başlamışken, kurumuş dalların mis kokulu çiçeklerine bürünüvermesi gibi, bizler de sanki uzun bir uykudan uyanıyormuşçasına canlanıyoruz, yenileniyoruz, hareketleniyoruz.. Planlar yapmaya başlıyor, kendimizi daha enerjik hissediyoruz.
Benim en sevdiğim mevsim bu. Ilık rüzgarlarıyla, yağmurlarıyla, nefesimi kesen toprak kokusuyla, en güzel, en değerli parfümlü çiçekleriyle, ilkbahar.. Pek hoş geldi bu sene de.
İşte bu mevsimde blogları gezmek de ayrı keyifli değil mi sizce de? :) Heryerde aydınlık, birbirinden güzel çiçeklerle bezenmiş fotoğraflar göreceğiz. Sık sık gezi yazıları okuyacağız, pikniklere şahit olacağız. Yani ilkbahar bloglarımıza da hoşgeldi :)
Kendimi mutfağa kapatmak için haftasonunu dört gözle beklemiştim geçen hafta. Yeni otlar tanıdığım, midemi şenlendirdiğim, ilkbaharı hissettiğim, belki birazcık da yorulduğum güzel bir haftasonum oldu. Aşağıdaki tartı da keyifle yaptım. Bol fındıklı, elmalı..
Fındıklı, Elmalı Tart
Malzemeler
Hamuru İçin
2 cup un
2 yemek kaşığı yumuşak tereyağı (ben kase margarin kullandım)
1 cup pudra şekeri
1 çay kaşığı kabartma tozu
1 yemek kaşığı yoğurt
İç Harç İçin
3 adet iri elma
2 yemek kaşığı tozşeker
1 su brd. bütün fındık
1/2 çay kaşığı tarçın
Çay kaşığının ucuyla yenibahar
Yapılışı
- Bir tavada fındıklarınızı güzelce kavurun. Varsa kabuklarını soyup iri olacak şekilde dövün. Elmalarınızı soyun ve rendenin büyük tarafıyla rendeleyin. Bir tavaya alıp üzerine şekeri serpin. Suyunu salana dek kısık ateşte biraz pişirin. Tarçını ve yenibaharı ekleyip ocağın altını açın ve suyunu biraz çekene kadar pişirin. Ocaktan alıp dövülmüş fındığı ekleyin ve karıştırın. Soğuması için bir kenarda bekletin.
- Bu sırada hamur için unu geniş bir kaba eleyin, pudra şekerini ve kabartma tozunu da eleyerek ekleyin. Karıştırın. Yoğurdu ve margarini de ekleyip yoğurmaya başlayın.
- İlk başta hamur hiç birleşmeyecekmiş gibi gelecek. Ama yoğurdukça yumuşayacak ve birleşecek.
- Hamuru aşağıdaki ilk fotoğraftaki gibi ikiye ayırın. Biri diğerinden az daha büyük olacak.
- Kelepçeli kalıbın altını (veya tart kalıbınızın) çok az tereyağı ile yağlayın ve büyük olan hamuru merdane ile açtıktan sonra kalıba yerleştirin.
- Üzerine çatalla delikler açıp 180 derecedeki fırında hafif pembeleşene dek pişirin.
- Taban kısım soğuduktan sonra üzerine soğumuş olan elmalı harcınızı serin ve üzerini düzleyin.
- Kalan küçük hamuru da merdane ile açın ve çiçek şekilli kurabiye kalıbıyla çiçekler kesip elmalı harcın üzerine yerleştirin.
- 180 derecede ısınmış fırında üzeri pembeleşene dek pişirin.
- Soğuyunca üzerine pudra şekeri serpebilirsiniz.
Deniz'ciğim, bu nasıl bir şeydir böyle...
YanıtlaSilMuhteşem görünüyor, çok şık.
Ayrıca tadı da eminim muhteşemdir. Elmalı herşeyi çok seviyorum. Hele ki şu sıralar, yeme içme faaliyetlerimde sınır tanımazken...
Durmaksızın yiyorum şu aralar:)
Ellerine sağlık. Bu gerçekten bir sanat eseri olmuş canım...
CANIM BAYILDIM BAYILDIM
YanıtlaSilSUNUM GÜZEL GÖRÜNTÜ GÜZEL HER ŞEY ÇOK GÜZEL
ELLERİNİZ DERT GÖRMESİN
HAYIRLI AKŞAMLAR
ellerine sağlık canım.nefis gürünüyor.hem de çok şık olmuş.
YanıtlaSilbu tart benım için harıka bır lezzet olmus hepsını yıyebılırım ellerıne sağlık canım cok nefıs gorunuyor
YanıtlaSilÇok şık tam bir bahar tartı olmuş,lezzetinin güzelliğini düşünemiyorum..Fındık ve elma ikilisi süperdir eminim..ellerine sağlık..
YanıtlaSilAhh bugün hava nasıl güzel nasıl güzeldi,içeri girmek istemedim..Ilık ılık rüzgarlı ve tertemiz:)
YanıtlaSilYaşasın bahar geldi:)
Canım ben bayıkdım ve bittim bu tarta:)
Nasıl bi güzellik böyle..
Ellerine sağlık.
Immmm...Çok şirinnn....Mutfağına bahar gelmiş.Ne güzel.
YanıtlaSilDeniz'cim tartımı almöaya geldim tabak hazırlanmış yanında bir fincen çayda varsa süper olur:)))Ellerine sağlık sevgiler...
YanıtlaSilcicek bahcesi gibi görünüyor
YanıtlaSilresimler sahane
asamali resimlemen ise daha bir zenginlik katmis ablam
dikkate al bunu
sevgilerimi gönderiyor dualarina talib oldugumu bilmeni istiyorum
elınıze sağlık yumurta yokmu hamurunda
YanıtlaSilTeşekkür ederim. Hayır yumurta kullanmadım. İçinde yoğurt olduğu için gayet güzel bir hamuru oldu.
SilÇok güzel olmuş.Çiçek şekilleriyle turtanın üzerini kaplamak çok güzel fikir.Çok sevdim.Elinize sağlık...
YanıtlaSilSevgiler
Çiçekli turta çok güzel olmuş. Bahar gibi. Ellerine sağlık. Sevgiler..
YanıtlaSildeniz'cim cokk cokk guzel olmus tart...fotograflarin, sunumun cok guzel tam cicek bahcesi canim ellerine saglik ablam :)
YanıtlaSilMerhabalar...
YanıtlaSilNe hoş bir yermiş burası. Gözüm gönlüm açıldı.
Tam olarak inceleyemedim ama bir süre burada olacağım muhakkak.
Sevgilerimle...
Merhaba, hoşgeldiniz :)
SilBeğenmenize sevindim. Sevgiler.
Teşekkür ederim, tüm uğrayan ve güzel sözlerini bırakan arkadaşlarım. Beğenmenize çok sevindim. Bu hafta çok yoğun olacağım için fazla vakit ayıramıyorum buraya. Herbiriniz benim için kıymetlisiniz. Sevgilerimi bırakıyorum sizlere.
YanıtlaSilevet benimde sıcaklarla güneşle içim açılıyor bloga bile başka bakar oldum gezi yazıları yazmak istiyorum:)
YanıtlaSiltarifin harika görünüyor ellerine sağlık:)
fotoğraflarına bayılıyorum.
Çok cici olmuş Deniz...Çok hoş :)
YanıtlaSilBahar konusunda hem fikiriz, en sevdiğim mevsim, özellikle de ılıklığıyla kalbimi fethediyor :)
Ellerine sağlık, bayıldım, baharı çiçekleri böyle karşılamak lazım, içim açıldı iyice, böyle güzel çiçekler yapmak varken hamuru rendeleme iptal oldu:)) mutlaka yaparım, o çiçek kalıplarından bendede var, çok şık olmuş, elmalı tartı çok severim, sevgileer:))
YanıtlaSilellerine sağlık çok güzel görünüyor
YanıtlaSilBanada Beklerim Sevgiler ♥
gulunrengii.blogspot.com
bahar gelmiş, çiçeklenmiş her yer, tartlar bile, süper olmuş, ellerine sağlık...
YanıtlaSilben bunu yarın kesin yaparım,çok kolaymış çoookta güzel gözüküyor yaa:)ellerinize sağlık:)
YanıtlaSilSunum baharın müjdescisi olmuş,şahane...elinize ve fikrinize sağlık.
YanıtlaSilsunum harika olmuş
YanıtlaSilBu fikri sevdim
ellerinize sağlık
Yumuşak oluyormu ? Benim için önemli çunku.sert olup ta zor yeniyorsa bir işe yaramiyor ben yumuşacik bir tart yapmak istiyorum
YanıtlaSilKek gibi yumuşak bir hamuru yok, ama öyle çıtır çıtır kurabiyeler gibi sert de değil. Elmalı kurabiyenin yapısı daha yakın diyebilirim.
Sil