19 Aralık 2012 Çarşamba

Balkabaklı Pasta

Pasta, tart, kek ne isterseniz diyebilirsiniz. Ben kremalı olan keklere direkt pasta diyorum :)
Bu pasta tamamen doğaçlama çıktı ortaya. Geçen hafta annemin soyulmuş ve doğranmış olarak getirdiği kabak dilimlerini klasik tatlı yapmak yerine değişik sunmak istedim. Zaten tatlısını ablam yapmıştı geldikleri akşama.
Aslında o gün aklımda hep kubbe şeklinde bir pasta yapmak vardı. Fakat kabak püresini bir paket krem şanti ile karıştırınca epey yumuşak bir kıvamı oldu. Pastayı hazırladıktan sonra dolapta bekletsem bile dilimlendiğinde dik duracak şekilde sertleşmemesinden korktum ve kekimi hiç kesmeden direkt üzerine sürdüm kremasını.

Bu arada bir süredir kendi fotoğraf makinemi kullanamıyordum bozulduğu için. Net ve hoş fotoğrafların sebebi yeğenimin fotoğraf makinesini ödünç almış olmamdı. Bu fotoğraflar ise, o günlük eski fotoğraf makineme eşdeğer bir makine kullanmış olmam ve alışamadığım için bir türlü net fotoğraf çekememem sebebiyle flular. Yakın zamanda da tekrar böyle bir pasta yapmayacağım için yayınlamak istedim.



 
 
 
Balkabaklı Pasta
Malzemeler
3 yumurta
1 1/2 cup un
1/2 cup süt
100 gr yumuşatılmış margarin
3/4 cup tozşeker
1 paket kabartma tozu
 
Kreması İçin
1 cup balkabağı püresi (Tarifi aşağıda)
1 su brd. süt
1 paket sade krem şanti
Çok az yenibahar
Çok az tarçın
 
Süsleme için: Ceviz, fındık, fıstık vs.
 
Yapılışı
  • Öncelikle margarini ve  tozşekeri derin bir kaba alıp iyice çırpın. Kremsi bir kıvam aldığında yumurtaları teker teker iyice karışana kadar çırparak ekleyin.
  • Sütü de ekleyip karıştırın.
  • Ayrı bir kapta unu ve kabartma tozunu karıştırın.
  • Un karışımını yumurtalı karışıma ekleyin ve tahta bir kaşıkla malzemeyi birbirine iyice yedirin.
  • Kelepçeli 23 cmlik kek kalıbının altını margarinle yağlayın ve üzerine un serpin. Fazla unu kalıbın altına vurarak dökün.
  • Kek karışımını kalıba dökün ve önceden ısıtılmış 180 derecedeki fırında kabarıp üzeri kızarana dek pişirin.
  • Keki fırından çıkardıktan sonra ilk sıcağı çıkınca kalıbın kenarlarından bir bıçakla geçin. Kelepçesini alıp bu şekilde soğumaya bırakın.
  • Bu arada kremayı hazırlamak için sütü ve krem şantiyi mikserle iyice çırpın.
  • 3 tatlı kaşığı kadar krem şantiyi balkabağı püresine ekleyin ve karıştırın. Yenibahar ve tarçını da ekleyin ve güzelce karıştırın.
  • Kalan krem şantiyi krema sıkma torbasına doldurun ve pastanın üzerini süslemek için kenara alın.
  • Kekin altı üste gelecek şekilde çevirin (bu aşamada dilerseniz keki ballı süt ile ıslatabilirsiniz).  Kabak püreli kremanın tamamını üste sürün.
  • Üzerini kalan krem şanti ve ceviz ile süsleyin.
Balkabağı Püresi
Malzemeler
1 dilim balkabağı
1/2 çay brd. tozşeker
1 çay brd. su

Yapılışı: Soyulmuş balkabağı dilimini  4-5 dilime kesip tencereye alın. Üzerine tozşekeri ve suyu dökün. Kabak iyice yumuşayana dek kısık ateşte kapağı kapalı olarak pişirin. Pişen kabağı blenderdan geçirip püre haline getirin.
 
 
NOT: Benim pastamda olduğu gibi daha kalın bir krema katı isterseniz püre miktarını çoğaltabilirsiniz. Benim kullandığımdan fazlası arttığı için miktarı azaltarak verdim.
 
 
Afiyet olsun.
 
Görüşmek üzere.
 


12 yorum:

  1. şekli sunumu çok güzel...
    ellerine sağlık canım...

    YanıtlaSil
  2. Ekrandan dalıp o dilimi alıveresim geldi.Balkabağını çok severim ve böyle kek üzerinde gerçekten pasta gibi olmuş.
    Ellerine sağlık canım..

    YanıtlaSil
  3. Denizcim balkabağını çok severim,pastan harika olmuş ellerine sağlık.O dilim benim
    için mi:)))Sevgiler...

    YanıtlaSil
  4. Cok hos bir görüntü,balkabagini bir de püre seklinde deneyeyim...Ellerinize saglik,yiyenlere afiyetler olsun

    YanıtlaSil
  5. Evde yaklaşık bir aydır bakışıp durduğumuz kabakla bunu deneyebilirim.ellerine sağlık harıka gorunuyoır

    YanıtlaSil
  6. ellerine sağlık, balkabağı püresinden krema, görüntü çok hoş :))

    YanıtlaSil
  7. 3 seferdir yorum bırakmaya çalışıyorum bakalım bu olacak mı ?

    Dondurucuda bekleyen kabak dilimleri bu tarifle hayata dönmeli. Ellerine sağlık, sevgiyle... Aysel

    YanıtlaSil
  8. Şirine, teşekkürler :)

    Hayat Cafe, kek üzerinde gerçekten çok iyi oldu. Tavsiye ederim :)

    Derya Sezgin, o dilim senin olsun :)) Teşekkür ederim ziyaretin için.

    Yıldız, teşekkürler. Dene bakalım, seveceğini umuyorum.

    Fatma Çelik Ayvaz, aa o kabakla denemelisin bence de :) Çürümeden önce güzel bir şeye dönüşsün :))

    Sema, teşekkür ederim :)

    Aysel, bu sefer oldu evet :)) teşekkürler ziyaretin için.

    YanıtlaSil
  9. kabagin her cesidini seviyorum
    bu haliyle cok nefis görünüyor denizim herseyde vardir bir hayir diyelim
    ellerine saglik ablam duana talibim

    YanıtlaSil
  10. Çok lezzetli ve iştah açıcı görünüyor. Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  11. Canım yine önce gözlere sonra damaklara hitap eden bir tarif paylaşmışsın.
    Çok lezzetli görünüyor.
    Ellerine sağlık canım.
    Sevgiler Deniz'ciğim...

    YanıtlaSil
  12. Deniz, yine harika bir tarif. Fotoğraflarını ben çok beğendim. Tarifte kabak olması ayrı bir güzellik.
    Ellerine sağlık.

    YanıtlaSil

Tasarım:Sawako Kuronuma