24 Ocak 2013 Perşembe

Mandalinalı Çiçek Tatlı

Geçen günlerde Kanlıca mantarı alacağız diye bir semt pazarına gittik erkek arkadaşımla. Tabi bilmiyoruz mevsimi midir, bulunur mu burada pazarlarda :) Öyle gittik vardır belki diye. Canım da nasıl istiyor anlatamam. Görmüşüm bloglarda, depreşmiş yine mantar aşkım. Bulamadık tabi. Ama taze taze kültür mantarları vardı. Onları da canım istemedi. Öyle gezinirken birden burnuma mandalina kokusu geldi. İlerde bir tezgahtan geliyor ama nasıl davetkar, nasıl güzel bir koku. Oraya doğru yöneldim tabi hemen :) Renkleri çok güzeldi, kırmızımsı bir rengi vardı. Dizi izlerken yeriz diye aldık biraz. Poşetten gelen kokuyu çeke çeke gittik eve.
Tadı harikaydı ama çok çekirdekliydi. Bir kısmını yedikten sonra ben bunlarla bişey yaparım diyip eve götürdüm kalanı :) Daha yeni cupcake yapmıştım o hafta. Başka birşey olsun ama mutlaka şerbetli olsun istedim. Ben de böyle bir tatlı yaptım. Nasıl olmuş?





Mandalinalı Çiçek Tatlı (Şekerpare)
Malzemeler
1 yumurta
125 gr margarin
Yarım paket kabartma tozu
1 paket vanilya veya birkaç damla vanilya aroması
2 yemek kaşığı irmik
Un
1 tutam tuz
3 mandalinanın rendelenmiş kabuğu
Dilerseniz üzeri için yumurta sarısı

Şerbeti İçin
1,5 su brd. tozşeker
1,5 su brd. su
1 su brd. mandalina suyu
1 mandalinanın rendelenmiş kabuğu
Birkaç damla limon suyu

Yapılışı
  • Hamuru hazırlamak için margarini dilimleyip derin bir kaba koyun. Üzerine yumurtayı kırın.
  • 2 su brd. un, irmik, kabartma tozu, kullanıyorsanız vanilin veya vanilya aroması, bir tutam tuz ve mandalina kabuğu rendesini ekleyip bir çatalla eze eze karıştırın. (Veya direkt yoğurmaya başlayın. Ben çok cıvık hamurun ellerime yapışmasından hoşlanmıyorum o yüzden çatal kullandım)
  • Azar azar un ekleyerek ele yapışmayan ama çok yumuşak bir hamur hazırlayın.
  • Hamur hazır olduktan sonra düz bir zemine biraz un serpip hamurun yarısını merdane ile 10-12 mm kalınlığında açıyoruz.
  • Çiçek kurabiye kalıbı ile şekiller kesip yağlı kağıt serilmiş tepsiye biraz aralık bırakarak dizin.
  • Kalan hamuru da aynı şekilde açıp kesiyoruz. Dilerseniz üstlerine yumurta sarısı sürebilirsiniz. Ben kullanmadım.
  • Önceden ısıtılmış fırında 180 derecede kabarıp üstleri kızarana dek pişirin.
  • Onlar soğurken küçük bir tencerede şerbeti hazırlayın. Tüm malzemeleri tencereye koyup kaynatın.
  • Şerbetin ilk sıcağı çıktıktan sonra soğumuş olan şekerparelerin üzerine bir kaşıkla gezdirerek dökün. İyice şerbeti çekip soğuduktan sonra kaymak ve fıstıkla (fındık, ceviz vs.) süsleyip servis edebilirsiniz.
Afiyet olsun.

16 yorum:

  1. Mandalinanın suyunu portakal kalmadığında pırasaya koymaktan başka bi yerde kullanmadım. Aslında kek de olur ve tabii şerbette de olur :) Yaptığın her şey öyle cezbedici ki; görüntüleri, o şekilleri, sunumların.. Bunu yerim diyebiliyorum :)
    Kanlıca mantarı bol bol yağmur yağdığında çıkar. Aslında tüm mantarlar öyle ya :)
    Ve kanlıca mantarını bulduğun zaman affetmeyip, kilo kilo alacaksın, dondurucuya atacaksın :) Çünkü çok zor bulunuyor işte.
    Beyaz kültür mantarından ziyade kestane mantarını tavsiye ederim, tadı daha güzel, her şeye yakışıyor; çorbaya, pizzaya..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Zeytinyağlı pırasaya da yakışır evet :) Beğenmenize çok sevindim.
      Kanlıca mantarı için herhalde baharı beklemem gerekiyor. Umarım kaçırmam dönemini :)
      Kestane mantarını da çok gördüm marketlerde ama hiç denememiştim. Bir dahaki sefere alıp deneyim.

      Sil
  2. Deniz'cim hemde nefis olmuş olsada yesem ellerine sağlık sevgiler...

    YanıtlaSil
  3. Nefis olmuş hemde çok nefis ellerinize sağlık sevgiler...

    YanıtlaSil
  4. Denizim gelsen buraya bir yağmur sonrası,ellerimizle toplarız senle o nefis mantarları :)
    Mandalinaları da ağacından kopartırız ne güzek olur :)
    Bu şirin ,cici tatlıdan da yaparız.
    Ne çok hayal kuruyorum ben bugün.
    Kurana değil,kurdurana bakmak lazım sanırsam:)
    Ellerine,emeğine sağlık canım.
    Muhabbetle..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şimdi bana da kurulacak bir sürü hayal verdin :) Ne güzel olurdu gerçekten. Güzel sözlerin, düşüncelerin için çok teşekkür ederim Zelihacığım. Muhabbetimiz daim olsun. Sevgiler.

      Sil
  5. Deniz'ciğim, ne kadar yaratıcısın.
    Her yaptığın tarif, görsel bir şölen gibi:)
    Eminim tadları da muhteşemdir.
    Sevgiler canım...

    YanıtlaSil
  6. hayirli cumalar ablam
    itiraf etmeliyim okumakta zorlaniyorum gözlerden
    okurken yoruluyor ara ara görmüyorum .hatirini almaya geldim lezzetten süphem yok cünki
    iyiki varsin muhabbetle

    YanıtlaSil
  7. Aynenen bende geçen hafta bu kanıca antarınıa radım pazarda bulamadım.
    Aslında birka hafta önce pazarda başımı nereye çevirsem görüyodum ama nedense almamıştım..
    Zamanı geçti galiba..:((
    Tatlı nefiss görünüyor canım..
    Ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  8. Şekilleri görünümü çok hoş olmuş ellerine sağlık canımm.

    YanıtlaSil
  9. Mandalinalar tezgahta kokusu girse kanımaaaaa:)) yazını okurken bu cok sevdiğim şarkı sözü geldi birden aklıma.Resmen kaniniza girmiş o guzel koku.Cok iyide olmuş nefis bir tatlı çıkmış ortaya.Cokta şirin görünüyorlar.Ellerine sağlık olsun
    Sevgiler

    YanıtlaSil
  10. Muhteşem olmuş muhteşem ! ve o kırmızımsı, buram buram kokulu mandalinanın adı Bodrum mandalinası, çok da lezzetli olur ve genelde ince kabukludur,en sevdiğimdir :) Ellerin dert görmesin Deniz. Bu arada yaşadığın mantar hüsranı benim Trabzonda yaşadıklarımla aynı.....

    YanıtlaSil
  11. Çok kokulu ve çok çekirdekli olduğuna göre Bodrum mandalini de olabilir. Dün bana Bodrum'dan kargoyla geldi, hemen tarifleri bulup reçel yaptım. Bütün ev mandalina kokuyor hala. Paylaşacağım yakında değişik bir tarif. Bu arada Kanlıca mantarının zamanı çoktan geçti. Ama atlın nefis olmuş, sunum da her zaman ki gibi muhteşem. Ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  12. Harika gözüküyor,ellerine sağlık.

    YanıtlaSil

Tasarım:Sawako Kuronuma