28 Ekim 2015 Çarşamba

Mayonezli Fırın Patatesler

Merhabalar sevgili takipçilerim! Parlak bir Çarşamba sabahında (yazmaya başladığımda sabahtı :)), Cumhuriyet Bayramı arifesinde, yeniden bir aradayız. Böyle güneşli günlerde enerjik hisseden, içi kıpır kıpır olan bir ben değilim eminim. Bugün de bir tarif paylaşacağım. Gerçi artık tarif vermekten biraz sıkıldım ama şimdilik elimde paylaşacak bunlar var. Aslında çook uzun zamandır bekleyen kendin yap projelerim de yok değil ama güzel fotoğraflarını çekemiyorum. Bir ara onları da paylaşayım.
Geçenlerde yaptığım nefis patateslerin tarifini vereceğim. Mayonezli fırın patatesler.
Bu patatesleri geçen ay, akşam yemeğine pişirdiğim kızılcık soslu hindi eti yanında servis ettim. Patatesler başlı başına nefis olmuşlardı ve çok da kolay yapımı. Denemenizi tavsiye ederim.
Mayonezli Fırın Patatesler
Malzemeler
4-5 adet orta boy patates
1 yemek kaşığı mayonez
1 büyük diş sarımsak
Karabiber, kekik, kimyon tuz
1 yemek kaşığı sıvıyağ
1 avuç rendelenmiş kaşar peyniri
 
Yapılışı

 
  • Patateslerin kabuklarını bir fırça ile ovalayarak yıkayın. Önce ikiye, sonra dörde keserek tencereye alın. 
  • Bir çay kaşığı tuz ve üzerlerini geçecek kadar su ile 10-15 dk kaynatın. Hala diri, ancak hafif pişmiş olmalılar.
  • Patateslerin suyunu süzün, bir tepsiye alıp 5-10 dk bekletin ki fazla suları kurusun. Sonra derin bir kaba alın, mayonez, çok az tuz ve baharatlarını ekleyip karıştırın.
  • Fırın kabınızın dibine bir kaşık sıvıyağ döküp yayın. Patatesleri de koyun ve önceden 200 derecede ısınmış fırında üzerleri hafif kızarana dek pişirin.
  •  Fırından çıkarıp bir kaşıkla alt üst edin. Tekrar fırına verin ve kızarana dek bekletin.
  •  Pişen patatesleri fırından çıkarıp üzerlerine rendelenmiş kaşar peynirini serpiştirin. Peynirler eriyince servis edebilirsiniz.
 
Afiyet olsun!
Görüşmek üzere.
Cumhuriyet Bayramı'nızı kutlarım.



14 yorum:

  1. senin de cumhuriyet bayramın kutlu olsun deniz bir patates sevdalısı olarak yaptığın şey beni mahvetti bilesin,eline sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler :) Patates candır benim için de :)))

      Sil
  2. Çok güzel görünüyor. Ellerinize sağlık.

    Saygılar.

    YanıtlaSil
  3. Canım çekti gece gece elinize sağlık, patatesi soymamak pratik olur :) ben de bloğuma beklerim, iyi geceler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler :)
      Patatesin kabukları fırında kızarınca çok güzel oluyor. Ayrıca dediğiniz gibi kolay da ;)

      Sil
  4. Denizcim,
    patatesi çok seviyorum ben her türlüsü güzel oluyor. Fırında patates yapıyorum ama öncesinde hiç haşlamıyordum. Bu sefer senin bu tarifler deneyeceğim hem de sanırım bu akşam:) Kaşarım yok ama son kalan parmesanı kullanabilirim sanırım:) Burada patatesler çok topraklı oluyor, her alışta üzerinde resmen kalıp gibi toprak oluyor ve temizlemek zaman alıyor. Bu nedenle genelde soyarım. Ama bakalım fırçalayayım içime sinerse soymam ben de:) Direk tarladan alındığı gibi satıyorlar bu güzel bir şey aslında elbette ama bazen ayy çok uğraştırıyor. Çıkan çamurdan kendime oyuncak taslar bile yaptım yani o derece:)
    Ben de geçenlerde değişik tarif olarak tatilde izmirde yediğimiz girit usülü kabaklı omlet yaptım. Misafirlerimiz vardı. Tarif olarak yediğim türde bir şey bulamadığımdan uydurarak yaptım ama sonuç şahane oldu. Rendeleyerek değil ufak küpler halinde doğrayarak yaptım ben. Denemediysen tavsiye ederim. Bu sıra kabağa takıldım. Girit usülü kabak sıyırma da yaptım:) Usülüne göre sıyırdım mı bilmem ama sonuca biz bayıldık:):) Kabak da patates gibi geliyor bana valla her şeyle gidiyor:)
    Sevgiler canım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tuğbacım, patatesi önceden çok az haşlayınca daha çabuk pişiyor fırında. Zaman sıkıntısı olduğunda bu şekilde deneyebilirsin. Fırında kabuklu patatesi çok seviyorum ben de. Her türlüsünü severim aslında. Ama kabukları çok çamurluysa zor olur tabi uğraşması.
      Kabak bana hep tatsız tuzsuz gelmiştir ama bazı yemeklere çok yakışıyor. Yumurtayla mesela çok güzel olmuştur, tahmin edebiliyorum. Deneyeyim ben de. Seviyorum farklı kahvaltılık çeşitleri. Kabak sıyırma da çok gördüğüm bir tarif ama denemeye fırsat olmadı henüz. Denenecek şeyler çoğalıyor ama yedirecek insan yok, hep tekim bu ara. Ben de yalnız kalınca hamurlara sarıyorum :) Üşenmesem birkaç tarif var bekleyen.
      Bu arada yazargahtaki yazılarını okudum :) Devam devam diyorum :) Bekliyorum yenilerini de, hem blogunda hem yazargahta.
      Görüşmek üzere, sevgiler.

      Sil
    2. Denizcim patatesi yaptım pek güzel oldu. Kabuklarını da iyice temizledim eşim de sevdi. O zaten kabuklu ve tombik patates hayranı:) Haşlayınca da fırında şahane oldu çünkü ben normalde haşlamadan yaptığımdan patatesler fırına girince pörsüyordu açıkçası:) Hatta ertesi güne kaldı hepsini yiyemedik, ertesi gün de dolaptan çıkarıp ısıtmayı beklemeden soğuk soğuk yedik bayılarak. Güzel bir tarif yani sevdik biz.
      Yazılarımı okumana da sevindim. Yenisini de yolladım ama sanırım daha yayınlanmadı evet yayınlanmamış henüz bir iki güne girer herhalde yayına. Umarım hoşuna gidiyordur. Bloga da yazacağım ne yazsam diye düşünüyorum:)
      Öpüyorum kocaman
      Sevgiler

      Sil
    3. Çok sevindim beğenmenize :) Soğuk halini denemedim ama eminim güzeldir. Bir de ben o pörsüme olayına dikkat etmemiştim. Gerçekten fırına çiğden verince pörsüyor patatesler. Bu şekilde öyle olmamıştı.
      Yazılarını ben severek okuyorum ve arada girip bakıyorum da yazmış mısın diye. Hatta yorumlarıma ne cevap yazmışsın diye :) Devamını bekliyorum her zaman.
      Sevgiler, öpüldün :)

      Sil
  5. 29 Ekim Cumhuriyet bayramımız kutlu olsun da, 1 Kasım şokunu da daha atlatamadık. Patates bu haliyel hem garnitür olur, hem de tek başına da yenebilir. Ne kadar lezzetli olabileceğini tahmin edebiliyorum. Ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yaa sormayın. O şoku görmemezlikten gelmeye çalışıyorum. Bu ülkede her şey olur artık. Ama umudu kaybetmemek gerek. Başlınaşına da çok güzel bir yemek bu. Teşekkürler uğradığınız için.

      Sil
  6. Ay bayıldım bu patateslere kesinlikle yapacağım sevgiler

    YanıtlaSil

Tasarım:Sawako Kuronuma