11 Kasım 2015 Çarşamba

Tavuklu Bahar Ruloları / Chicken Spring Rolls

Bugün yine Uzak Doğu'ya gidip geleceğiz. Anlamışsınızdır oralara ait yemekleri merak edip, denemeyi sevdiğimi.
Epeydir aramızda "suşi şöyle midir, suşi böyle midir, Türkiye'de çok pahalı, ben çiğ balık yemem, çok çeşidi var vs." şeklinde konuşurduk ve bir gün deneyelim diye bitirirdik sohbeti. Sonra "şunu alalım da yapalım, kolaymış aslında, o da var Türkiye'de, bu da var" demelere başladık. Sonra da olur mu olmaz mı demeden daldık bu işin içine. Bir kere ilk kez yapacaklar için pahalı bir şey bu meret. ama her ne olursa olsun iki kişi bir restoranda yiyeceğinizden daha ucuz.
Eğer suşide çiğ balık çeşitleri kullanmak istiyorsanız kesinlikle "sushi grade" yani suşilik balık bulmalısınız. Suşilik balık ise çok taze ve çok iyi şartlarda size ulaşmış olması gerekir. İstanbul'da böyle bir balığı nereden bulurum olayı pek bize göre değildi ve zaten yiyemeyeceğimizi düşündüğümüz için biz çiğ balık olayına hiç girmedik. En çiği de tütsülenmiş somondu. Araştırmalarım sonucunda yiyebileceğimiz çeşitleri buldum ve onları yaptım. Et olarak, tütsülenmiş somon, haşlanmış karides ve yengeç surimi kullandım. Bunlarla birlikte, havuç, avokado, salatalık, turp turşusu da kullandım.
Suşi çeşitleri çok fazla ve bir çok kısma ayrılmakta. Ben daha çok sarmaları "Japonca maki, İngilizce roll" yaptım. Nigiri denen, altta pirinç üstte balık olan çeşidi de artık sıkıldığım için^^ sadece karidesli yaptım. Açıkçası pek yavan olacağını düşündüğüm için fazla yapmadım da diyebiliriz.
Madem uzak doğuya Japonya'ya gittik, Tayvan'a, Çin'e de gidelim bir de Spring Rolls yapalım dedik.
O kadar balık kokusu arasına bir ferahlatıcı, tavuklu, ağız tadımızı değiştirecek bir çeşit de olması iyi geldi. Zaten suşi yerken arada damak tadını değiştirmek için zencefil turşusu yenir. Ben zencefil turşumu da kendim kurdum^^ Olması gerektikleri gibi çok ince dilimleyemedim ama iş gördüler :)
Spring Rolls, yani bahar rulolarının tarifini vereceğim bugün. Bahar ruloları doğu ülkelerinde yapılan, sokak yiyeceği, festival yiyeceği diyebileceğimiz bir çeşit. Aperatif olarak yenebileceği gibi bizim böreklerimiz gibi de düşünülebilir. Bahar rulolarının da çok çeşidi var. İlk fark kullanılan yufkadan geliyor. Bu yufkalar pirinçten yapılabildiği gibi yumurtalı bir hamur kullanılarak da yapılabiliyor.
Pirinç yufkası daha çok çiğ sebzeler ve pişmiş bir çeşit et ile yapılıyor. Yufka, önceden pişmiş bizim güllaç benzeri bir yufka. Sıcak suya batırılıp yumuşatılıyor ve çok bekletmeden sarılıp tüketilmesi gerekiyor.
Yumurtalı yufka ise daha çok yağda kızartılıyor veya fırınlanıyor. İçinde kavrulmuş bol sebze veya sebzeli-etli harçlar kullanılabiliyor.
Her iki çeşit de bol çeşitli soslara batırılarak yeniyor. Bu soslar da genellikle soya sosu, şeker, susam yağı ve susam ile hazırlanıyor. Tabi acılı soslar da kullanılabiliyor.
Evet, öğrendiklerimi bu kadar paylaştım artık tarife geçebilirim :)
Ben bir şeyi uzun süre yapamayan tiplerdenim. Çabuk sıkılıyorum. Aynı şekilde kurabiye yapamam mesela, ya da poğaça.
Bu fotoğrafta da görebileceğiniz gibi, artık sıkılınca artan somon, karides ve surimileri Türk usulü mısır ununa bulayıp kızarttık :D Sonuçta biz de Asya ülkesiyiz :))
   
Tavuklu Bahar Ruloları / Chicken Spring Rolls
Malzemeler
1 adet tavuk göğsü
Birkaç parça kereviz yaprağı
Tuz, karabiber
Pirinç yufkası (rice paper)
Marul yaprakları
1 adet havuç
2 adet salatalık
Nane, maydanoz yaprakları

Kaynamış sıcak su
Sos için
1 tatlı kaşığı kavrulmuş susam
2 yemek kaşığı soya sosu
1 çay kaşığı toz şeker
1 yemek kaşığı pirinç sirkesi (elma sirkesi de olur)

Yapılışı
  • Ön hazırlık olarak;
  1. Tavuk göğsünü küçük bir tencerede üzerini geçecek kadar suda, tuz, karabiber ve kereviz yapraklarıyla haşlayın. Pişen eti tencereden çıkarıp soğumaya bırakın. İri parçalara didin.
  2. Havuç ve salatalıkları soyun, ince uzun şeritlere dilimleyin.
  3. Marul yapraklarını ayırın, yıkayın ve bir bezle kurutun.
  • Tüm malzemeleri hazırladıktan sonra kaynamış sıcak suyu bir kaba alın. Yufkalardan bir tane alıp suya batırın. Birkaç saniye bekletip çıkarın. Temiz bir yere serin.
  • Yufkanın üzerine malzemeleri aşağıdaki şekilde yerleştirin. Asya ülkelerinde görüntü önemlidir. Bu yüzden görüntüsü güzel malzemeleri, nane veya maydanoz yapraklarını sardığınızda yufkanın dışından görünecek şekilde sarmalısınız.
  • Yufkayı bu şekilde katlayın.
  • Ve sarın. Gördüğünüz gibi naneler dışarıdan görünüyor. *Karidesli yaparsanız karidesleri dışarıdan görünecek şekilde yerleştirmelisiniz.
  • Sos için de; kavrulmuş susamı bir havanda döverek öğütün. Bütün taneler de kalmalı. Sosa sosu, tozşeker ve sirkeyi de ekleyip karıştırın. Sos kaselerine paylaştırın.
İşte bu kadar!
Çok basit aslında. Sadece iş yufkada bitiyor. O da büyük marketlerde veya internette bulunabilir. Biz yine Smartmarket'ten aldık. Kore malzemeleri satan bu dükkana ulaşmak için Facebook sayfalarından iletişim kurabilirsiniz.

 
Görüşmek üzere!

 

12 yorum:

  1. Merhabalar, çok farklı ve güzel bir görünüm ellerinize sağlık.

    Saygılar.

    YanıtlaSil
  2. Deniiiizzzz;
    Çok beğendim ya ben bu tarifi çok da merak ettim. Eşime yapayım o da bayılır. Bunun içine somon füme de koyabiliriz dimi:) Biz somon füme manyağıgiller olarak her bir şeye koyasımız var da onu:)
    Yalnız bir istekte bulunacağım ne olursun şu suşileri de nasıl yaptığını yaz yaaaa lütfeeeen:) Evde suşi yapmak için çok heyecanlanıyorum. Burada o ince yufkadan bulabilirim sanırım evde soya sosum da var yaşasınnnn!!! Markete bu hafta gidince ilk iş bakacağım o transparan yufkalara:) Ay bir de tavuk alayım ben :) Öpüyorum kocaman

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :)) Evet, somon füme de kullanabilirsin. Füme somonu ben de seviyorum. Füme olan her şeyi daha doğrusu.
      Suşileri nasıl yaptığımla ilgili çok fotoğraf çekmemiştim o yüzden yayınlamamıştım. Ama ayrı bir post hazırlarım onun için de yakında. Nasıl yaptığımı anlatırım en azından.
      Asya marketlerde falan vardır bu yufkalardan. Umarım deneyip beğenirsiniz. Şimdiden afiyet olsun :)
      Ben de öptüm çok, sevgiler.

      Sil
  3. elinize sağlık, yine harika bir tarif ve sunum..ben de bir şeyi sürekli yapmaktan hoşlanmam, hep değişiğini aramaya çalışırım.))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim. Beğenmenize sevindim. Benim gibi biri daha :) Zor bizim işimiz :))

      Sil
  4. ay bir solukta okudum pekde alakam olmayan bir konuy ama vay anasını demek böyle böyleymiş dedim yani :)
    sonunda da pişmiş tavukları görünce heh gel şöyle yamacıma dedim :)
    ellerine ve dağarcığına sağlık canım :)
    bu arada evet Ilgaz' a kar yağdı ve buraları çok soğuk bol bol c vitamini alıyoruz :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Denizcim evet, bizlerin pek de damak tadına uygun olmadığı için çoğu kişinin ilgi alanına girmiyordur suşi tarifleri. Ama bize de uyacak, yenebilecek birkaç çeşidi var. Ben onları yapmaya çalıştım.
      pişmiş tavukları ve börek benzeri bir şey görmek güzel olmuştur :D
      C vitaminine devam. Sevgiler memleketimden güzel dostalara..

      Sil
  5. eline sağlık,tariflerin,fotoğrafların,anlatma usulün şahane,bayılıyorum.
    çok sevgiler

    YanıtlaSil
  6. Hepsi muhtesem görünüyor. Aslinda uzakdogu mutfagi kolay gibi görünüyor, yapilabilir, ama birinin ise el atip pratik tarafindan bize aciklamasi gerekiyor ki sen cok güzel halletmissin bu isi. Tesekkürler. Eline saglik.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok zor değil ama çok farklı olduğu için sosları ve bazı malzemeleri bulmak çok zor.
      Keyifli ve lezzetliler ama. Teşekkürler, sevgiler.

      Sil

Tasarım:Sawako Kuronuma