31 Ekim 2012 Çarşamba

Elmalı, Kakuleli Tartöletler

Eveeet! Uzun(?) bir tatilden sonra geldik işlerimizin başına. Kurban Bayramı, 29 Ekim derken güzelce dinlendik ama benim gibiler için o tatil pek de uzun gelmemiş olsa gerek :)
Dün 29 Ekim yürüyüşü ile ilgili bir yazı yazacaktım ama geç kaldım, gündem değişmişti bile ben fotoğraflarımı çıkarmak için bilgisayarımın başına oturduğumda.
Biraz da kış saatine uyum sağlayamadım sanırım. Zamanımı ayarlayamıyorum, yolculuklar, yorgunluklar da üstüne gelince eve girdiğimde miskinlik çöküyor üstüme.
Kışın en sevmediğim yanı günışığından yararlanamamam. Eve gecenin körüymüş gibi bir karanlıkta girince kötü oluyor, heves kalmıyor birşeylerle uğraşmak için. Hele fotoğraf hiç çekilmiyor o kör aydınlatmalarda.
En iyisi içeceğini alıp bilgisayar başında dizi izlemek oluyor :)
Bu sıralar birşey pişirememem veya başka şeylerle uğraşamıyor olmam bugün burayı boş bırakacağım anlamına gelmiyor ama.. Kötü günler için sakladığım tariflerim vardır bir yerlerde.
Neyseki garantici bir insanım :))

İşte geçenlerde birgün (ne zaman hatırlamıyorum) yaptığım elmalı tartöletlerimmm :)







Elmalı, Kakuleli Tartöletler
Malzemeler (15 adet)
Hamuru İçin
1+ 1/2 cup un
100 gr tereyağı/margarin
2 yemek kaşığı yoğurt
1/2 cup pudra şekeri
1 çay kaşığı kabartma tozu

Üzeri İçin
6 adet küçük boy elma
3-5 adet kakule/ tozu varsa üzerlerine çok az serpilecek kadar
Tarçın çubuğu/ toz ise üzerlerine çok az serpilecek kadar

Yapılışı:
  • Hamur için öncelikle tereyağını ince ince doğrayıp oda sıcaklığında yumuşamaya bırakın.
  • Unu, pudra şekerini ve kabartma tozunu hamuru yoğuracağınız kaba alıp karıştırın.
  • Tereyağını ve yoğurdu da ekleyip yoğurmaya başlayın. 
  • İyice birleşip yumuşak bir hamur olana dek yoğurun.
  • Hamuru unlanmış tezgaha alıp merdane ile 2mm kalınlığında açın. 
  • Kalıplarınız büyüklüğünde yuvarlaklar kesip çok az margarinle yağlanmış kalıplarınıza yerleştirin. 
  • Üzerlerine çatalla birkaç delik açıp, soyulup dilimlenmiş elmaları yerleştirin. 
  • Kakule tohumlarını havanda iyice dövüp çok az bir şekilde elmaların üzerine serpin.
  • Tarçın çubuğunu da minik bir rende ile rendeleyerek üzerlerine serpin. 
  • 180 derecede ısınmış fırında kenarları kızarana dek pişirin.
Afiyet olsun.

Görüşmek üzere.

18 yorum:

  1. Deniz'cim hoşgeldin ben bayramda çalışanlardan
    dım maalesef:(((Sorma o fotoğraf sorunu bendede var inşallah bir tane profesyonel makina alabilirim:)))Tartöletler nefis ellerine sağlık sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hoşbuldummm. Aaa ne kötü olmuş bayramda çalışman :(
      Evet her blogcuya lazım bir profesyonel makina. Bana da şart.

      Sil
  2. Çok güzeller Deniz, ekle ekle ekle :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim :) Sevindim beğenmene. Akşama ekleyeceğim inşallah.

      Sil
  3. bu tartlar çok şeker görünüyor...
    ellerine sağlık canım...

    YanıtlaSil
  4. Nasıl güzel resimlemişsin,ne kadar güzel servis etmişsin.
    Vallahi bayıldım:)
    Şifa olsun canım.
    Muhabbetle..

    YanıtlaSil
  5. Fotoğraflar cokkkkk güzel Deniz..çok hoşuma gitti.Tartoletler nefis görünüyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevindim beğenmene. Teşekkürler güzel yorumun için.

      Sil
  6. ellerine sağılık,hala kakuleyi alamadım,merak ediyorum bu baharatı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler Mazes. Kakule biraz yoğun kokusu olan bir baharat. Açıkçası nasıl kullanılıyor bilmiyorum. Ben içindeki çekirdekleri döverek serpiyorum kullanacağım şeyde. Çok fazla katınca kokusu yoğun oluyor. Ama hoş bir kokusu var. Çok da faydalıymış. Çayı bile yapılıyormuş ama daha denemedim. Onu da bir gün deneyip burada yayınlarım belki.

      Sil
  7. Deniz senin sunumların, fotografların, tariflerin nefis. Daha çok genç olduğun düşünülürse ilerde tam bir usta olacağına eminim. Eline sağlık harika.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim. Böyle güzel sözler duymak beni motive ediyor. Fotoğraflarıma ayrı özeniyorum çünkü yaptığım şeyi burada sadece gösterebiliyorum. Görüntüsü o yüzden benim için çok önemli. Olduğu kadar, elimden ne geliyorsa işte :)

      Sil
  8. Deniz'ciğim ellerine sağlık.
    O kadar çok severim ki elmalı yapılmış herşeyi.
    Ama böyle tariflere hiç bulaşmıyorum bile beceremem diye.
    Ben çok beceriksizmiyim neyim yahu :)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :) Aslında çok basit şeyler. Biraz denemek lazım sadece. Yaptıkça el alışıyor.
      Teşekkürler uğradığın için.

      Sil
  9. Haklısın hava erken kararıyor ve benim evim zaten karanlık bir ev böyle kış günlerinde daha da erken kararıyor ve istediğim gibi fotoğraf çekemiyorum..
    Canım nefiss ötesi görünüyorlar..
    Ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederimm. Karanlık evlerde daha zor fotoğraf olayı. Ama senin fotoğrafların da gayet güzeller. Özen gösterdiğin belli.

      Sil

Tasarım:Sawako Kuronuma