27 Aralık 2013 Cuma

Çaylı Bol Baharatlı Kış Keki

Yeni bir yılın eşiğindeyken, şöyle geriye dönüp bir bakıyorum. Geçmiş bütün yıllar, en eskisinden bugüne dek hepsi gözümün önünde. Son 10 yılımın hemen hemen aynı geçmesi ise hayıflandığım tek nokta.
Her yılın sonunda, gelen yeni yıl için kararlar alıp bir bir uygulamaya çalışan bir insan olmamıştım hiç. Çünkü karar alsam da uygulamaya koymam ben. Tembellikten, çekingenlikten, korkaklıktan erteler dururum. Geçen sene ise özenip bir deftere notlar almıştım. Geçenlerde o defter elime geçti. Komik geldi yazdıklarım. Hiçbirini gerçekleştirememiş olmak üzücüydü aslında. Ve onları görünce utançtan kendime kızmam ise daha üzücüydü. Bir başkası tarafından tesadüfen görülmeleri ise daha da üzücü. Bu, başkası tarafından görülme olasılığı yüzünden, lisede, günlük yazarken bile samimi olamamışımdır aslında. Kelimeleri özenle seçmişimdir hep. Ama nedense 2013 için isteklerimde samimi olmuşum ve yakalanmışım :) Sanırım biraz da bu yüzden sevmedim 2013'ü.
İşte böyle. Bu sene yazmak yok. Hatta aklımdan bile geçirmeyeceğim 2014 için istediklerimi, düşünmemeye çalışacağım. Dile getirmezsem belki gerçekleşirler :)

Geçenlerde komşumuz oturmaya geldi. Apartmanımızda ilişkilerimiz iyi neyse ki. Yavaş yavaş komşuculuk oynamaya bile başladık :) O gün için güzel bir kek yaptım. Tam kışa yakışır, bol baharatlı, çaylı ve karlı :)




Çaylı Baharatlı Kek
Malzemeler
2 yumurta
50 gr tereyağı
50 gr margarin
1 cup tozşeker
1 cup soğuk çay
2 cup un
1/2 cup hindistan cevizi
1 cup iri dövülmüş ceviz
1 paket kabartma tozu
3 adet kakulenin dövülmüş çekirdekleri
1/3 çay kaşığı muskat
1/2 çay kaşığı tarçın
1/3 çay kaşığı toz zencefil
Bir çimdik tuz
Kreması için; 2 yemek kaşığı labne, yarım paket krem şanti, 1 çay brd. süt, 2 yemek kaşığı dövülmüş ceviz
Hindistan cevizi

Yapılışı
  • Yağları bir cezvede eritin ve ılımaya bırakın.
  • Bu arada yumurta ve tozşekeri 3 dk çırpın.
  • Eritilmiş yağ ve çayı da ekleyip karıştırın.
  • Un, kabartma tozu, Hindistan cevizi, tuz ve baharatları da ekleyip mikser ile karışıncaya dek çırpın.

  • Cevizi ekleyip karıştırın ve altına yağlı kağıt serilmiş kek kalıbına dökün bu karışımı.
  • 180 derecede ısınmış fırında üzeri kızarana dek pişirin. Kürdan temiz çıkıyorsa fırından alabilirsiniz. (Eğer üzeri çok kızarmış ama içi hala pişmemişse üzerine alüminyum folyo kapatıp içi pişene dek fırında tutun. Baton kalıplarda, çok kabaran keklerin içinin pişmesi zor oluyor)
  • Kek pişerken krem şantiyi ve labneyi bir kaseye alın. Sütü de ekleyip mikserle birkaç dk çırptıktan sonra kasenin üzerini folyo ile kapatıp buzdolabına koyun.
  • Kek soğuduktan sonra buzdolabındaki kremaya ceviz ekleyip karıştırın. Kekin üzerine kremayı iyice yaydıktan sonra Hindistan cevizi serpip, bütün cevizlerle süsleyin.

Afiyet olsun!

Görüşmek üzere..


8 yorum:

  1. Mis gibi baharat kokusu, yanında bir bardak çay ve keyifli bir sohbet ne kadar da güzeldir ellerinize sağlık sevgiler...

    YanıtlaSil
  2. 2014 ü bende sessiz karşılamak taraftarıyım

    YanıtlaSil
  3. Kokusu burnuma geldi sanki Deniz :) Nefis görünüyor, böyle kıyır kıyır kekleri çok seviyorum. Ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  4. ellerine sağlık Denizcim.Harika olmuş.

    YanıtlaSil
  5. Misgibi kokuları ile keki yanımda hissetim ellerine sağlık canım. Bayıldım..

    YanıtlaSil
  6. Deniz'ciğim, bence en doğal halinle geçen yıl yazdıkların belkide sana birşeyler anlatmak istiyordur. Çevremizde olup biten herşeyin bize ulaştırmak istediği mesajları vardır. Belki 2014 yılı için alınacak en yerinde karar onlara kulak vermektir. En azından ben kendi adıma bu kararı aldım :)
    Sana hak ettiğin gibi güzelliklerle gelen bir yıl dilerim canım... Paylaştığın tatlılar gibi tatlı gelsin yeni yıl sana :)
    Sevgiler canım...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ahh o yazdıklarım bu yıl gerçekleşse bari :)
      Teşekkür ederim güzel dileklerin için. Senin de sayfanda yazdığın gibi bu sene teşekkür edeceğim.
      Sevgiler.

      Sil

Tasarım:Sawako Kuronuma