28 Ocak 2012 Cumartesi

Kastamonu Etli Ekmeği

Kalabalık bir aile düşünün, bir araya her gelişlerinde tabiki akıl fikir hep boğazda olan. O karmaşada, gülüşmeler ve sohbetler eşliğinde, hep en sevilen yemeklerin yapıldığı, bir araya gelmenin tadının gerçekten çıkarıldığı anlar...
İşte biz o aileyiz. İkisi farklı bir şehirde yaşayan altı kardeş ve memlekette yaşayan anne baba. Her fırsatta, her tatilde bir araya gelen, en sevilen şeylerin yapıldığı, kalabalık ve mutlu bir aile.
Annemle babamın gelmesiyle beraber tekrar toplanmışken, ama bu sefer yarı toplanmış bir şekilde, yapalım yiyelim etkinliğimizde (^^) memleketimiz Kastamonu'nun Etli Ekmeği'ni yaptık.




Kastamonu Etli Ekmeği
Malzemeler
Hamur için
Un
Yeteri kadar su
Tuz
Kıymalı İçi için 20-25 adet için
1 kg kıyma (1 kere çekilmiş az yağlı)
4 adet orta boy soğan
1 su brd. su
Karabiber, kimyon, pulbiber
Bir çay tabağında çok az sıvıyağ (bu opsiyoneldir. Pişen tarafa sürmek için)
Not: Miktar belirtmememin sebebi annemin göz kararı yapmasıdır.
Yapılışı: Hamur için unu bir karıştırma kabına alın. Tuzunu ekleyip iyice karıştırın. Yapacağınız miktara göre su ekleyip yumuşak ve yapışmayan bir hamur olana kadar yoğurun. Bir kenarda 20-30 dk kadar dinlendirin.
bu arada kıymalı içi hazırlayın. Soğanları ince ince doğrayın veya rondoda inceltin. Yalnız çok kaybolmamasına özen gösterin. Baharatlarını ve en son da suyu ekleyip iyice karıştırın. İç malzemenin de en az 15 dk dinlenmesi gerekir. Baharatların kıymayla özdeşleşmesi için.
Hamurunuz dinlendikten sonra yumurta büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlayın ve unlu bir zemine dizin bu parçaları. Her birini oval şeklinde açın ve yukarıda resimde olduğu gibi iç yayın. Eklediğimiz su, için kolay sürülmesini sağlayacaktır. Üst kısmını kapatıp kenarlarını bastırarak yapıştırın ve ısınmış teflon tavada pişirin. Pişen tarafı spatula ile çevirin ve fırça ile çok az sıvıyağ sürün. Arzuya göre tereyağı da sürebilirsiniz. İki tarafı da pişince temiz bir havlu serili tepsiye alın. Ayran veya başka bir içecekle servis edebilirsiniz.

Afiyet olsun.


5 yorum:

  1. Ohh afiyetle yedik, annemin elleri dert görmesin :))

    YanıtlaSil
  2. Ooof of, bu saatte bunu gördüm ya, uyku tutmaz artık :(

    YanıtlaSil
  3. Ayy bayıldım ben bu fotolara..Bide aşama aşama çekmişsiniz.Özendim vallahi.Ekrana bakakaldım.Nefis görünüyor.Yapanların ellerine sağlık.Bende yapmak isterdim ama genelde yapanın un su ayarı falan göz kararı oluyor ya oyuzden pek girişemiyorum.Ben o kararı bi türlü tutturamıyorum.Anca ufak tefek şeylerde poğaça yada kreplerde işte:)
    sevgiler

    YanıtlaSil
  4. teşekkür ederim.
    bunun hamuru için çekinmene gerek yok. un, su ve biraz tuzla yapışmayan poğaça hamuru kıvamında bir hamur hazırlıyosun o kadar. gerisi de çok basit zaten. umarım birgün denersin sen de :)

    YanıtlaSil
  5. canım ellerıne sağlık nasıl da canım çektı şimdi olsa da yesem nefıs gorunuyor

    YanıtlaSil

Tasarım:Sawako Kuronuma