25 Kasım 2016 Cuma

Balkabaklı Havuçlu Kurabiye

Bazı sebze/meyvelere birkaç şans daha vermek gerekir. Mesela patlıcan! Türlünün içinde sevmediysen fırınlanmışını ya da kızarmışını dene. Yine mi sevmedin? Başka tarifle bir daha dene. Bamya? Bamya da onlardan değil mi çoğumuz için? Katiyen ağzıma sürmezdim çocukken, ama bir kere de büyüyünce deneyim dedim ve çok beğendim :P Balkabağı da bunlardan biriydi benim için. Hoş, bir tek tatlısı yapılırdı bizim evde ben çocukken. Hem de tencerede. Hiç sürmezdim ağzıma onu da. Çok zaman sonra, birkaç sene önce fırınlanmış kabak tatlısı yememle birlikte o da girmeye başladı mutfağıma. Şimdi de nerelere daha koysam diye bakınıyorum :)
Balkabağı da hani alınca bitmez. Çorbasını, tatlısını yaptık yedik. Eee kalanı ne olacak? Bisküvili pastası, turtası, kurabiyesi.. Kurabiye güzel fikirlerden biriydi. Geçenlerde çorba için dilimlediğim kabaktan biraz artınca rendeleyip havuçla birlikte kavurdum ve kurabiye içine doldurdum. Çok yakıştı. İşte onu paylaşacağım bugün.
Balkabaklı Havuçlu Kurabiye
Malzemeler
1,5 cup un
2 yemek kaşığı pudra şekeri
75 gr yumuşak tereyağı
1 çay kaşığı kabartma tozu
Bir çimdik tuz
1 su brd. balkabağı rendesi
1/2 su brd. havuç rendesi
1 yemek kaşığı tozşeker
1/2 su brd. kırık fındık
Tarçın, kakule, muskat

Yapılışı
  • Öncelikle kabak ve havuç rendesini tavaya alın. Üzerine şeker ve baharatları ekleyip orta ateşte birkaç dk kavurun. Bir kenara alıp soğumasını bekleyin.

  • Hamur için tüm malzemeleri kaba alın, önce çatalla ezerek karıştırın. Sonra elinizle toparlayın hamuru. Yumuşak bir hamur olacak.
  • Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp avucunuzda açın. Ortasına bir tatlı kaşığı kabaklı içten koyun ve top yaparak kapatın.
  • Yağlı kağıt serili tepsiye yerleştirin ve 180 derecede önceden ısınmış fırında kabarıp altları kızarmaya başlayana dek pişirin.
  • Fırından çıkarıp iyice soğutun. Üzerine pudraşeker serpip servis edebilirsiniz.


Afiyet olsun.
Görüşmek üzere.


2 yorum:

  1. İnsan büyüdükçe dama tadı da gelişiyor ve değişiyor. Ben de küçükken kabak tatlısını neden bilmem yemezdim, huysuzluğumdan herhalde :)) Bir gün ablam ağzıma tıkıştırıverdi, aa ben bunu niye yemiyormuşum ki dedim kendi kendime :)) Çok severim kabak giren her tür tatlıyı. Çorbası da fena olmuyor hani..

    Bak biz bir de böreğini yaparız çok güzel olur. Bu kurabiyeyi de eve gittiğimde zaman bulursam denerim inşallah.

    Ellerine sağlık..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle. Önyargıyı yıkabildikten sonra aslında değişiyor herşey.
      Tuzlu börek olarak denemedim hiç ama tatlı börek olarak bir denemem olmuştu. Çok da lezzetli olmuştu.
      Teşekkürler uğradığın için.

      Sil

Tasarım:Sawako Kuronuma