18 Eylül 2015 Cuma

Kore Usulü Patatesli Pancake, Gamjajeon

Bu ayki planım çok fazla yazı yayınlamaktı ama olmayacak gibi görünüyor. Bir süredir fotoğraf makinesini daha nadir kullanmaya başladım. Artık mutfakta vakit geçirirken telefonum daha çok elimde oluyor. Bunun asıl sebebi telefonumun daha güzel fotoğraflar çekmesi değil elbette. Sadece blogda daha büyük görünümlü fotoğraflar yayınlamak istiyorum ve telefonumla çektiğim fotoğraflar daha büyük görünüyor. Makineyle çektiklerimi orijinal boyutta görüntüle dediğimde ise temanın dışına çıkıyor. Şu aralar tema değiştirmeyi düşünmediğim, üşendiğim için de çoğunlukla telefonla çekmeye devam ediyorum. Ancak telefonumda yaşadığım bir problem yüzünden ve sürekli ev-iş arasında dağınık yerlerde yedekleme yaptığımdan yeni tariflerime ulaşamıyorum şimdilik. O yüzden bugün yayınlayacağım tarif, sonuç görselleri olarak beni pek memnun etmediğinden, yeniden yapacağım gün için beklettiğim ve şu anda elimde ulaşabildiğim tek yayınlanmamış tarifim olan, yine Kore yemeklerinden biri.
Daha önce bahsettim mi ya da sizin de bilginiz var mı bilmiyorum ama Koreliler "chewy texture" denen, sakızımsı, bol çiğnemeli yiyecekleri çok seviyorlar. Bu tamamen benim gözlemlerimle ulaştığım ama farkedilmemesi zor bir sonuç. Dduk (tteok, dduck vb.) dedikleri pirinç hamuruyla yapılmış yiyecekler, tatlılar en sevilen ve orada sık tüketilen yiyeceklerden biri. Dduk hamuru bir tür pirinç unundan yapılıyor ve bu pirinç unu "sweet rice flour" veya "glutinous rice flour", yani tatlı veya yapışkan pirinç unu olarak adlandırılıyor. Bu hamur pürüzsüz görünen, bembeyaz, elastik bir hamur. Piştiğinde dişlere yapışması da muhtemel. Ancak yerken o pürüzsüz hamuru ağızda çiğnemek çok keyifli ve inanılmaz farklı bir duygu yaratıyor. Bu yüzden biraz bağımlılık yapıyor diye düşünüyorum :) Orijinalini daha önce aldığım pirinç keklerinden biliyorum. Tabi asıl bahsedeceğim konu dduk değil. Dduk'da olduğu gibi bol çiğnemeli o hissi verebilen başka yiyecek çeşitleri de mevcut. Ben de onlardan birini, yine bir Maangchi tarifini vereceğim bugün. Gamjajeon. Kore usulü patatesli pancake. Kore mutfağındaki pancake'ler bildiğimiz pancakelerden çok farklı ama bu patatesli pancake biraz benziyor diyebilirim yapılışı açısından. O konuya da başka bir gün gireceğim. Bu tarife elastik dokuyu veren ise pirinç unu değil. Patatesin kendi nişastası. Bu tarifle birlikte patatesin nişastasını çıkarmayı öğrendiğim için de çok mutluyum :) Buyurunuz, orijinal tarif burada.
Gamjajeon (감자전)
Kore Usulü Patatesli Pancake
Malzemeler
2 adet büyük boy patates
1/2 cup su (orijinal tarifte 1/4)
1/4 cup yeşil soğan (orijinali Asian chives)
Tuz

Sos malzemeleri
1 yemek kaşığı soya sosu
1 tatlı kaşığı sirke
Susam

Süsleme için
Renkli biber dilimleri

Kızartmak için 2 yemek kaşığı sıvıyağ

Yapılışı
  • Patatesleri soyun ve su dolu bir kapta bekletin.
  • Patatesleri çıkarıp dilimleyin ve yeşil soğanlarla birlikte robota alın. Üzerine suyu ve tuzu koyup robotu çalıştırın. İyice püre haline gelmeli.
  • Karışımı ince telli bir süzgeçe alın. Kaşıkla hafifçe ezerek suyunu bir kapta biriktirin.
  • Posayı ayrı bir kaba alıp bekletin. Suyun olduğu kabı hiç karıştırmadan yarım saat bekletin. Bu sürede sudaki nişasta dibe çökecek.
  • Süre sonunda suyu, dipteki nişastayı karıştırmadan dikkatlice ve olabildiğince çok dökün. Kabın dibindeki nişastayı kaşıkla alıp patates püresine ekleyin ve karıştırın.
  • Tavayı ısıtın. 1 yemek kaşığı sıvıyağ dökün ve tavaya yayın. Harçtan birer yemek kaşığı olacak şekilde alıp tavada pancake şeklinde pişirin. Altı hafifçe kızarmaya başlayınca ters çevirin. Biber dilimlerini yerleştirin. Tekrar çevirip biberleri de hafif kızartın. tüm harcı bu şekilde hazırlayıp bir tabağa alın.
  • Sos için malzemeleri karıştırıp minik bir kaseye alın. Pancakeleri ister sosa batırarak, ister sosu pancakelerin üzerine gezdirerek yiyebilirsiniz.
NOT: Böyle okuyunca uğraştırıcı gibi görünebilir ama hiç öyle değil. Basit ve lezzetli bir tarif. Bizim mutfağımızda, et yemeklerinin yanında garnitür olarak yer bulabilir. Köftenin yanında patates kızartması veya püre değil de bu pancakeler servis edilebilir. Yemesi keyifli, yumuşak ve lezzetli bir tarif. Umarım dener ve beğenirsiniz.
Tekrar yaptığımda sonuç fotoğrafını değiştirmeyi düşünüyorum. Bakalım ne zaman olacak :)

Görüşmek üzere!

12 yorum:

  1. hımmm ilginçmiş mücveri anımsattı ilk bas malzeme yapısı :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet ilginç bir tarif. Belki de Korede pancake dedikleri mücver olsa gerek :) Çünkü bizim mücverimize çok benzer başka tarifleri de var.

      Sil
  2. merhaba blogcanlar sayfasından geliyorum blogunuzu takibe aldım banada bekliyorum ;)

    http://misevimm.blogspot.com.tr/

    YanıtlaSil
  3. Denizcim;
    Merhaba. Değişik bir tarifmiş. Elastiklik kısmı pek hoşuma gitmedim ama görüntü güzel. Yapılışı da enteresan. Başka tariflerden sıra gelir mi bilmem ama denemeye değer. Ay aksi gibi Tr'ye giderken tarif defterimi de götürmüşüm nasılsa net var diye. Şimdi her tarif bir acayip geliyor. Valla keki bile tariften bakarak yapan ben şimdi kara kara tarif arıyorum:)
    Öpüyorum çok

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Tuğbacım.
      Enteresan bir tarif ama yiyecek olarak çok da farklı bir şey değil. Sadece daha yumuşak bir kıvamı var. Dduklarda olduğu kadar sert ve yapışkan değil. Uzamıyor yani yerken :) Tarif defterini burada unutmana üzüldüm. Tarifle yapıyorsan genelde zor olur şimdi. Ben de hiç tarife bağlı kalmadığımdan çoğu zaman tutmaz keklerim :D Tarif olayın bünyem karşı nedense :))) İlla bişey ekleyip çıkarır, bozarım yapıyı. Ya da daha güzel olur nadiren.
      O halde yeniden ufak bir deneme-yanımla ve not defteri tutma işlemleri seni bekliyor :)
      Görüşmek üzere, sevgiler.

      Sil
  4. Bloğunuza nasıl geldiğimi bilemiyorum. Sanırım oradan oraya derken yolum düştü. Ama şu tarifi görünce nasıl ağzım sulandı, nasıl hemen yapasım geldi bu saatte. :) Kesinlikle deniycem. Ve ayrıca detaylı resimler ve çok anlaşılır anlatım için çok teşekkürler. :) <3

    Böyle güzelliklerden haberdar olmak isterim. Takibe aldım sizi. Yemeğin üstüne bol telveli kahve, ya da tatlı isterseniz bana da beklerim o zaman. ;) Sevgiler...
    (Ağzım hala sulanıyor yalnız. :D)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler güzel sözleriniz için.
      Uğrayacağım mutlaka ben de size. Sevgiler.

      Sil
  5. Sen Uzakdoğu yemekleri hakkında gerçek bir uzman olma yolundasın. Baştan yapmak niyetiyle okudum ama sonra zorlaştı. Süpersin eline sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok değil ama kendimce öğrenmeye çalışıyorum bize uyacak yiyeceklerini.
      Kimbilir belki bir gün Koreli bir bebeğim olur :D (evlat edinme) diyim de yanlış anlaşılmasın :)
      Tarif zor değil ama, yaparsınız siz. Benim öyle anlattığıma bakmayın iki dklık iş gerçekten.
      Teşekkürler uğradığınız için. Sevgiler.

      Sil
  6. Nefis olduklarindan eminim..onca pan cake yaparim patateslisi aklima gelmedi ama Kore yemeklerini sevmemde ondan galiba :))) ama deniyecegim tarifini ellerine saglik afiyetler olsun

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok farklı tarifleri var ve çoğu yemekleri epey şekerli. Uymayabiliyor herkese. Denerseniz beğenirsiniz umarım.
      Sevgiler.

      Sil

Tasarım:Sawako Kuronuma