21 Haziran 2013 Cuma

Bloglardan Denemeler /Ekşi Soslu Bulgur Köftesi

Yemek bloglarında gezinirken bazen öyle fotoğraflara rastlarım ki, gördüğüm andan itibaren bilirim o yemeği deneyeceğimi. Zihnimde yer eder o görüntü. Bazen akşamına, bazen çok daha sonraki günlerde denerim. Lezzetinden memnun kaldıysam başkalarına da tattırmak için sabırsızlanırım.
İşte öyle bir yemek var bugün sırada. Fotoğrafını yemekbiraşk'ta yani şu sayfada gördüğümden beri aklımdan çıkaramıyordum. Nasıl bir tada sahip olacağını az çok tahmin ettiğimden (kuzenim ve Malatyalı enişte sağolsun, bulgurlu yiyeceklerle onlar sayesinde tanıştım :)) bir akşam blog listemde fotoğrafı tekrar görüp, kendimi eve zor atmamla birlikte o lezzete erişmiş oldum :) İş dönüşü olduğundan ve çok fazla minik toplar yapamayacağımdan ötürü, kendime göre malzemeleri azaltıp yaptım yemeği. 2 akşam üst üste yapıp yememden de anladığım kadarıyla çok sevmişim bu minik köfteleri :)
Aslında o günlerde biraz da tok tutsun, bulgur iyidir candır diyerek saldırmıştım. Ama şu günlerde canım tekrar istiyor ve ailecek yenecek bir akşam yemeğine tekrar yapılacak diye not ettim bile!
İşte, ilk denemem olan, işten dönünce yarım saat içerisinde hazırlayıp pişirdiğim, hatta yuttuğum minik bulgur köfteleri..


Ekşi Soslu Bulgur Köftesi
Malzemeler
1,5 su bardağı köftelik bulgur
1/2 su bardağı irmik
1 yemek kaşığı un, tepeleme
1 küçük yumurta
1 kuru soğan, rendelenmiş
1-2 su brd. kaynar su
Tuz

Sosu için;
2 adet domates, rendelenmiş
1 tatlı kaşığı biber salçası
1 tatlı kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı nar ekşisi
Karabiber, pulbiber
Maydanoz

Yapılışı
  • Bulguru ve irmiği geniş bir kaba alıp karıştırın ve üzerine 1-2 su brd. kaynar su ekleyin. (Bulgur suyu hemen çekecek ve şişecektir, fazlasını koymamaya dikkat edin)
  • 5-10 dk bu karışımı karıştırarak ılımasını sağlayın. Üzerine soğanı rendeleyin, yumurtayı kırın, unu ve tuzu ekleyip güzelce karıştırın. Ellerinizle hafifçe yoğurun.
  • Hamurdan misket büyüklüğünde parçalar koparıp minik toplar yapın ve  bunları unlanmış bir tepsiye dizin.
  • Geniş bir tencerede su kaynatın. Minik topları bu suda haşlayın. Piştiklerinde yüzeye çıkacaklardır.
  • Bir tavada salçaları karıştırın ve (marketten alınmaysa çok az yağla kavurun) domates rendesini ve nar ekşisini ekleyin üzerine. Karıştıra karıştıra pişirin. Baharatlarını ekleyip ocaktan alın.
  • Köftelerin suyunu süzüp ocaktan alın. Üzerine sosu ekleyip güzelce karıştırın.
  • Servis tabağına aldığınız köftelerin üzerine ince doğranmış maydanoz serpip servis edebilirsiniz.
Afiyet olsun!

10 yorum:

  1. Hımm.. Pişirilen nar ekşili bir sos.. Güzeldir bu güzel. Bulgur candır elbet, denemek gerek :)
    Ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  2. Nefis gorunuyor canim. Ellerine saglik...

    YanıtlaSil
  3. ay ay ben çok severim yaa.ellerine sağlık canım.sevgiler...

    YanıtlaSil
  4. :))ya bunları gördüm,beğendim yaptım çook önce ve sonuç hüsrandı benim için.şimdi sen yine güzel güzel anlattın ama yapmşcam tutucam kendimi:)

    YanıtlaSil
  5. Denizcim ellerine sağlık canım,çok güzel olur..Resimlerinede bayıldım,olsada yesek hemen bir tabak...

    YanıtlaSil
  6. bana da sürpriz oldu şimdi bak :) ellerinize sağlık beğendiğinize çok sevindim.. sevgiler..

    YanıtlaSil
  7. Selam Denizcim.. Bu tarife göre yaptım ama ben mi yoğuramadım yoksa noldu anlamadım çok cıvık kaldı. Sonra üstüne irmik ekledim olmadı, bulgur ekledim olmadı. Tekrar bulgur ıslattım falan derken bir leğen harcım oldu :) Birazını mecburiyetten yedik, birazını da derin dondurucuya kaldırdım. O kadar bulgur nolacak bilmiyorum.. Senin tarifin fotosuna baktıkça tekrar yapasım geliyor ama beceremiycem sanırım ben bu işi..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba. Sanırım suyu fazla geldi. Bulgurun cinsinden kaynaklanmış olabilir. Çünkü suyu koyduğunuzda bulgur hemen çekiyor, neredeyse kuruyor. Soğan ve yumurta konduğunda çok cıvıklaştırmıyor hamuru. Keşke biraz daha un ekleyerek devam etseydiniz. Çok lezzetli oluyor bu köfteler ama emeğinizin ve malzemelerin boşa gitmesine üzüldüm.

      Sil
  8. Sakın yanlış anlama emin ol benim beceriksizliğimden kaynaklanmıştır. Ziyan olmadı malzemeler, bi şekilde ben onları bi şekle sokucam :)
    Ha bu arada senin bi çikolatalı tartın vardı. Onu denedim süper ötesi oldu. Blogda da yayınlamıştım hatta.
    http://neslicetarifler.blogspot.com/2013/03/cikolatal-muslu-tart.html

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rica ederim, hiç yanlış anlamam. Denenmesine mutlu oluyorum. Ama hüsran olmasını istemezdim. Eğer hala duruyorsa bir iki kaşık daha un ilave ederek toparlayabilirsin belki. Ama öyle çok katı bir hamur olmayacak. Zaten bulgur yapışır ele. Ellerini ıslayarak yuvarlaman gerekir. Ben tarifi verirken bunlardan hiç bahsetmemişim tabi. Benim hatam.
      Çikolatalı muslu tartını gördüm çok güzel olmuş. Biraz geç oldu kusura bakma. Bilmiyordum yaptığını. Çok mutlu oldum deneyip beğenmene. Sevgiler.

      Sil

Tasarım:Sawako Kuronuma