28 Eylül 2015 Pazartesi

Eylül ve İstanbul / Karamelize Soğanlı Milföyler

İyi haftalar.
Bu sabah yola çıkıp da durağa yaklaştığımda karşılaştığım manzara ile "Oh! Ne güzel! Hoş geldin Eylül" diye mırıldandım. Eylül iyi ay, güzel ay da, işte okullar da bu ayda açılınca İstanbul'da trafik çilesi başlıyor. Ne güzel üç - dört aydır alışmışız -nispeten daha iyi olan yollara. Ama daha ilk günden gözümüz korktu. Benim korktu açıkçası. Çünkü işyerim ve evim arası, 3-4 durak yürüme mesafesinde, ancak biraz yokuş. Normal şartlarda araçla 5 dakikada geldiğim yolu Eylül ayından itibaren bütün kış, hemen hemen her sabah 30-45 dakika arasında alıyorum -ki bazen bu 1 saati de buluyor, bugün de olduğu gibi. Madem yürüme mesafesi, neden yürümüyorsun dersiniz tabi. Yürürken doğal olarak insan terliyor ve rahatsızlık veriyor. O yüzden sabahları otobüs tercih ediyorum. Akşamsa nasıl olsa yokuş aşağı ve eve gidiyorum diye yürüyorum. Ama gözüm öyle korktu ki, daha doğrusu yine aynı şeyleri çekmek istemediğimden sabahları da yürümeye karar verdim. Ne kadar sürer, kaç gün yürürüm bilmiyorum tabi :) Fos lafta da kalabilir bunlar. Ama karar verdim yani^^ Önemli olan da karar vermek değil miydi?
Arife günü iş yarım gün olduğu için eve giderken daha kafamda planlar yapmıştım. Blogda yayınlayacak bir şey kalmadı, hazır tatilken biraz çalışayım diye. Eve gittiğimde biraz Pinterest'teki yemek pinlerime baktım. Genelde acıktığımda ve yiyecek bir şey bulamadığımda yaparım bunu, fikir bulmak için. Ya da denenecekler listemi kurcalamak istediğimde. Taaa ne zamanlar, Joy The Baker'ın sıkı takipçisiyken  pinlerime eklediğim bir tarif gözüme çarptı ve denemek istedim. Hazır dondurucudaki milföyleri de kullanabilecekken iyi bir seçimdi. Hiç vakit kaybetmeden mutfağa girdim ve hemen başladım soğanları doğramaya. Ve sonuç, tek kelime! Mükemmel!
Bunlar minik, tek seferde ağıza atmalık, kurabiye niyetine veya, biraz daha büyük şekilde börek niyetine yapılabilir. Milföy hamuru kullanıldığı için çıtır çıtırlar. Ayrıca kırmızı şarap yanında da güzel bir eşlikçi olacaktır. Orijinal tarifte gravyer peyniri de kullanılıyordu ama ben peynir kullanmadım. Ayrıca et suyu yerine veya et suyu ile birlikte bira veya şarap da kullanılabilir. Ben elimde hazır et veya tavuk suyu olmadığı için minik bir parça bulyon ve su kullandım.

Karamelize Soğanlı Milföyler
Malzemeler (20 minik kare için)
8 adet milföy hamuru
2 adet büyük boy soğan
1 yemek kaşığı tereyağ
1 yemek kaşığı zeytiyağı
1tatlı kaşığı tozşeker
1/2 su brd. et suyu (veya 1/4 et bulyonu 1/2 su brd. sıcak suda eriterek kullanabilirsiniz)
Tuz
Taze veya kuru kekik
Üzerleri için 1 adet yumurta sarısı
 
Yapılışı
  • Öncelikle soğanı yukarıdaki şekilde veya yarım ay şeklinde doğrayın. Tavaya yağları alıp ısıtın. Soğanı ekleyip kısık ateşte pişirmeye başlayın.
  • Soğanları karıştırarak pişirirken kekiği ve tuzunu ekleyin. Yanmamaları için sürekli karıştıra karıştıra kısık ateşte renkleri hafif dönene dek pişirin. Soğanların renkleri dönüp iyice pişince tozşekeri, et suyunu ekleyin ve yine karıştırarak 2-3 dakika daha pişirmeye devam edin. Suyunu çekmiş ve rengi daha koyu olacak.
  • Tavayı ocaktan alın. Soğanları bir tabağa alıp soğumaya bırakın.
  • Bu sırada fırını 180 dereceye ayarlayıp ısınmaya bırakın. Milföyleri dondurucudan çıkarın. Ben ravioli kalıbımı kullandım. Eğer böyle bir kalıbınız yoksa çay bardağı veya kurabiye kalıpları da kullanabilirsiniz. Benimki gibi bir kalıp kullanacaksanız kalıbınızın içini ve kenarlarını mutlaka yağlayın.
  • Alta ikili milföyü serin. Birer çay kaşığı soğanı gözlere hafif bastırarak yerleştirin. Üzerine diğer hamurları kapatın, hafifçe unlayın ve merdane ile üzerinden geçerek kesilmelerini sağlayın. Kurabiye kalıbı veya bardak içinse, hamuru serin, uygun aralıklarla soğan koyun. Üzerine diğer milföyü kapatın ve kalıpla kesin. Tüm hamuru ve soğanı bu şekilde hazırlayın.
  • Çıkan parçaları yağlı kağıt serili tepsiye dizin. Üzerlerine yumurta sürün ve fırına verin. Kabrıp üzerleri kızarana dek pişirin.
  • Tercihen ılık olarak servis edin. Tadına doyamayacaksınız :)
Afiyet olsun.


Görüşmek üzere.

11 yorum:

  1. Geçmiş bayramınız mübarek olsun tariflerinizi çok beğendim takibe alıyorum banada beklerim =)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler, sizin de :)
      Uğrayacağım.

      Sil
  2. Merhabalar, muhteşem bir görüntüsü var ayrıca çok da iştah açıcı ellerinize sağlık.

    Saygılar.

    YanıtlaSil
  3. Oy çok severim ki ben milföy. Annem günlerinde yapardı, homini homini yerdim, sosisli de kıymalı da çok severim. Sadece soğanlı hiç denemedim. Bu tarife sosis de uyar. Mini mini olması ayrıca güzel olmuş bence, hop diye attırmalık. Ay attıra attıra tombili olduk. Şarap için de uygun peynirlisi de güzel olur ki. Hemen bir ravioli kalıbı edinmem lazım, ay dur bakıym belki markette bulurum:) Senin blogdan kendime yemek kitabı basıcam bir tane dönünce her daim elimin altında dursun diye:) Görsellerini de çok seviyorum. Dönünce bana geliceksin ve bol bol yemek yapıp fotoğraf çekicez tamam mııııı?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :)) Ayyy ne sevinirim, ne mutlu olurum bilsen. Ne güzel olur birlikte mutfağa girişmek. Şimdi aklıma geldi, bu tarifi Joy da blogunda bir dönem bir iki akadaşıyla tarifler deneyip videolar çekmişti. Öyle diyince o geldi aklıma, güzel tesadüf oldu. Tariflerim genelde böyle atıştırmalık, abidik gubidik şeyler ama misafire felan da yapılabilecek şeyler. Hani olur ya, ne tokluk ne açlık zamanı gelen misafirler. İçecek yanına bir iki mini atıştırmalık pişirmek istersin, öyle işte. Umarım beğenirsin birgün bunları denediğinde. Birgün birlikte yapar keyfini de çıkarırız inşallah :)

      Sil
  4. Elinize sağlık tek lokmalık harikalar sevgiler

    YanıtlaSil
  5. Mmm cok guzel gorunuyor... Taze sogan hic sevmem ama boyle bir sekilde pisirilmis cok lezzetli oluyor. Eminim milfoye de ayri bir lezzet katmistir. Bir gun deneyecegim. Ellerine saglik canim...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu şekilde piştiğinde çok değişiyor tadı soğanın. Bir denemenizi tavsiye ederim. Teşekkürler, sevgiler.

      Sil
  6. Öncelikle cümlede "karamelize" lafı geçiyorsa benim için tamamdır. İçinde soğan bile olsa. Fotoğraflarının ve anlatımının güzelliğinden bahsetmeme gerek yok. Kalıbını da bayıldım. Seni yormayan yollarda yürümen dileğiyle Denizcim..

    YanıtlaSil

Tasarım:Sawako Kuronuma