23 Ekim 2012 Salı

Patlıcanlı Börek

Burnumuzun direğini kıran kokularla birlikte kurban bayramını da getirdik, birşey kalmadı şunun şurasında.. Bayram için Manyas'a kaçmadan, blogumun 3. yaşını kutlamadan önceki son yazımı da yazayım dedim.
Bu börekleri yine Defne'nin doğum günü için yapmıştım. İlk kez denediğim ve beğendiğim güzel bir alternatif oldu.
Bu börek için patlıcanlı 2 iç tarifi vereceğim. İstediğinizi kullanabilirsiniz. Her ikisi de güzel ama ben oyumu ikinciden yana kullanıyorum ;)




Patlıcanlı Börek
Malzemeler
Üçgen kesilmiş 12-15 parça yufka
1 yumurta
1 çay brd. süt
2 yemek kaşığı sıvıyağ

1. İç Harç
1 orta boy patlıcan
2 adet orta boy soğan
2 adet çarliston biber
2 adet domates
Karabiber, kırmızı pul biber, tuz
Sıvıyağ

2. İç Harç
1 adet küçük boy patlıcan
2 adet orta boy soğan
1 tatlı kaşığı domates salçası
Yumurta büyüklüğünde kıyma
Karabiber, kırmızı pulbiber, tuz
Sıvıyağ

Yapılışı:

1. İç Harç
  • Orta boy teflon tencereye yarım çay brd. kadar sıvıyağ koyup ısınmaya bırakın.
  • Soğanları yemeklik doğrayıp tencereye alın. Biberleri de doğrayıp ekleyin ve arada karıştırarak pişirin.  
  • Patlıcanı alaca soyun, boyuna dörde kesip ince ince doğrayın ve tenceredeki malzemelere ekleyin.
  • Domateslerin kabuklarını soyup küp küp doğrayın ve tencereye ekleyin.
  • Tuz, karabiber ve pulbiber ekleyip karıştırarak pişirin.
  • Patlıcanlar iyice piştiğinde ocağın altını kapatın.
2. İç Harç
  • Geniş bir tavaya yarım çay brd. kadar sıvıyağ koyun ve ocağın altını açın.
  • Soğanları yemeklik doğrayıp tavaya alın.
  • Sararıp pişmeye başlayınca kıymayı ekleyin.
  • Patlıcanı alaca soyup dörde kesin ve ince ince doğrayın. (Hatta daha küçük parçalara kesin)
  • Tavaya salçayı ekleyin biraz kavrulduktan sonra patlıcanları ekleyip iyice karıştırın.
  • Tuz, karabiber ve pulbiber ekleyip 5-6 dk daha karıştırarak pişirip ocaktan alın.
Yumurtanın beyazını bir kaseye dökün, sarısının da çok az kısmını kabuğunda bırakın.
Kasedeki yumurtayı iyice çırpın ve süt ve yağı ekleyin.
Her bir yufkaya 1 tatlı kaşığı kadar bu karışımdan yayın. Yufkanın geniş kısmına iç harçtan koyup sigara böreği gibi sarın. Biraz sütlü karışım kalacak. Ona kabukta bıraktığınız yumurta sarısını da ekleyip karıştırın.
Yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizdiğiniz böreklerin üzerine bu karışımı sürün. Dilerseniz çörekotu serpin. 180 derecede önceden ısıtılmış fırında böreklerin üstü kızarıncaya kadar pişirin.

Afiyet olsun.

12 yorum:

  1. patlıcanlı böreği çok severim :))
    var mı banda 2 dilim :))
    ellerine sağlık canım...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :) var var tabi.
      Teşekkürler.

      Sil
  2. Deniz'cim patlıcanlı börek favorimdir çok leziz
    olur.Ellerine sağlık,sayfamdaki muhteşem çekilişe beklerim sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de sevdim valla. Teşekkürler uğradığın için.

      Sil
  3. Sağlıklı ve mutlu nice nice bayramalar dilerim.
    Sevgiler

    YanıtlaSil
  4. var ya böreğin içini de yiyebilirmiyiz sadece,öyle güzel görünüyor ki:)Eline sağlık,iyi bayramlar...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yenebilir aslında :))
      Teşekkürler. İyi bayramlar.

      Sil
  5. Ben de çok severim yahuuu, harika olmuş bunlar da.
    İyi bayramlar Deniz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederiiim :)
      Sizlere de iyi bayramlar.

      Sil
  6. Hemde patlıcanlı,en sevdiğimden en..:))
    Ellerine sağlık canım..
    Nefiss görünüyor.
    İyi bayramlarrrrr..

    YanıtlaSil
  7. Deniz'ciğim en sevdiğim börekler arasındadır patlıcanlı börek. Ellerine sağlık. Mis gibi görünüyor. Afiyetler olsun canım.
    Sevgilerimle...

    YanıtlaSil

Tasarım:Sawako Kuronuma