathatunum.com

    YanıtlaSil
  12. çok çok çok geçmişler olsun, ben de çok korkuyorum keneden, ben de severim otların aralarıda yürümeyi ama bu yüzden korkuyorum, yürüyüşlerimi ot olmayan yerlerde yapmaya çalışıyorum, çok dikkatli olmak gerek, çok geçmiş olsun, kendim yaşamış gibi heyecanlandım :((
    kurtulduğunuza çok sevindim...
    çöreklere bayıdım, ellerinize sağlık...

    YanıtlaSil
  13. Geçmiş olsun,ucuz atlatmışsınız. Ama böyle otlar arasında gezerken, dikkatlide giyinmek lazım.
    Çörekler nefis gözüküyor, mayasız olması daha da pratik olmuş,elinize sağlık.

    YanıtlaSil
  14. Deniz çok geçmiş olsun, hep duyarız,başımıza gelmez sanırız, atlatmışsın çok şükür...

    YanıtlaSil
  15. bayıldık biz buna fotoğraf atabiliyormuyum :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba. Beğenmenize sevindim. İsterseniz Facebook adresime mesaj atabilirsiniz fotoğrafını. Sizin adınızla yayınlayabilirim.
      Sevgiler.

      Sil

Tasarım:Sawako Kuronuma