14 Eylül 2012 Cuma

Kısalan Günler/Şeftali ve Böğürtlenli Cobbler/Patika Tart

Hiç boş durmuyorum. Bu aralar çok aktifim ve bunu bloguma yansıtmak da hoşuma gidiyor. Yazın uzun günlerinden faydalanıp bol bol tarifler denemek, tatlılar yapmak güzeldi. Yayınlanmayı bekleyenlerim hala var yazdan.
Ama artık günler kısalıyor ve işten eve döndüğümde birşeyler hazırlayıp pişirene kadar hava kararıyor. Çekilen fotoğraflar gün ışığında olduğu kadar güzel ve kaliteli olmuyorlar. Böylece benim hevesim de sönüyor. Belki bu sorunu akşamdan pişirip sabah fotoğraflayarak çözebilirim ki bunun için de erken kalkmam gerekecek. Haftasonları ise çok fazla birşey deneyemiyorum. -dum aslında. Gezmelerden :) Ama bu kış yüksek ihtimalle eve kapanıp, askere giden sevgilimin yolunu gözleyeceğim :(

Aşağıdaki güzelliğe gelirsek.. Onun adı Cobbler (kablır). Tart, pasta gibi de geçebilir Türkçemize. Meyvelerle, sebzelerle ve etlerle de yapılanları mevcut. Hatta ben bir de soğanlı ve tavuklu olanını denemeyi çok istiyorum. Malzemeleri fırın kabına yerleştirip, üzerine hazırlanan hamurdan kaşıkla veya kalıpla keserek patikalar yapılıyor. veya tamamı da kaplanabiliyor. Türlü çeşitleri var.
Ben de böğürtlen ve şeftali kullanarak denedim dün akşam. Tadanlar beğendi. Çok şekerli tatlılardan hoşlanmayanlar için birebir. Ayrıca üstündeki bisküvisini az tutarsanız sağlıklı bile ;)



 


 

Fotoğraflarım akşam çekimi olduklarını nasıl da belli ediyorlar :S

Şeftali ve Böğürtlenli Cobbler/Tart/Pasta
Malzemeler (8 Porsiyon)
Hamur İçin
1 cup un + 1 yemek kaşığı
50 gr küp doğranmış soğuk tereyağı
1 çay kaşığı kabartma tozu
1/3 cup tozşeker
1 yumurta
2-3 damla vanilya aroması
1 yemek kaşığı süt
Alt Malzemesi İçin
2 adet büyük şeftali
1 cup dondurulmuş/taze böğürtlen
1 silme yemek kaşığı mısır nişastası
1 yemek kaşığı tozşeker (opsiyonel)

Servis Önerisi: Vanilyalı dondurma veya çırpılmış soğuk krema.

Yapılışı:
  • Öncelikle şeftalileri soyup dilimleyin. Çok ince olmasınlar.
  • Böğürtlenleri ve doğranmış şeftalileri bir kaseye alıp üzerine nişasta ve tozşekerini serpin. Güzelce karıştırın.
  • Başka bir geniş kapta unu, tozşeker ve kabartma tozunu karıştırın.
  • Dolaptan çıkardığınız küpü küp doğranmış tereyağını ekleyip bir çatalla ezerek karıştırın.
  • Tüm tereyağı ezilip ufalandığında yumurtayı, sütü ve vanilya aromasını ekleyip, yumurtayı çırparak hamura karıştırın.
  • Hamuru toparlamak için 1 yemek kaşığı daha un ekleyip ellerinizle 2-3 defa yoğurun.
  • Meyveleri pişireceğiniz kabı çok az tereyağı ile yağlayın.
  • Meyve karışımını kaplara/kaba koyup yayın.
  • Hamurdan ister parçalar kopararak ister benim gibi kalıpla keserek meyvelerin üzerine yerleştirin. Üzerlerine fırçayla süt sürün. Dilerseniz tozşeker serpiştirebilirsiniz.
  • Önceden ısıtılmış 200 derecelik fırında yaklaşık 40 dk, kurabiyeler pişip kızarana dek pişirin.
  • Ilık olarak servis edin.
Afiyet olsun!

Notlar:
  • Eğer üzerinde daha sert kıvamda bir kurabiye istiyorsanız biraz daha un ekleyebilir veya sütü çıkarabilirsiniz.
  • Benim yaptığım ölçülerle içi yumuşak kurabiyeler oluyor ki tercihim bundan yana.
  • Eğer hemen servis etmeyecekseniz daha sonra fırında biraz ısıtarak servis edebilirsiniz.
  • Meyveleriniz çok şekerli meyveler ise tozşeker eklemenizi tavsiye etmem.
  • Bu tarif için eğer daha ekşi/ tatlı bir tat istiyorsanız böğürtlen sayısını çoğaltmanızı/azaltmanızı veya tozşekeri çıkarmanızı/çoğaltmanızı öneririm. Hadi bu cümle ne demek istedi :)))
  • Üzerine vanilyalı dondurma koyacaksanız tatlınızı çok şekerli hazırlamayın.Vanilyalı dondurma çok şekerli oluyor.

19 yorum:

  1. Harika bir paylaşım olmuş. Çok da ilginç. Gerçi benim bu tür şeylere yeteneğim yok ama fotograflerı izlemek bile hoş. Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  2. Deniz'cim ellerine sağlık tart nefis olmuş.Bende tam bir mutfak hastasıyım işim ağır ama yinede mutfakta biraz zaman geçirmezsem dinlenemiyorum:)))
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
  3. ÇOK İLGİNÇ GÖZÜKÜYOR
    ÖZELLİKLEDE HİÇ GÖRMEDİĞİMİZ BİR TATLI
    LEZZETİNİNDE GÜZEL OLDUĞUNA EMİNİM
    ELLERİNİZE SAĞLIK
    HAYIRLI CUMALAR

    YanıtlaSil
  4. İlhan Bey, hiç yeteneğim yok demeyin, biliyoruz sizin de neler yapabildiğinizi :)) Ayrıca bunu herkes çok kolay yapabilir. Güzel sözlerinize teşekkür ederim.
    Derya Sezgin, gerçekten de mutfak tam bir terapi. Teşekkürler uğradığın için. Sevgiler.
    Seyyah Gül, teşekkürler. Sevgiler.

    YanıtlaSil
  5. yine güzel bir tarifle daha karşımızdasın...
    iştah kabartıcı görünüyor...
    canım ellerine sağlık...

    YanıtlaSil
  6. Çok güzel bir tarif ve sunumunuzla daha bir güzel olmuş:)ellerinize,emeğinize sağlık:)"asker yolu gözleyeceğim" demişsiniz,Allah hayırlısıyla kavuştursun inşallah :)
    sevgiler...

    YanıtlaSil
  7. Şirine, teşekkürler :)
    Daily Rental House in Turkey, amin, çok teşekkür ederim. Hoşgeldiniz bloguma.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hoşbulduk:)İnşallah takipteyim bundan sonra,kurtulamazsınız benden:)

      Sil
  8. Of of of Denizzz bayıldım bayıldım. İnan bana o dondurmayla şeftalinin tadı ağzıma geldi yemin ediyorum :) Harika olmuş.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :) çok basit ve hafif olması çok güzel. Denemelisin.
      Teşekkürler uğradığın için.

      Sil
  9. Allah kavustursun diyerek baslayayim:) cok guzel gorunuyor tatlın.istah acıcı.ellerine saglik fotograflar cok sirin
    Sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim Bihter. Güzel sözlerin için de ayrıca teşekkürler.

      Sil
  10. Tatli guzel ama bos tabak t
    daha da hos olmus .Tadi nefis fotograftan anladik .sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet :) sildik süpürdük hemen..
      Sevgiler.

      Sil
  11. Afiyetler olsun nefis görünüyor .Degisik güzel bior tatli yarasin.

    YanıtlaSil
  12. Ben bunu birde tambuğday unuyla deneyeyim,elinize sağlık.

    YanıtlaSil
  13. Ben de şeftali cobbleri çok seviyorum. Böğürtlenle hiç denemedim. Çok güzel olmuş.Ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  14. Keklere, yemeklere odaklanmışken birden %100 Düşünce Gücü kitabını gördüm. Hayatımda bana en faydası olan kitaptır. Tam bir başucu kitabı. Keşke herkes alsa, okusa ve uygulasa. Düşüncenizle her türlü hastalıktan, sorundan kurtuluyorsunuz. Sadece bu kitap için bile kutlanmaya değersiniz. Ben de yeni bir kitap bloğu açtım, orada paylaşacağım. Bu arada o bloğuma da bekliyorum. ilhanucer.blogspot.com

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu kitaba bir hevesle başladım ama şimdi beni endişelere soktu. Gelecekle ilgili aklıma gelen kötü düşünceleri aklımdan çıkaramıyorum artık. O yüzden de o kötü olayları çağırdığımı düşünüp ya gerçekleşirse diye korkmaya başladım. Düşünce yönetme olayını beceremedim sanırım :)

      Sil

Tasarım:Sawako Kuronuma