11 Ağustos 2017 Cuma

Vişneli Yaz: Vişne Soslu Thai Hindistan Cevizli Pirinç Tatlısı

Merhaba!
Bu yaz, hayatımda daha önce hiç olmadığı kadar çok vişne tükettim. Vişne- şeftali kombinasyonunu keşfettim ve harika tatlar kazandım.
Ancak bugün vişneyi hindistan cevizi ile birleştireceğiz. Temmuz başında denediğim bir tarifti bu. Thai Sweet Sticky Rice with Mangoes! Mangolu Tatlı Yapışkan Pirinç?¿ Neyse, bizim sütlacın biraz daha koyu kıvamlısı ve hindistan cevizi sütü ile pişmişi. Yanında mango dilimleri ile servis ediliyor.
Ben de hindistan cevizi aromasını yoğun hissetmek istediğim bir gün aklıma düştü bu tatlı. En baştan kendim yapmaya başladım. Hindistan cevizimiz vardı ama mangomuz yoktu. Evdeki dondurulmuş vişnelerle de gayet lezzetli olacağını düşünerek vişneli yaptım bu tatlıyı. Tahmin ettiğim gibi, oldukça lezzetliydi!
Vişne Soslu, Thai Hindistan Cevizli Pirinç Tatlısı
Malzemeler
1,5 su brd. pirinç
2 su brd. su
2 su brd. veya 1/2 bardak daha fazla hindistan cevizi sütü (tarif aşağıda)
3/4 su brd. tozşeker
2 yemek kaşığı hindistan cevizi rendesi
Sos için
1 su brd. vişne
2 yemek kaşığı tozşeker
1/2 su brd. su
1 tatlı kaşığı nişasta

Yapılışı
  • Pirinci 15 dk soğuk suda bekletin. İyice yıkayın, süzün. Altı kalın bir tencereye koyun. Pilav pişirir gibi 2 su brd. su ile kısık ateşte pişmeye bırakın. 
  • Pirinçler tüm suyunu çekip piştiğinde (hafif diri de kalabilir) ocaktan alın,  hindistan cevizi sütünü, tozşekeri ve hindistan cevizi rendesini ilave edip karıştırın. Kapağını kapatın ve arada bir karıştırarak soğumaya bırakın. (Soğuduğunda pirincin sulu, kremsi bir kıvamı olmalı, eğer pirinç tüm sütü çektiyse servisten hemen önce kalan 1/2 bardağı da ilave edin.)
  • Bir sos tenceresinde vişne sosu için tüm malzemeleri karıştırın ve kaynatın. İyice soğutun. 
  • Servis edeceğiniz kaplara pirinçten iki kaşık koyun. Üzerlerine vişneli sostan paylaştırın. Nane ve hindistan cevizi parçaları ile süsleyip servis edebilirsiniz.
Dilerseniz ılık olarak da tüketebilirsiniz.

Hindistan Cevizi Sütü
Malzemeler 
1 adet hindistan cevizi
5 su brd. oda sıcaklığında su
Blender

Yapılışı
  • Hindistan cevizini kırın. Tüm etli kısmı çıkarıp soyun ve iyice temizleyin. 
  • Küçük parçalar halinde blendera koyun. Bir küçük parçayı serviste kullanmak üzere kenara ayırmayı unutmayın :)
  • Suyu ilave edin ve blenderı çalıştırın. Hindistan cevizleri iyice parçalanana dek yaklaşık 2 dk çalıştırın. Karışımı iyice oturması için 1 saat dinlendirin. 
  • Süre sonunda blenderı tekrar çalıştırın ve 15 dk bekletin. 
  • Karışımı ince bir tülbentten geçirip süzün. Kalan posayı iyice sıkarak suyunu süzün. Sütünüz hazır! Buzdolabında 3 gün bekletebilirsiniz.
  • Posayı ayrı bir kaba serip kurutun. İstediğiniz tariflerde kullanabilirsiniz.
Görüşmek üzere!

2 yorum:

  1. Fotoğrafları görüp, tarifi okuyunca ağzım sulandı diyebilirim. Eminim tadı da enfestir..
    Sevgiler

    YanıtlaSil
  2. İlginç bir tatlı, elinize sağlık.

    YanıtlaSil

Tasarım:Sawako Kuronuma