17 Nisan 2017 Pazartesi

Ispanak Çorbası / Terbiyeli Ispanak Çorbası

Çorbayı genelde akşamları değil de, öğlenleri çok arıyorum. Bazen bir çorba içip öğünü atlatmaya çalışıyorum. Bu yüzden son zamanlarda çorba konusunda sıkıntı yaşamaya başladım. Bizim evde her öğünde mutlaka çorba olur. Ancak bazen benim damak tadıma uymayabiliyor. O zaman da tarhana imdadıma koşuyor, ya da yoğurtlu nohutlu çorbalar yapıyorum.
Bugün ise dün aldığımız, güzelce yıkayıp kuruttuğum ve bir kısmını başka bir şey için kullandığım ıspanağın kalanını kullanmak amacıyla şöyle bir dolandım nette. Aslında isteğim ıspanaklı ekşili çorba yapmaktı ama evde kıyma olmadığı için terbiyeli çorbaya kaydım. Tarifi buradan uyarladım. Ben biraz fazlaca yaptım kalabalık olduğumuz için. Dilerseniz malzemeleri kendinize göre azaltabilirsiniz.
Yapımı oldukça basit ve lezzetli bir çorba oldu.
Ispanak Çorbası / Terbiyeli Ispanak Çorbası
Malzemeler (6-8 kişilik)
Yarım bağ ıspanak (doğranmış hali 3 su brd.)
12 su brd. kaynamış su
1/2 su brd. arpa şehriye
1 yumurta sarısı
4 yemek kaşığı yoğurt
2 silme yemek kaşığı un
Tuz, karabiber
1 yemek kaşığı tereyağ
Kuru nane, pulbiber

Yapılışı
  • Tencerenize kaynamış suyu alın, arpa şehriyeyi içine atın ve şehriyeler yumuşayana dek orta ateşte pişirin. 
  • Bu sırada ıspanakları yıkayın, suyunu süzdürün ve küçük kareler olacak şekilde doğrayın. 
  • Ispanakları suya ilave edip karıştırın. Ocağın altını kısıp 10 dk bu şekilde kaynatın. 
  • Bir kasede yoğurt ve yumurtayı çırpın, unu ilave edip topak kalmayana dek çırpın. Çorbanın suyundan 2-3 kepçe alın ve yavaş yavaş ve aynı anda çırparak karışıma ekleyin. Ilıyan bu yoğurtlu karışımı tencereye, yine yavaş yavaş ve çorbayı karıştırarak ilave edin. 
  • 5 dk daha karıştırarak kaynatın ve ocağın altını kapatın. Çorbaya yeteri kadar tuz ve karabiber ilave edin. Blenderı iki-üç defa çalıştırarak ıspanakların bir kısmını parçalayın. 
  • Küçük bir cezvede tereyağı kızdırın, birer tatlı kaşığı pulbiber ve kuru nane ekleyip ocaktan alın ve bu yağı çorbanın üzerine dökün. Bir iki karıştırıp servis edebilirsiniz.
Afiyet olsun!
Görüşmek üzere.

4 yorum:

  1. Bu ıspanak ötesi bir çorba olmuş. İçinde olmayan yok.Şimdi blogda torun için bir etiket yaptım ya bebek yemekleri ararken bir linkte ıspanak çorbasına ocağa kapatmadan süt ve labne peynirini karıştırıp çorbaya döküyor. Bu tarif da sıraya girdi. Eline sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Besleyici, güzel bir çorba. Bebeklerin de yiyebileceği türde. Ben ıspanakların çok az bir kısmını blenderdan geçirdim o yüzden tanesi çok. Ama tamamı da blenderdan geçirilirse güzel olacaktır. Teşekkürler uğradığınız için.

      Sil
  2. Çok lezzetli görünüyor, deneyeceğim. Ispanakla yapılan her şeyi çok severim. Yakın zamanda bir restoranda mercimekli (kırmızı) ıspanak çorbası yedim ilk kez. o da çok lezzetliydi.
    Ellerinize sağlık:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ispanağı ben de çok seviyorum. Çorbaya, yemeğe, keke, yumurtaya, herşeye yakışıyor :)
      Mercimekli çorbasını da merak ettim.
      Teşekkürler uğradığınız için.

      Sil

Tasarım:Sawako Kuronuma