27 Kasım 2009 Cuma

Bayram Budur İşte: Kalburabastı & Yaprak Sarması

Merhabalar. Herkesin bayramı kutlu olsun.
Bayramların herkes için özel anlamı vardır muhakkak. O gün için yapılan özel yemekler, tatlılar, yeni kıyafetler, ziyaretler.. Bayram diyince benim aklıma ilk olarak annemin yaptığı baklavalar, yaprak sarması ve babaannem geliyor. Bizim evde her bayramda yaprak sarması yapılır. Annem de baklava açar. Ve her bayramda mutlaka babaannemi ziyaret ederiz. Annemler bizimle, İstanbul'da yaşamıyorlar. O yüzden artık her bayramda annemin baklavasından yemek kısmet olmuyor :) Bu bayramda tatlıcı ben oldum. Ne yapsam ne yapsam derken bu sabah kalburabastı tarifine rastladım. Baktım ki kolay görünüyor, hemen girdim mutfağa. Basacak bir kalburum olmasa da kevgirin arkasıyla şekillendirmeye çalıştım. Ama fırında biraz kabarınca pek kalmadı şekilleri.

Yaprakları da dün gece ablam sardı. Koca bir cabayı oturdu tek başına doldurdu :) Bizim oralarda toprak kaplara "caba" denir. Biz aslen Kastamonu'nun bir ilçesi olan Tosyalıyız ve oralarda her mahallede bir toprak fırın vardır. Özellikle Ramazan ayında ve bayramlarda kadınlar bu fırınları sabah erkenden yakarlar. Ve mahallede isteyen herkes birkaç caba içerisinde yemeklerini getirirler. Akşam ezanından bikaç dakika önce açılır fırın. Keşkek, patates yemeği, haşlama et, türlü gibi yemekler pişirilir genelde. Ve o fırında, o kaplarda pişen yemeğe doyum olmaz.
Biz de buna dayanarak bu bayramki sarmamızı cabada ama toprak fırınımız olmadığı için :))) ocakta pişirdik. Sabah pişer pişmez, hemen kahvaltıya koyduk bir tabak. Mükemmel olmuştu.
                                                        
Kalburabastı tarifi burada. Sarma tarifini birgün kendim yaptığımda vermeyi daha uygun buluyorum.
Afiyet olsun.

NOT: Sarma Tarifi burada eklenmiştir.

3 yorum:

  1. üzerinde dumanıyla poz vermiş sarmalar:) ama bu yapılmaz yani.olan var olmayan var bari pişerpişmez yedik demeseydin:(

    YanıtlaSil
  2. tüh tüh. napalım artık geldiğinde sana da yaparız.

    YanıtlaSil
  3. yemekler iştah açıcı gözüküyor ve iştahım açılmasa iyi olur. ve iyi bayramlar, her gün bayram çoşkusuyla geçsin. sevgiler.

    YanıtlaSil

Tasarım:Sawako Kuronuma