27 Temmuz 2014 Pazar

Tarifsiz: Vişneli Güllaç

Yeniden merhaba. Bir bayrama daha geldik bile. Dünya'nın birçok yerinde bu bayramı kutlayamayacak insanlar var. Bu yüzden ülkemizde de pek keyifli geçecek bir bayram olmayacağını sanıyorum bunun. Herkesin bayramını kutlarım. Dilerim daha güzel bayramları görmek nasip olur bundan sonra.
Ramazan bitti ben güllaç tarifi veriyorum :) Aslında birkaç gün önce yaptım bu güllacı. Bol cevizli oldu. İlk güllaç denemem olduğu için yayınlayıp yayınlamamak arasında kaldım. Çünkü hayatımda ilk kez geçen sene yengemin yaptığından yemiştim ve bu ikincisi olacaktı :) Neyse ki çok güzel oldu ve üzerinde vişnelerle birlikte yemesi de çok keyifli.



Ben gülsuyu kullanmadım. Paketin üzerindeki tarife göz gezdirdim. Şeker miktarıyla oynadım biraz. Aslında tarif vermeyecektim ama nasıl yaptığımı anlatayım. Çok sütlü olmasını istemediğim için her yaprağı hafif ıslatacak şekilde süt döktüm. Dikdörtgen borcamda yaptığım için yaprakları ikiye bölerek, kelebek şekilde kullandım. Orta kata bolca ceviz serptim. En üste bolca süt dökmem gerekiyordu ama cıvık olacak diye korktuğumdan çok dökmeyince biraz kuru kaldı üst kısmı. Sonradan 1 su brd. kadar daha süt ilavesi yaptım. İyice soğuyup, üzerine az şekerle hafif pişirdiğim vişneleri ve suyunu da ekleyince nefis oldu. İlk denememe göre iyiydi. Zaten bu aralar meyvelere sardım. Hafif pişirerek kullanabileceğim tatlıları deniyorum hep. Güllaca da vişneler bu şekilde çok yakıştı.

İşte böyle. Bayrama da yapılabilir.

İyi bayramlar.

Görüşmek üzere..

24 Temmuz 2014 Perşembe

Mimlenmişim

Sevgili Deeptone beni de mimlemiş. Hemmen en içten cevaplarla yanıtlamalıyım dedim. Teşekkür ediyorum kendisine.

  • Aşk mı bağlılık mı?  Aşk..

  • Gurur mu teslim olmak mı? Gurur..


  • Sarışın mı esmer mi?  Esmer.. (Sarışın sevgilim duymasın)
 
  • Yeşil göz mü mavi göz mü? Masum bakmadıkları sürece ikisini de sevmem, ela veya kahve iyidir :)
  • Et mi tavuk mu? Nasıl piştiğine bağlı ;)
 
  • Karpuz mu kavun mu? Karpuz..


  • Altın mı gümüş mü? Gümüş..
 
  • Kedi mi köpek mi? Köpek, kedilerden hazzetmiyorum.
 
  • Beyaz mı siyah mı? İkisini de alamaz mıyım? Alamıyorsam, siyah..
 
  • Yağmur mu güneş mi? Güneşli bir günde yağmur iyidir.
 
  • Mesajlaşmak mı aramak mı? Aramak..
 
  • Bodrum mu Çeşme mi? İkisine de gitmedim henüz..
 
  • Deniz mi havuz mu? Havuz..
Mim kültürüm pek gelişmiş değil ama sanırım birilerini mimlemek adetten. O yüzden ben de isim veremesem de yapmak isteyen herkese gönderiyorum.
Teşekkürler Deeptone.
Sevgiler..
 

23 Temmuz 2014 Çarşamba

Artanları Değerlendirmece: Tarçınlı Mini Çörekler

Ben hamur yoğurduğumda çok oyalayıcı bir tarifse eğer, genellikle iki çeşit hazırlarım. Aynı şeyi yapıp durmaktan sıkılan bir bünyem var maalesef. Koca bir hamur hazırlayıp hepsiyle çörek, donut, poğaça vs. yapamayan biriyim. Geçenlerde (epey geçenlerde :P ) yeğenim için donut yaparken yine sıkıldım, yeter bu kadar diyip hamurun kalan yarısını da tarçınlı çöreklere çevirdim. Sıcak sıcak da dağıttım apartmana.


 
 
Ben kalan hamuru kullandım ama sizin için tam tarifi vereceğim. İster tüm hamuru kullanın, ister benim gibi iki çeşit olarak değerlendirin hamuru.

Tarçınlı Mini Çörekler
Malzemeler
1 su brd. ılık süt
1/3 su brd. eritilmiş tereyağı / margarin
1/2su brd. tozşeker
2 çay kaşığı kuru maya
1 yumurta
2,5-3 su brd. un
Tuz
 
1/2 su brd. eritilmiş margarin
1 tatlı kaşığı tarçın
1 çay brd. esmer şeker
 
Yapılışı
  • Sütün içerisine mayayı katın ve maya eriyene kadar bekletin.
  • 2,5 su brd. un, şeker ve tuzu bir kapta karıştırın. Yumurta, yağ ve mayalı sütü ekleyip yoğurun. Gerekirse un eklemeleriyle, ele fazla yapışmayan, yumuşak bir hamur elde edene kadar yoğurun. Üzerini temiz bir bezle örtün ve 30-40 dk dinlendirin.
  • Bir kasede esmer şeker ve tarçını karıştırın.
  • Hamuru 4 eşit parçaya kesin. Her bir parçayı da 2'ye kesip, un serpilmiş zeminde ince uzun şeritler olacak şekilde hazırlayın. Her bir şeridi bir bıçakla minik minik kesin.
  • Bu parçaları önce eritilmiş yağa sonra şekerli karışıma bulayıp cupcake kalıplarına yerleştirin.
  • 180 derecede önceden ısınmış fırında pişirin.
 
NOT: Sıcak veya ılıkken daha lezzetli oluyorlar.
 
Afiyet olsun...
 
 
 

17 Temmuz 2014 Perşembe

Nektarinli Limonata/ Hırsızlık Sorunsalı

Bu ara bloğuma yeni bir yazı yazmaktan çekindiğim için elim gitmiyordu hiç. Yazılarımı ve tariflerimi doğrudan kendi sitesine aktaran pisliğin birinden haberim oldu maalesef. Doğal olarak sinirlerim bozuldu ve soğudum bloğumdan. Takdir etmeyi bilmeyen bir millet olduğumuz gibi bir de kolaya kaçan, başkalarının emeklerini arsızca çalan insan bozuntularına da sahibiz. Blogculuktan emeklerimin takdir edilmesi, beğenilmesi dışında hiçbir beklentim yok. Çok fazla konuşmayacağım bu konuda artık. Tek benim başıma gelen bir şey değil zaten. Bu konudan maalesef çoğu blog yazarı şikayetçi. O yüzden daha fazla uzatmayıp, olaya farklı bir açıdan yaklaşmayı ve birkaç blogda birden yazıyormuş gibi düşünüp, görmezden gelerek devam etmeye karar verdim şimdilik.
Pazar günü yaptığım limonatayı paylaşmak istiyorum artık sizlerle. Limonatayı çok seviyorum ve başka meyveler de ekleyerek tatlandırmaktan hoşlanıyorum. Bu sefer nektarin kullandım. Limonun ekşisi ve aromatik yağı, nektarinin o güzelim kokusu ve tadıyla birleşince çok daha güzel oldu. Hem, nektarinin kabuğunun verdiği renk de harikaydı.




Nektarinli Limonata
Malzemeler
3 adet limonun suyu
1 limonun rendelenmiş kabuğu
1 çay brd. tozşeker
2 adet nektarin
1 su brd. su
3 su brd. içme suyu
Servis için buz ve limon dilimleri

Yapılışı
  • Nektarinleri iyice yıkayın ve küçük dilimler halinde doğrayın. Rendelenmiş limon kabukları, 1 çay brd. tozşeker ve 1 su brd. su ile birlikte küçük bir soslukda 4-5 dk kaynatın. Nektarinleri bir kaşıkla hafif ezerek, ince delikli bir süzgeçten geçirin ve sürahiye alın.
  • Limon suyunu ve içme suyunu da ekleyip tadına bakın. Şeker oranını bu aşamada dilediğiniz gibi ayarlayabilirsiniz.
  • Buz ve limon dilimleri ile servis edin.

Bu tarifi ve yazıyı Aynagöz bloğundan başka bir yerde okuyorsanız emek hırsızlarına prim veriyorsunuz demektir. Orijinal sayfa için aynagoz.blogspot.com.tr adresini ziyaret ediniz.

Afiyet olsun.


Görüşmek üzere.

7 Temmuz 2014 Pazartesi

Yaz Tatlıları: Şeftali ve Kirazlı Kup

Tatlılardan gidiyorum yine. Hafif, meyveli tatlılara sarmış durumdayım. Dün akşam yaptığım bu tatlıları sıcağı sıcağına paylaşmak istedim.

 

Oldukça basit bir tatlı. Ben biraz işi zorlaştırmış olsam da, aman beni fırınla uğraştırma derseniz, meyveleri tavada pişirebilirsiniz ve hazır bisküvi parçaları veya mısır gevreği parçaları kullanabilirsiniz. Ben fırın kullanmayı ve kıtırlarımı kendim yapmayı tercih ettim. Eğer ben de kıtırlarımı kendim yaparım diyorsanız aşağıdaki şekilde yapabilirsiniz.
  • Yarım bardak un, 1 yemek kaşığı margarin, 1 yemek kaşığı esmer şeker, 1 yemek kaşığı yulafı bir çatalla ezin. Parmaklarınızla hafiften yoğurup aşağıdaki kıvamda bir hamur elde edin. İri kıyılmış fındık, fıstık ekleyip yağlı kağıda yayın ve 180 derecede ısınmış fırında kızarana dek bekletin. 
  • Fırının derecesini 250'ye çıkarıp esmer şeker serpilmiş şeftalileri ve küçük bir fırın kabına koyduğunuz çekirdekleri çıkarılmış kirazları 15-20 dk pişirin. Pişen meyveleri soğuması için bekletin.
  • Bu sırada yarım kg süzme yoğurdu dilediğiniz kadar (sizin damak zevkinize kalmış) pudra şekeri ile çırpın.
  • Kuplara alttan meyveler ile başlayarak (şeftalileri önce dilimleyin), kıtırlar (veya mısır gevreği, bisküvi, kurabiye vs.)serpin, 1 kaşık yoğurt koyun ve tekrar meyveler ve kıtırlarla devam edin. Tatlınız hazır.



İşte böyle. Basit olmasına rağmen her ayrıntıyı anlatacağım diye yine uzattım tarifi :)
Malzeme listesi vermiyorum. Yapacağınız kişi sayısına göre ve porsiyonlarınıza göre ayarlayabilirsiniz. Ben 3 şeftali ve bir küçük kase kiraz kullandım.

3 Temmuz 2014 Perşembe

Yaz Tatlıları: Meyve Soslu Vanilyalı Puding

Merhaba. Akşam yemeklerinden sonra şöyle ağzımızı tatlandıracak, aynı zamanda çok yormayacak hafif bir tatlıyla buradayım. Özellikle Ramazan ayı dolayısıyla akşam yemekleri çok geç vakitlere kalıyor ve arkasından tatlısıydı, meyvesiydi, çayıydı derken gece yarılarına kadar midedeki şişlik inmiyor. Uzmanlar her ne kadar sık sık televizyona çıkıp az yiyin, ara vererek yiyin diye uyarsalar da çalışanlar için gece yarılarına kadar yemek yiyip, sahurdan sonra uyurum mantığı çalışmıyor maalesef. O yüzden hem yemekleri, hem tatlıları hafif ve az tutmak lazım. Ben de bu sebeple geçenlerde hazırladığım bu tatlıyı sizlerle paylaşmak istedim. Çok pratik, vaktinizi almayacak, uzun uzadıya başında durmanızı gerektirmeyecek, siz akşam yemeğinizi yerken dolapta soğuyacak ve uslu uslu servis sırasını bekleyecek bir tarif.






Meyve Soslu Vanilyalı Puding
Malzemeler
2 su brd. süt
1 çay brd. tozşeker
1 (silme) yemek kaşığı nişasta
1 yumurta sarısı
1/2 çay brd. krema
1 çay kaşığı vanilya özütü/ 1 paket vanilya şekeri/ 2 damla vanilya aroması

10-12 adet çilek
1 avuç karadut/ kırmızı dut
1 yemek kaşığı tozşeker
1 (silme) tatlı kaşığı nişasta
1 çay brd. su
Birkaç damla limon suyu

Yapılışı
  • Tencereye krema hariç tüm malzemeleri koyun, tel çırpıcı ile iyice çırpın. Ocağın altını açın ve kaynayıp koyulaşana dek pişirin. Kremayı da ekleyip iyice karıştırıp ocağın altını kapatın.
  • Pudinginizi sudan geçirilmiş kaselerin dibine, başparmağınız kalınlığında dökün. Dışarıda soğuduktan sonra buzdolabına kaldırın.
  • Meyve sosu için büyük çilekleri uzunlamasına 4'e, küçükleri 2'ye kesin. Çay bardağındaki suda çözdürdüğünüz nişastayı, meyvelerle birlikte küçük bir sos tenceresine alın. Tozşekeri ve limon suyunu da katıp ocakta kaynayana dek pişirin. Meyvelerin çok ezilip ölmesine izin vermeyin. Servise kadar bir kenarda bekletin.
  • Soğuyan pudingleri servis tabaklarına ters çevirin ve üzerlerine meyveli sostan paylaştırarak servis edin.
Afiyet olsun..

Görüşmek üzere.

Tasarım:Sawako Kuronuma