29 Aralık 2015 Salı

Kuru Meyveli Mozaik Pasta

Arada bir (senede bir?) alış-veriş yaparken pötibör bisküvi alırım. Hem de büyük, ekonomik paketlerden. Bir gün mozaik pasta, bisküvili pasta yaparım umuduyla^^ Birkaç ay açılmadan durur paket. Ama illa bir gün kullanırım ilk yarısını. Kalan yarısı da diğer birkaç ayı daha bekler. Böyle böyle senede bir kez de olsa büyük boy paketlerde pötibör girer bizim eve. Geçenlerde buzdolabını temizlerken eski ne var ne yoksa kullanılsın diye çıkardığımda, geçen seneden kalan bisküvileri gördüm^^ Kalabalığız, yenir düşüncesiyle çıkardım onları ortaya. Bu arada birkaç gün öncesinde de yeni paketi almıştım bile. Uzun uzun düşünüp taşınmalar, balkabaklı pasta mı, mozaik pasta mı, bisküvili pasta mı yapsam kararsızlığında kalmalar sonucunda mozaik pastada karar kıldım.
Daha önce bir blogda gördüğüm tarif geldi aklıma ama hangi blogdu maalesef hatırlayamıyorum:( Mozaik pasta içerisine kuru incir, kuru kayısı vs. ekleyerek yapılmıştı ve benim de çok hoşuma gitmişti. Muhtemelen "Çok güzel. Kesinlikle deneyeceğim" diye yorum yapmışımdır :) Ama maalesef, telefonumda tuttuğum notlarımı, telefon değişimi sebebiyle kaybettiğimden (inanın lütfen, o numaranızı kaydetmeyip, 'aaa telefonum bozulmuştu, tüm numaralar gitti canım yaa' yalanı atanlardan değilim^^) denenecekler listem kayboldu. O yüzden o arkadaşa isim veremeden teşekkür ediyorum. Kesinlikle mozaik pastanın bu hali çok daha leziz.
 
Ben sanırım biraz cimri davrandım kuru meyve konusunda. Dilimleyince hiç de öyle görünmedi incirler, kayısılar :( Oysa çok özenmiştim.
Ama lezzet önemli değil mi asıl? Şahaneydi ;)

Kuru Meyveli Mozaik Pasta
Malzemeler
1,5 paket pötibör bisküvi
3 yemek kaşığı kakao
1 su brd. süt
100 gr tereyağı/margarin
1 su brd. tozşeker
3-4 adet kuru incir
3-4 adet kuru kayısı
3-4 adet kuru hurma
80 gr bitter çikolata
Yapılışı
  • Bisküvileri çok ufak olmayacak şekilde bir kaba kırın.
  • Küçük bir tencerede yağı eritin. Kakaoyu ekleyip iyice çırpın. Tozşeker ve sütü de ekleyin karıştırın. Ocağın altını kapatıp ılımaya bırakın.
  • Tüm kuru meyveleri küçük küçük doğrayın. Bisküvilere ekleyin.
  • Hafif ılık olan kakaolu karışımı da ekleyip, bisküvileri çok fazla ezmemeye özen göstererek karıştırın.
  • Streç film kaplı kalıba döküp hafif bastırarak düzleştirin. Üstünü de kapatıp buzdolabında en az 2 saat dinlendirin.
  • Çikolatayı benmari usulü eritin. Kalıptan çıkardığınız soğuk pastanın üzerine yavaşça döküp yayın. Çikolata donduğunda dilimleyip servis edebilirsiniz.
Afiyet olsun.
Görüşmek üzere.

14 yorum:

  1. benim de böyle bir tarifim var , gerçekten kuru meyveler tatlıyı daha da tatlı yapıyor, elinize sağlık Deniz..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler Mehtap. Gerçekten çok yakıştı kuru meyveler. Daha önce hiç denememiştim bu şekilde.

      Sil
  2. ellerinize sağlık bu benmari usulu eritmeyi çok zorlanarak yapıyorum:(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler siyahkuğu.
      Evde su ısıtıcısı veya çay makinesi kullanıyorsanız içine biraz su koyun kaynatın. Kapak kısmına uyacak bir kaseye çikolataları kırın. Kaseyi oturtun. Arada bir karıştırarak eritin. Benim bulduğum en kolay ve etkili yöntem bu oldu :) Ben çaycı kullanıyorum, o ısıyı sürekli dengede tuttuğu için sürekli buhar çıkarıyor, dolayısıyla daha hızlı eriyor.

      Sil
  3. en sevdiğim şey tatlıdır :) ellerine sağlık mis mis :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benim de öyle :) Uzak kalması çok zor :(

      Sil
  4. Bugun yaptim mozaik pasta evde tum yukardaki kuru meyvelerde olmasina ragmen hic aklima gelmedi icine katmak zaten hicte dusunmedim bugune kadar iyiki paylasmissin..mutlaka en kisa zamanda meyveli deneyecegim..super gozukuyor afiyetler olsun..mutlu yeni yil olsun..sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Beğeneceğinizi düşünüyorum. İncirler çıtır çıtır dokunuyor dişe, çok hoş.
      Teşekkürler uğradığınız için.
      Size de iyi seneler, sevgiler.

      Sil
  5. oh şahane ben de denemeliyim deniz.
    senin paylaşımların hep şahane oluyo bu arada:)))
    mutlu yıllar,sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler Havva. Beğeniyorsan ne mutlu bana.
      Mutlu yıllar size de. Sevgiler.

      Sil
  6. Ben uçuşan pamukçuk resmi bakmaya gelmiştim:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Pamukçuklar bir görünüp bir kayboluyorlar :) Güzel manzaralı bir yerde olsam çekicem de fotoğrafını, etrafım bina dolu :(

      Sil
  7. Eller,,ine sağlık en sevdiğim klasik pastalardan biridir mozaik pasta kuru meyveli olması daha da lezzet katmıştır eminim sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yeni bir sürü tatlı, pasta tarifi arasında eskiler, klasikler unutuluyor. Ama arada bir yer vermek gerekiyor. Eski bir dostla karşılaşmış gibi oluyor insan :) Teşekkürler uğradığınız için.
      İyi seneler. Sevgiler.

      Sil

Tasarım:Sawako Kuronuma