29 Nisan 2017 Cumartesi

DIY: Beton Mini Saksılar

Merhaba!
Bugün yemek paylaşmayacağım. Taa geçen yaz sonunda yaptığımız saksıları paylaşmak istiyorum.
Hani şu betona sardığımız zamanlar^^
Beton saksılarım içlerindeki mini kaktüslerimle birlikte çok sevimli olmuşlardı. Çok severek kullandım.
Saksılardan biri benim umursamazlığıma kurban gitti. İçindeki çiçek de öldü kış başında. Ama bu yeniden yapmamıza engel değil! Bir ara bu saksılardan tekrar yapmayı düşünüyorum. Onları da yeniden yaptığımda paylaşırım.
 
Üstteki fotoğrafta sağdaki çatlak, bitkiyi doğrudan toprağıyla koymamdan kaynaklandı. Suladıkça büyüdü, ben umursamadım, o da düyümeye devam etti ve en sonunda kırıldı. Yani bitkiyi beton saksıya mutlaka bir plastik saksı içinde koymak ve sularken çıkarıp, suyunu süzdürüp öyle geri koymak gerekiyor. Diğer saksımda öyle yaptığım için hiç sorun olmadı, hala kalemlik göreviyle hayatına devam etmekte^^
 
Karışım kullanacağınız kalıplara göre değişeceği için ölçü vermiyorum.

Beton Mini Saksılar
Çimento
Derz dolgu
Varsa kum
Su
Bir dış kalıp (Pet şişe vb.)
Bir iç kalıp (Daha küçük pet şişe vb.) İç kalıpla dış kalıp arasında en az 1 cm boşluk olsun ki saksımız çok ince olmasın.
Ağırlık için birkaç taş
Yapılışı
  • Kullanacağınız miktarda çimento ve derz dolguyu 1'e 1 oranda (yani 1 su brd. çimento -1 su brd. derz dolgu gibi) bir kaba koyup karıştırın. Varsa 1-2 yemek kaşığı kadar kum ilave edin. Yoksa gerekli değil.
  • Suyu azar azar dökerek akan ancak koyu kıvamlı bir karışım (kek hamuru gibi) elde edin. 
  • Kalıbınızın 3/4'lük kısmına (4'de 3'üne) karışımdan doldurun. Üzerine içi taşlarla dolu iç kalıbı yerleştirin. 
  • Hiç oynatmadan 48 saat bekletin. 
  • Donan saksıdan kalıpları ayırın. Fazlalık kısımları ve pürüzleri zımpralayın. İsterseniz dışına desenler boyayabilirsiniz. 
NOT: Bitkiyi kesinlikle plastik saksı ile yerleştiriniz ve sulamayı beton saksıdan çıkararak yapınız. Su betonda çatlamaya sebep oluyor.

4 yorum:

Tasarım:Sawako Kuronuma